miercuri, 19 noiembrie 2014

Infografic: Tuberculoza, cea de-a doua plagă.


Drugreporter și Romanian Harm Reducțion Network (RHRN) au publicat un infografic despre Romania, unde o reducere a fondurilor pentru programele de schimb de seringi, împreună cu o creștere majoră a utilizării noilor substanțe psihoactive, a dus la o creștere masivă a cazurilor de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI). Mai mult decât atât, în România, serviciile precare de sănătate oferite Consumatorilor de droguri injectabile CDI este cauza principala pentru răspândirea Tuberculozei, ceea ce duce la creșterea mortalității.

Modul în care aceste substanțe au fost comercializate, fiind scoase pe piață sub denumirea de etnobotanice a influențat creșterea numărului de CDI care au schimbat heroina cu aceste noi droguri. Persoanele care le folosesc le numesc ”legale” și au văzut întotdeauna un beneficiu în faptul că pot călătorii nestingheriți cu substanțele la ei și nu vor fi pedepsiți, precum în cazul heroinei.


Farmaciile refuză să vândă seringile de insulină, folosite de CDI, considerând că astfel încurajază consumul. Este doar un mit, consumatorii folosesc seringile în comun cu alte persoane sau chiar unele de pe jos dacă nu au acces la cele sterile.

Astfel, consumatorii de droguri injectabile au ajuns să depindă aproape în totalitate de serviciile ONG-urilor care ofera servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.


Un mare procent dintre cei care consumă droguri injectabile s-au infectat deja cu HIV, din cauza utilizării în comun al seringilor. Pentru persoanele care trăiesccu HIV, Tuberculoza este principala cauză a deceselor.


Cum nu afectează doar persoanele care trăiesc cu HIV sau consumatorii de droguri injectabile, suntem cu toții responsabili pentru ce se întâmplă mai departe. Epidemia se va extinde dacă represiunea și discriminarea vor crește. Stoparea lor presupune tratarea persoanelor care trăiesc cu HIV și care consumă droguri injectabile ca pe niște ființe umane. Oferă-le suport și înțelegere, nu îi pedepsi.

MDR-TB este o formă de tuberculoza multirezistentă la cele mai puternice medicamente cu care se tratează tuberculoza în general, care ăn acest caz nu au efect.

Puteți viziona întregul infographic aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu