marți, 15 aprilie 2014

Se poate calcula un scor de risc de a dezvolta o afecțiune renală la cei care iau Tenofovir ca parte a schemei de tratament ARV


Utilizarea unui scor de risc poate ajuta la anticiparea riscului de a dezvolta afecțiuni renale la persoanele care traiesc cu HIV si au Tenofovir inclus in schema de tratament 

Cercetătorii din Statele Unite au dezvoltat un punctaj de risc pentru a anticipa care ar putea fi persoanele care traiesc cu HIVcare au cel mai mare risc de a dezvolta boli cronice de rinichi. Publicat in ediția online SIDA, studiul despre scorul de risc are la bază scorul Framingham folosit pentru a preîntâmpina riscul de boli cardiovasculare. Anchetatorii speră că utilizarea acestui scor va ajuta doctorii și pacienții pe care îi au în grijă, să ia decizii cu privire la utilizarea de medicamente anti-HIV asociate cu disfunctia renală.

Afecțiunea renală este o complicație recunoscută în cadrul infecției cu HIV netratate. Anumite medicamente antiretrovirale au fost asociate cu un risc crescut de boli de rinichi, în special combinațiile care includ tenofovirul (Viread si in pastilele combinate Truvada, Atripla și Eviplera).

Tenofovirul este un medicament puternic și bine tolerat, recomandat ca primă schemă de tratament antiretroviral  în ghidurile de tratament din întreaga lume. Pentru a direcționa mai bine utilizarea de tenofovir, investigatorii de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din SUA au căutat să dezvolte un instrument de notare pentru a anticipa riscul individual  de a dezvolta o afectiune renală cronică (IRC) timp de cinci ani de zile de utilizare a tenofovir.

Scorul de risc a fost bazat pe participarea a 21.590 de pacienți, de sex masculin, care au început terapia antiretrovirală între 1997 și 2010.

Afectiunea renală cronică a fost definită printr-un nivel al ratei estimate de filtrare glomerulară (RFG) de sub 60ml/min/1.73m2.

Vârsta înaintată, nivelul ridicat de glucoză ,tensiunea arteriala sistolică mărită, hipertensiunea arterială, trigliceridele crescute, proteinurie și un nivel al celulelor CD4 redus, au reprezentat toate factori asociați cu dezvoltarea afecțiunii renale cronice și incluse în punctajul de risc.

Pe parcursul a cinci ani de cercetări, 7,7% dintre barbații care au luat tenofovir au dezvoltat afecțiunea renală cronică, comparativ cu 3,8% dintre barbații care au luat o combinație care nu a inclus tenofovir.

Atât în cazul utilizatorilor care au luat tenofovir cât și în cazul celor care nu au luat acest medicament, a existat o relație între scorurile lor de risc și dezvoltarea afecțiunii renale cronice.

Pentru non-utilizatorii de tenofovir, riscul absolut pe parcursul a cinci ani a crescut de la mai puțin de 1% pentru barbatii cu un scor inițial de risc zero, la 16% pentru barbații cu scoruri inițiale de risc 9 sau mai mult.

O relație similară între punctajul de risc și riscul absolut a fost observată la bărbații care iau tenofovir. Persoanele cu un scor de zero, au avut un risc de 1,4%, pe parcursul a cinci ani, crescând la un 21,4% pentru barbatii cu cele mai mari punctaje de risc.

Creșterea duratei de utilizare a medicamentului tenofovir a fost asociată cu o rată mai mare de cinci ani de afecțiune renală cronică 10,9% pentru cei cu mai mult de un an de utilizare, comparativ cu 4,9% pentru barbații cu mai puțin de un an de utilizare. Riscul crescut asociat cu o durată mai mare de utilizare a tratamentului cu tenofovir a fost identificat în întreaga gamă de scoruri de risc.

Investigatorii au folosit in mod ipotetic cazul unui bărbat în vârstă de 55 de ani, pentru a ilustra valoarea modelului lor atunci când ajunge sa ia decizii referitoare la tratamentul antiretroviral. Pacientul a fost descris ca având un nivel al CD4 și de glucoză normale, fără proteinurie. Cu toate acestea, el a avut hipertensiune arterială si trigliceridele crescute. Scorul său de risc total a fost de 8. Dacă acesta nu ar fi luat tenofovir, ar fi avut 11% șanse de a dezvolta afecțiuni renale cronice pe parcursul a peste cinci ani; cu utilizarea tenofovir, șansele au crescut la 19%.

"Sistemul nostru de notare permite ca in procesul de evaluare riscurile să fie cuantificate, furnizând atât medicilor cât și pacienților, o estimare a riscului absolut de a dezvolta o afectiune renală cronică (CKD)  și oferind un algoritm mai nuanțat pentru tratamentul anti-HIV", comentează autorii. "Scorul nostru de risc CKD ar putea ajuta medicii în stabilirea regimului primei scheme de tratament anti-HIV, optimizate pentru siguranță, precum și pentru eficacitate."

Articolul a fost tradus de pe Aidsmap, de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu