joi, 25 februarie 2016

Medicamentele cu acțiune prelungită cabotegravir injectabil + rilpivirină funcționează bine ca tratament HIV de intreținere

Doctor David Margolis la CROI 2016

O combinație de două antiretrovirale injectabile cu acțiune prelungită, cabotegravir și rilpivirine, administrată o dată la fiecare 4 sau 8 săptămâni, a menținut supresia virală la fel de bine ca terapia antiretroviral orală standard și pare să fie sigură și bine tolerată, potrivit rezultatelor studiului LATTE 2, prezentat la Conferința privind Retrovirusurile și infecțiile oportuniste (CROI 2016) care are loc în această săptămână în Boston, Statele Unite ale Americii.

Medicamente cu acțiune prelungită ar putea oferi o opțiune atractivă persoanelor cu HIV care i-au tratament antiretroviral de o viață. Acești agenți au avantajul de a fi mai convenabili și au potențial de îmbunătățire a aderenței, dar dezavantajul este că un medicament de lungă durată, cu eliberare prelungită, nu poate fi îndepărtat cu ușurință din organism, de aceea este deosebit de important să se stabilească siguranța în prealabil.

Pentru acest scop, studiul LATTE (Tratamentul antiretroviral de lungă durată cu eliberare prelungită) a evaluat  Inhibitorul de integrază experimental al ViiV Healthcare, cabotegravir (fosta GSK1265744) și Inhibitorul non-nucleozidici de revers transcriptază (NNRTI) rilpivirină (Edurant) al Janssen, ca un regim simplificat de întreținere pe cale orală cu două medicamente pentru persoanele care au atins deja niveluri virale nedetectabile folosind terapia antiretrovirală standardul de trei medicamente.

La CROI-ul de anul trecut, David Margolis de la ViiV a prezentat concluziile studiului la 96 de saptamani, care arătau că 76% dintre participanții care au trecut pe cabotegravir pe cale orala plus terapiacompusă din două pastile de  rilpivirine a menținut supresia virală, în comparație cu 63% dintre persoanele care au rămas pe un regim de trei medicamente care conținea efavirenz (Stocrin).

Combinația orală a fost sigură și bine tolerată, ceea ce a dus la testarea formulei injectabile cu acțiune prelungită de cabotegravir și raltegravir în faza a doua a studiului LATTE. La conferința din acest an, Dr. Margolis a prezentat rezultatele la 32 de saptămâni ale LATTE 2.

Această fază 2b analizează 309 persoane cu HIV care nu au luat niciodată tratament antiretroviral. Mai mult de 90% au fost bărbați, aproximativ 80% au fost albi, iar vârsta medie a fost de 35 de ani. La momentul inițial, valoarea medie a CD4 a fost de 489 celule / mm3 și aproape o cincime au avut o încărcătură virală mare > 100.000 copii / ml.

Participanții la acest studiu au început cu un regim de trei medicamente care constă din 30 mg cabotegravir o data pe zi, plus abacavir / lamivudină (medicamentele din Kivexa sau Epzicom).

Cei care au obținut supresia virală (<50 copii="" ml="" span="">în timpul perioadei de inducție au fost repartizați aleatoriu, fie pentru a primi injecții intramusculare cu cabotegravir și rilpivirină la fiecare 4 săptămâni (Q4W) sau o dată la 8 săptămâni (Q8W), sau pentru a rămâne pe același regim oral. Cercetarile anterioare au aratat ca cabotegravir injectabile rămâne la nivel terapeutic, cu doze fie lunare fie trimestriale.

Regimul injectabil este format din injecții separate de 2-3ml de cabotegravir și rilpivirină în fese. Dr. Margolis a sugerat că injectarea în coapsă ar putea fi posibil, pentru a permite auto-administrarea. El a spus că este o anumită flexibilitate în administrare, astfel încât oamenii pot obține injecția cu o săptămână înainte sau după data programată.

Din cei 309 participanți inițiali, 286 au ajuns la supresie virala si au fost randomizați pentru tratament de întreținere. În timpul perioadei de menținere, 94% dintre persoanele cărora li s-a făcut injecția la fiecare 4 săptămâni și 95% dintre cei care au primit-o la fiecare 8 săptămâni, au menținut încărcătura virală HIV la sub 50 copii / ml în săptămâna 32, la fel ca și 91% dintre cei care au rămas pe regimul pe cale orală.

Un numărul mic de participanți - unul în cohorta cabotegravir Q4w, cinci în cohorta Q8W, și doi în cohorta care a luat terapie orală - nu au răspuns virologic. Doi dintre aceștia (unul din Q8W și unul care a luat terapie orală) au avut eșec virusologic din punct de vedere al protocolului, dar nu au arătat dovezi de rezistență la inhibitorul de integrază sau la INNRT.

Cabotegravir și rilpivirine injectabile au fost în general sigure și bine tolerate. Efecte adverse grave au apărut la 6% dintre persoanele care au trecut la terapia injectabilă cu acțiune prelungită și 5% dintre cei care au rămas pe regimul pe cale orala, dar pentru acestea nu s-a considerat că au legătură cu medicamentele.

Cel mai comun efect secundar au fost reacțiile la locul de injectare, care apar la mai mult de 90% din beneficiarii. Din totalul de 4286 de injecții, 2282 a avut reacții, cum ar fi durerea și umflarea. Aceste reacții au fost în mare parte ușoare sau moderate, de obicei rezolvate într-o săptămână (durata medie de trei zile) și a devenit mai puțin frecvente în timp. Totuși, au determinat două persoane să se retragă din studiu.

În afara reacțiilor la locul de injectare, cele mai comune efecte adverse au fost febra, oboseala și simptome asemanatoare gripei, experimentate de 19 dintre participanții care au luat medicamente injectabile și o persoană care a luat tratament pe cale orala. Anomalii de laborator de grad 3 sau mai mare au fost observate la 16%, respectiv 14%.

Analiza farmacochinetică a evidențiat că injecțiile cu acțiune prelungită a menținut un nivel de cabotegravir similar cu cele observate la terapia orală, în studiul LATTE original. Concentrațiile au început scadă și apoi a crescut, iar Dr Margolis a declarat că se lucrează la strategii pentru a crește nivelul inițial. Concentrația rilpivirine a crescut în timp, dar el a spus că a rămas mult sub nivelul la care ar putea prezenta un risc pentru probleme cardiace.

Participanții la studiu au raportat un nivel ridicat de satisfacție față de tratamentul lor - mai mult de 90% dintre cei care primesc preparate injectabile cu acțiune prelungită au raportat că sunt mulțumiți, în comparație cu aproximativ 70% dintre cei care iauregimul pe cale orală.

Nici unul dintre regimurile de patru sau opt săptămâni de administrare nu s-a dovedit în mod clar mai bun decât celălalt. Următoarea fază a LATTE 2 va continua pană în săptămâna 96 și cercetătorii plănuiesc să evaleze în continuare regimul injectabil cu acțiune prelungită în studiile la scară largă, de fază 3.

Formulele cu acțiune prelungită de cabotegravir și rilpivirină sunt, de asemenea studiate pentru a se vedea dacă funcționează ca și profilaxie pre-expunere (PrEP) - date care sunt, de asemenea, prezentate la CROI în această săptămână.

Sursa: http://mobile.aidsmap.com/Long-acting-injectable-cabotegravir-rilpivirine-works-well-as-HIV-maintenance-therapy/page/3038518

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu