vineri, 8 februarie 2013

Un studiu larg arata ca terapia HIV nu este toxica pentru ficat

Rezultatele unui studiu larg publicat in editia online a Clinical Infectious Diseases ofera reasigurari in legatura cu faptul ca medicamentele antiretrovirale (ARV) nu sunt toxice pentru ficat.
 
Investigatorii efectelor adverse ale tratamentului ARV din cadrul studiului D:A:D (Data Collection on Adverse Events of Anti-HIV Drugs) au descoperit ca decesele asociate afectiunilor de ficat cauzate de toxicitatea tratamentului ARV sunt extrem de rare. Medicamentele ARV vechi, care nu mai sunt recomandate pentru tratamentele de rutina, au fost asociate cu cateva decese.
 
“Incidenta deceselor asociate cu toxicitatea cauzata ficatului de catre tratamentul ARV a fost foarte scazuta”, au comentat autorii studiului.

Afectiunile ficatului sunt o cauza majora de deces pentru persoanele care traiesc cu HIV. Majoritatea acestor decese au aparut la persoanele cu co-infectie cu hepatitele B si C. Se cunosc relativ foarte putine date despre despre decesele din cauza afectiunilor de ficat dar care au avut alte cauze; totusi un numar de medicamente anti-HIV au fost asociate cu tulburari ale ficatului.

Cercetatorii D:A:D (Data Collection on Adverse Events of Anti-HIV Drugs) realizeaza un studiu prospectiv, aflat in continua desfasurare, ce a inrolat 22.910 pacienti tratati cu ARV care sa nu fie co-infectati cu hepatite si care au primit ingrijiri intre 1999 si 2010.

Anual, au fost testate un total de 114.478 de persoane. Au fost 1059 decese si o rata a mortalitatii de 5%. Insa doar 12 dintre aceste decese (0,05%) au fost cauzate de boli ale ficatulului – o mortalitate de 0,10 la 1000 de persoane anual.

Alte analize ale acestor afectiuni asociate ficatului au demonstrat ca sapte dintre decese au fost cauzate de abuzul de alcool. Prin urmare, doar cinci decese au fost asociate efectelor adverse alte tratamentului ARV, o rata a mortalitatii de doar 0.04 la 1000 de persoane anual.

Decesele care au avut legatura cu ARV au fost asociate cu medicamente anti-HIV mai vechi.
 
Doua dintre decese au fost cauzate de insuficienta severa a ficatului, consecinte ale acidozei lactice asociata cu d4T (stavudine, Zerit) sau ddI (didanosine, Videx).

“Acidoza lactica are incidenta rara, dar rata de mortalitate este foarte crescuta, acesta fiind si motivul pentru care aceste medicamente nu mai sunt recomandate”, scriu autorii.

Hipertensiunea arteriala asociata tratamentului cu ddI a fost cauza de deces a doua personae iar cinsprezece au fost datorate insuficientei hepatice cauzate de nevirapine (Viramune).    

“Acesta este primul mare studiu care evalueaza decesele cauzate de afectiuni ale ficatului, neasociate hepatitelor virale” au comentat investigatorii. “Incidenta afectiunilor asociate ficatului, fara legatura cu hepatitele virale cronice, in particular, a efectelor secundare hepatotoxice care ameninta viata a fost foarte scazuta fata de populatia generala neinfectata cu hepatita C din Statele Unite”.  

Investigatorii considera ca acestea sunt “vesti bune”, mai ales ca terapia HIV se prescrie pentru intreaga viata. Aceasta, cuplata cu imbatranirea generala a populatiei care traieste cu HIV rezulta ca “monitorizarea continua a mortalitatii asociate ficatului si contributia acesteia la situatia persoanelor care traiesc cu HIV vor ramane importante”.  

Un articol de Michael Carter
Publicat in 22 Ianuarie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu