joi, 10 aprilie 2014

Concentrația medicamentoasă a tratamentului standard antiretroviral atinge un nivel crescut în tractul genital feminin, suprimând replicarea virală a HIV și infectarea celulelor sănătoase

Terapia cu tratamentul antiretroviral standard care conține tenofovir, FTC și atazanavir ajunge la concentrații mari în tractul genital feminin și suprimă reproducerea HIV pe tot parcursul ciclului menstrual, raportează cercetătorii în ediția online a Journal of Infectious Diseases.

 „ Cu acest studiu demonstrăm că la un eșantion de femei care ia tratament antiretroviral de o perioadă bună de timp, cu o schemă standard de medicamente de primă linie, concentrațiile genitale de medicament au depășit concentrațiile din plasmă pentru toate medicamentele incluse în schema de tratament și au avut drept rezultat suprimarea replicării și infectării altor celule prin HIV-RNA la nivel genital”, au comentat autorii.

„ Replicarea și infectarea altor celule prin procesul de replicare virală din tractul genital, a fost un eveniment rar chiar și în timpul ciclului menstrual”. Aceștia cred că descoperirile lor oferă și mai mult suport în a utiliza tratamentul ARV în terapia de prevenire. Terapia antiretrovirala suprima încărcătură virală din sânge și secrețiile genitale. Scopul tratamentului este de a a avea o încărcătură nedetectabilă în plasma din sânge, încărcătură nedetectabila care este asociată cu un risc extrem de scăzut de a transmite HIV la partenerii sexuali.

Nivelul încărcăturii virale din plasmă și din secrețiile genitale sunt puternic corelate, dar există studii care arată că unele femei au perioade intermitente în care virusul se reproduce și se transmite în tractul genital chiar și în prezența unei încărcături virale complet suprimate în plasmă. Cauzele pentru aceasta și semnificația ei în termenii riscului transmiterii HIV mai departe sunt necunoscute. Cu toate acestea se știe că nivelul de concentrații de antiretrovirale în tractul genital feminin poate varia în funcție de medicamente. Din această cauză, investigatorii au vrut să verifice dacă variațiile în concentrațiile medicamentelor ARV utilizate în mod standard erau asociate cu replicarea HIV și infectarea altor celule în tractul genital în timpul ciclului menstrual.
Ca urmare, au pus bazele unui studiu la care au participat 20 de femei adulte, care nu erau însărcinate și care se aflau înainte perioadei de menopauză, care luau Reyataz (atazanavir boostat cu ritonavir) și FTC/tenofovir (Truvada sau Emtriva/Viread). Toate au avut o încărcătură nedetectabilă în plasmă pentru cel puțin 90 de zile. Durată medie a terapiei cu tratament antiretroviral a fost de 90 de luni până în momentul studiului, iar la femeile care luau Reyataz și Truvada de cel puțin 14 luni. Au fost luate mostre de sânge și secreții cervico-vaginale de două ori pe săptămâna timp de 3 săptămâni și au fost testate concentrațiile de medicamente din sânge, HIV-1 RNA (încărcătură virală) și HIV DNA.

Concentrațiile genitale au fost mai mari decât cele din sânge pentru toate cele trei medicamente. Rata de concentrație a fost cea mai ridicată pentru FTC (11.9; 95% CI, 8.66-16.3), apoi pentru tenofovir (3.52; 95% CI, 2.27-5.48) și atazanavir (2.39; 95% CI, 1.69-3.38). Acest tipar a fost observat pe tot parcursul ciclului menstrual. HIV-1 RNA a fost detectat în 69 de mostre de plasmă (59%) de la 16 femei (80). Cu toate acestea, numai în 13 mostre s-a putut măsură încărcătura virală ( (50-395 copies/ml). Cum era de așteptat, HIV DNA a fost detectat la toate pacientele la toate vizitele. HIV-1 RNA în tractul genital a fost detectat în 19 mostre (16%) de la 9 femei (45%). În toate mostrele nivelul a fost de sub 50 de copii/ml.

Replicarea și infectarea altor celule la nivel genital a fost detectată în trei femei cu o singură ocazie, în patru femei cu două ocazii și în două femei mai mult de două ori. HIV DNA a fost detectat în 42 de mostre genitale (36%) de la 14 femei (70%). În 14 mostre (74%) a existat și replicarea HIV-1 RNA. Un nivel al leucocitelor mucoasei mai mare de 200 cells/I¼l a fost asociat atât cu HIV-1 RNA la nivel genital (rațe ratio = 2.38; 95% CI, 1.03-5.51) și DNA (rațe ratio = 2.41; 95% CI, 1.52-3.80). Nu a existat o asociere între replicarea genitală HIV și concentrațiile genitale de antiretrovirale, faza ciclului menstrual, vaginoza bacteriană, sângerare genitală sau detectarea HIV-1 RNA în plasmă.

 „Studiul nostru oferă dovezi că atunci când există concentrații mari de antiretrovirale în mucoasă în general acest lucru suprima replicarea virală pe tot parcursul ciclului menstrual la femeile care iau tratament antiretroviral”, concluzionează autorii. „ Data fiind relația directă între nivelul încărcăturii virale cervicovaginale și transmiterea de la femeie la bărbat, rezultatele noastre susțin utilizarea terapiei antiretrovirale că pe o metodă de a preveni transmiterea sexuală a HIV”. 

Sursă

Sheth AN et al. HIV-1 genital shedding is suppressed in the setting of high genital antiretroviral drug concentrations throughout the menstrual cycle. J Infect Dis, advance online publication ahead of print, 2014

Articolul a fost tradus de pe site-ul Aidsmap.com, de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu