luni, 11 februarie 2013

Tratamentul luat cu succes este „la fel de eficient ca si utilizarea constanta a prezervativului” in reducerea transmiterii HIV, spun expertii din Marea Britanie

Gradul de eficienta depinde de controlul regulat al nivelului incarcaturii virusului in sange si al Infectiilor cu Transmitere Sexuala
 
British HIV Association (BHIVA) si Department of Health’s Expert Advisory Group on AIDS (EAGA) au publicat un comunicat care exprima pozitia lor https://www.wp.dh.gov.uk/publications/files/2013/01/BHIVA-EAGA-Position-statement-on-the-use-of-antiretroviral-therapy-to-reduce-HIV-transmission-final.pdf) cu privire la utilizarea tratamentul anti- HIV de catre persoanele care traiesc cu HIV pentru a reduce riscul trasmiterii HIV pe cale sexuala.
 
In premiera, documentul ofera profesionistilor din domeniul sanatatii un consens asupra problematicii, document dezvoltat de expertii din Marea Britanie care poate fi utilizat pentru a ghida in activitatea de consiliere.
 
Atat medicii, epidemiologii, experti in policy, cat si persoanele care traiesc cu HIV au contribuit toti la redactarea acestui document. Mai jos sunt subliniate ideile principale:
 
Acceasi eficinta ca a prezervativelor
 
In comunicat este notat faptul ca acum exista dovezi din studii clinice randomizate, din studiul HPTN 052, pentru a arata ca transmiterea virusului HIV pe calea sexului vaginal este redusa in mod semnificativ cand o persoana care traieste cu HIV ia tratament anti-HIV eficient (eficient = care reduce incarcatura virala la sub 50copii/ml).
 
In acest studiu clinic, rata transmiterii la un partener neinfectat prin administrarea tratamentului de timpuriu, a fost redusa cu 96%. „Reducerea observata in rata transmiterii HIV in contextul unui studiu clinic demonstreaza ca terapia anti-HIV, utilizata cu succes de persoana care traieste cu HIV, este la fel de eficienta in a limita transmiterea virala ca si utilizarea prezervativului”. In document sunt incluse cateva note explicative, in care se subliniaza ca nu a existat niciodata un studiu clinic randomizat cu privire la eficienta utilizarii prezervativului, in comparatie cu neutilizarea lui.
Ca urmare, nu exista date statistice (cifre) care pot fi direct comparate. Cu toate acestea, mai multe meta-analize a studiilor observationale asupra cuplurilor sero-discordante care au mentinut utilizarea prezervativului in raport de 100% au gasit ca aceasta strategie este eficienta in a reduce infectarea cu HIV in proportie de 80%.
 
Conditii necesare
 
In cadrul documentului se sustine ca riscul transmiterii in timpul actului sexual vaginal va fi „extrem de scazut”, daca sunt indeplinite anumite conditii:
 
  • sa nu existe infectii cu transmitere sexuala in niciunul din parteneri (este necesar controlul pentru Infectii cu Transmitere Sexuala, inclusiv in cadrul altor relatii in afara relatiilor primare).
  • persoana care traieste cu HIV sa fi avut o viremie de sub 50copii/ml pentru cel putin 6 luni, inclusiv la cel mai recent test efectuat;
  • testarea nivelului viremiei trebuie facuta la fiecare 3-4 luni (mai des decat in cazul controalelor clinice standard);
In cadrul notelor explicative, se detaliaza ca in studiul HPTN 052 a existat un singur caz de transmitere HIV de la o persoana care lua tratament in mod curent. Aceasta persoana incepuse tratamentul de curand si nu ar fi trecut standardul cerut de declaratia celor din Marea Britanie care cere sa existe un nivel nedectabil al viremiei pentru ultimele 6 luni. Autorii spun ca numai aceasta conditie justifica utilizarea sintagmei de „risc extrem de scazut”. Ei clarifica ca nu inseamna acelasi lucru cu „risc zero”. Mai mult, cu datele care exista, nu este posibil sa existe date/cifre corecte si semnificative pentru riscul transmiterii in timpul unui singur act sexual.
 
Sexul anal
 
Cercetarea publicata a fost realizata predominant cu cupluri hetersoxuale si implicit se refera primordial la actul sexual vaginal. Nu exista date in ceea ce priveste sexul anal, nici intre barbati, nici intre barbati si femei. „Cu toate acestea, opinia expertilor este ca se poate anticipa o rata de transmitere extrem de redusa si pentru acest gen de practici, daca conditiile de mai sus sunt indeplinite”, se mentioneaza in declaratie.
 
Discutiile cu persoanele care traiesc cu HIV
 
Profesionistii din domeniul medical ar trebui sa discute impactul tratamentului anti-HIV asupra transmiterii pe cale sexuala cu toate persoanele care traiesc cu HIV. Pentru cei care nu iau inca tratament, ar trebui discutata posibilitatea de a incepe tratamentul pentru a reduce riscul transmiterii.
 
Limitari ale tratamentului anti-HIV
 
Declaratia expertilor din Marea Britanie noteaza ca nu exista nici o singura metoda de prevenire care poate preveni 100% transmiterea HIV. Mai mult, tratamentul antiretroviral nu are nici un efect asupra celorlalte Infectii cu Transmitere Sexuala, pe cand prezervativele pot preveni raspandirea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu