marți, 15 aprilie 2014

Experţii cer accelerarea progresului către accesul universal la tratamentul antiretroviralOamenii de ştiinţă experţi din 41 de ţări s-au întâlnit în Vancouver, Canada timp de 4 zile pentru a examina ultimele date care dovedesc beneficiile tratamentului antiretroviral ca terapie de prevenire. Focusul întâlnirii a fost deasemenea dezvoltarea de noi obiective in lupta impotriva epidemiei SIDA, inclusiv un angajament de a face tratamentul antiretroviral accesibil tuturor celor care sunt eligibili.

Citând atât beneficiile terapeutice cât şi pe cele de prevenire, participanţii au subliniat că dovezile existente justifică o implementare rapidă a recomandărilor din 2013 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la utilizarea tratamentului antiretroviral pentru a trata şi a preveni infecţia cu HIV – ceea ce face să crească în mod semnificativ numărul persoanelor care trăiesc cu HIV eligibile pentru terapia antiretrovirală.

Serviciile de testare şi tratament proactive din Vancouver, excelente calitativ, au fost menţionate ca servicii de referinţă cu privire la costurile şi beneficiile expansiunii terapiei anti-HIV.  Abordarea din Vancouver este implementată în prezent în ţări şi oraşe din lumea întreagă pentru că reprezintă un model de succes în răspunsul în faţa SIDA.

Participanţii au insistat asupra importanţei de a înlocui orice formă de modele punitive din punct de vedere legal şi al politicilor abordate, modele care fac că oamenii să nu acceseze serviciile de sănătate, în scopul de oferi susţinere tuturor grupurilor aflate la risc. S-a pus accent asupra conducerii şi angajamentului din cadrul comunităţii ca elemente vitale ale succesului pe termen lung. Ministrul de Sănătate Clarice Modeste-Curwen a făcut apel vehement la reînnoirea solidarităţii globale pentru mobilizarea a suficiente resurse pentru a finanţa o facilitare rapidă a accesului la tratamentul antiretroviral.

Această întâlnire a fost susţinută de către British Columbia Centre for Excellence în HIV/AIDS şi UNAIDS, şi a inclus participări de la cosponsori din cadrul UNAIDS, lideri în tratamentul anti-HIV , incluzând WHO şi UNICEF

Citate

“Uitaţi-va la dovezi şi la economie.”
Terry Lake, British Columbia Health Minister

“Văzând cum arată epidemia acum câţiva ani, nu am crezut că voi apuca să vorbim despre finalizarea epidemiei SIDA.Cu toate acestea, există un access inegal la serviciile HIV, mai ales între populaţiile cheie. Avem nevoie să înţelegem mai bine şi să acţionăm la nivelul epidemiilor locale, aceasta fiind mult mai uşor de făcut dacă aducem serviciile mai aproape de comunităţi şi de oameni”.
Luiz Loures, UNAIDS Deputy Executive Director

“Se vorbeste mult cu privire la întărirea sistemelor comunitare, cu toate acestea banii nu ajung la comunitate”
Christine Nabiryo, The AIDS Support Organization în Uganda

“În cele din urmă începe să existe un consens că ştiinţa demonstrează clar că tratamentul anti-HIV este extrem de eficient în a stopa transmiterea în orice context”.
Julio Montaner, Director of the British Columbia Centre for Excellence în HIV/AIDS

Articol tradus de pe site-ul UNAIDS de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu