vineri, 22 martie 2013

Raport de caz despre vindecarea infectiei cu HIV la un copil

Cercetatorii din Statele Unite au declarat astazi ca au identificat un remediu "functional" impotriva HIV la un copil seropozitiv care a inceput tratamentul antiretroviral in termen de cateva zile de la nastere. În acest moment, copilul nu a mai luat tratament de un an, si, desi ADN-ul virusului HIV a fost detectat la niveluri foarte scazute in celulele copilului, virusul nu se reproduce.

Mai multe cercetari vor fi necesare pentru a stabili daca aceasta stare persista, sau daca replicarea virala reincepe, dar cercetatorii implicati in caz sunt optimisti ca descoperirea lor reprezinta un remediu functional - o stare in care virusul HIV ramane in organism, dar nu se mai reproduce. Un remediu funcţional la un adult a fost raportat anterior - asa-numitul "pacient Berlin" (vezi mai jos stiri legate de acest subiect).
Constatarile au fost prezentate la o conferinta de presa, in ziua de deschidere a Conferintei a douazecea privind Retrovirusurile si Infectiile Oportuniste (CROI 2013) din Atlanta, iar luni pe data de 4 martie au fost expuse mai multe detalii în cadrul unei sesiuni a conferinței, cu tema ”Eradicarea HIV”.
La conferinta de presa, Deborah Persaud de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins, Baltimore a raportat cazul unui copil tratat cu terapie antiretrovirala la 30 de ore dupa nastere, aproape imediat dupa testarea ADN-ului si ARN-ului pentru HIV in a doua zi de viata. Copilul s-a nascut dintr-o mama cu incarcatura virala detectabila la momentul nasterii, care nu a fost in grija vreunui doctor inainte ca ea sa se prezinte la spital, in travaliu.
Copilul a fost nascut prematur, la 35 saptamani de sarcina, si mama a făcut o testare rapida pentru anticorpi HIV la momentul nasterii. Ea nu a fost tratata anterior impotriva virusului HIV. Copilul a fost testat pentru HIV, foarte repede la doar 30 de ore de viață, iar testele au aratat prezenta ADN si ARN HIV detectabil in valoare de sub 20.000 copii virale/ml. Testele ARN au continuat sa fie pozitive pana la 20 de zile de viata, indicand faptul ca acesta nu a fost un rezultat fals pozitiv izolat si ca replicarea virala a avut loc, copilul fiind seropozitiv HIV.
In conformitate cu practica recomandata in cazurile in care mamele au incarcatura virala detectabila la momentul nasterii, bebelusul I-a fost initiat un regim terapeutic cu AZT/3TC si nevirapina ca profilaxie impotriva infectiei. In cazurile de tratament profilactic, pentru a preveni infectia, in cazul sugarilor expusi virusului HIV, acest regim s-ar fi administrat timp de 4 saptamani. In acest caz, deoarece virusul a fost detectat si infectia cu HIV confirmată, medicii au continuat tratamentul pana la varsta de 18 luni (deși lopinavir/ritonavir (Kaletra) a fost inlocuit cu nevirapina in ziua 7). La varsta de 18 luni, asistentul maternal a retras copilul de la tratament, iar contactul cu bebelusul a fost pierdut timp de aproape sase luni.
Testele de incarcatura virala au fost efectuate la 7, 12 și 20 de zile după naștere, și au aratat virusul detectabil dupa initierea tratamentului, inainte ca acesta sa devina nedetectabil la un test cu o limita inferioara de detectie de 20 copii/ml in ziua 29. Testarile ulterioare pana la 26 luni au aratat ca incarcatura virala a ramas constant nedetectabila dupa acest moment, in ciuda faptului ca tratamentul a fost intrerupt dupa 18 luni.
Cand copilul s-a intors in grija medicilor, la 23 de luni, si a devenit evident ca incarcatura virala nu a fost detectabila in absenta tratamentului, medicii de la Universitaty of Mississippi Medical Center s-au consultat cu  grupurile de cercetare din afara statului, inclusiv Dr. Katherine Luzuriaga la Universitatea din Massachusetts. Laboratoarele colaboratoare din cadrul Institutului National de Alergie si Boli Infectioase si cel al Universitatii California din San Diego au efectuat teste ultrasensibile pentru a determina daca virusul HIV a fost eliminat sau daca exista urme ale virusului care au persistat in anumite tipuri de celule. Ei au descoperit faptul ca a putut fi detectat ARN viral de 1 copie/ml in testele efectuate in momentul in care copilul a implinit varsta de doi ani și 2 copii/ml, la varsta de 26 de luni. Co-cultura de 22 de milioane de celule CD4 dormande, nu a reușit sa detecteze virus HIV capabil de replicare la 24 de luni de viata.
Cu toate acestea, testarea la 24 și 26 de luni a gasit un rezervor de celule  latent prezumtiv infectate: ADN-ul HIV a fost detectat in celulele mononucleare sanguine periferice, la o frecventa de 37, si 4 copii la un milion de celule. Cercetatorii  au cautat de asemenea cercuri 2-LTR, fragmente de ADN HIV neintegrate, care ar putea ori să influențeze modul in care celula infectata evita supravegherea sistemului imunitar, ori sa stabilească o stare prelungita de latenta. Ei nu au descoperit cercuri de jonctiune 2-LTR in  interiorul celulelor care contin ADN HIV, sugerand faptul ca HIV este complet latent și nu se reproduce - un remediu functional al infectiei cu HIV.
Vorbind la conferinta de presa, Deborah Persaud a respins aluziile potrivit carora acest caz ar putea reprezenta un episod de profilaxie post-expunere reușita, mentionand faptul ca mai multe probe de sange prelevate in timpul primei saptamani de viata au dat rezultat pozitiv pentru ARN viral, ceea ce indica faptul ca infectia a devenit deja stabila. Cu toate acestea, testarea ulterioara a acestor probe nu este posibila, deoarece probele nu au fost stocate, semnificația lor viitoare nefiind anticipată la momentul in care copilul a fost diagnosticat.
Dr. Persaud a spus ca rezultatele au reprezentat o "dovada a  conceptului". Referindu-se la cazul unui bărbat din Berlin, care a fost declarat vindecat de infectia cu HIV in urma unui transplant de maduva osoasa de la un donator cu rezistenta la infectia cu HIV conferita genetic, ea a afirmat: "Noi credem ca aceasta este momentul nostru Timothy Brown."
Ea a spus ca în acest moment sunt concepute studii pentru a investiga daca este posibilun remediu functional  pentru un numar mai mare de bebeluși , si ca, in caz de succes, provocarea va fi de a reproduce rezultatele prin intermediul platformei existente de servicii de prevenire a transmisiei de la mamă la fat.
Nota: aceasta este o versiune actualizata a unui raport publicat duminica 3 martie, si contine mai multe detalii ale cazului așa cum au fost prezentate la conferinta din 4 martie.
Un articol de Keith Alcorn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu