miercuri, 6 februarie 2013

Speranta de viata la persoanele varstnice care traiesc cu HIV poate depasi media – atata timp cat tratamentul anti-HIV continua sa functioneaze

Previziunile in ce priveste speranta de viata la persoanele care traiesc cu HIV in UK, bazate pe datele despre mortalitate lansate in studiul “UK Collaborative HIV Cohort (UK CHIC)” arata ca speranta medie de viata a persoanelor care iau tratament anti-HIV (ARV) cu un numar de CD4 peste 350 celule/mm3 este in acest moment foarte apropiata de media nationala, dupa cum s-a relatat saptamana trecuta la eleventh International Congress on Drug Therapy in HIV Infection.

Studiul UK CHIC a mai descoperit ca speranta de viata, care ramane in urma fata de medie la tineri, ajunge la normal odata cu inaintarea in varsta. Incep sa apara evidente, chiar daca sunt bazate pe inregistrari facute pe un numar mic de pacienti, ca daca persoanele care traiesc cu HIV in UK ating varsta de 60 de ani, speranta de viata a acestora ajunge sa depaseasca media, posibil datorita monitorizarii superioare a sanatatii (prin testare periodica) si a tratamentului pentru persoanele care traiesc cu HIV comparat cu situatia altor persoane varstnice.  
Speranta de viata este o proiectare in viitor a cat de mult se pot astepta oamenii sa traiasca, daca monitorizarea tratamentului si a sanatatii raman neschimbate si daca nimic neasteptat nu se intampla. Pana acum, datorita tratamentului ARV si a imbunatatirii sanatatii oamenilor in general, speranta de viata a crescut.

Totusi, un alt studiu din Australia bazat pe ratele curente de esec terapeutic la persoanele care traiesc cu HIV, arata ca acestea pot ajunge in situatia de a nu mai avea optiuni de tratament la varste inaintate. Acestea ar rezulta o speranta de viata mai mica decat asteptarile si o rata de mortalitate crescuta odata cu inaintarea in varsta a persoanelor care traiesc cu HIV, nu si daca persoanele ating cote de viremie nedetectabila in majoritatea timpului si variantele de tratament se inmultesc.  

Speranta de viata  – studiul UK CHIC

UK Collaborative HIV Cohort (UK CHIC) este o baza de date ce contine inregistrari a 43.000 de pacienti, din 20 dintre cele mai mari clinici HIV din UK. Margaret May a studiat cele mai recente date privind mortalitatea la persoanele care au inceput tratamentul ARV la o varsta de peste 20 de ani, intre anii 2000 si 2008, urmarind ce s-a intamplat cu acestia pana in 2010. “Mortalitate” insemnand moarte din orice motiv, iar din studiul UK CHIC au fost excluse persoanele care s-au infectat cu HIV avand ca comportament la risc consumul de droguri, chiar daca numarul acestei cohorte este mic in UK.
   
Studiul a analizat numarul de celule CD4 si incarcatura virala imediat ce persoanele au inceput sa ia tratament ARV apoi analizand in fiecare dintre urmatorii ani ultimele teste CD4 si incarcatura virala. In acest studiu, rezultatele au exprimat numarul de ani suplimentari pe care ii poate trai cineva dupa varsta de 35 de ani.
Persoanele cu o incarcatura virala nedetectabila care au atins un numar CD4 de 350 celule//mm3 sau peste de-a lungul primului an de dupa inceperea tratamentului, vor avea o speranta normala de viata.

Dupa cinci ani de luat tratament ARV, un pacient barbat cu un numar de CD4 intre 350 si 500 celule/mm3 va avea o speranta de viata de inca 42 de ani sau o durata de viata de pana la 77 de ani (81 daca a avut CD4 peste 500 celule/mm3). In aceleasi conditii, o femeie va avea o speranta de viata de inca 46 de ani sau o durata de viata pana la 81 de ani (86 daca a avut un CD4 mai mare de 500 celule/mm3). Aceasta in comparatie cu o durata de viata la cei care aveau 35 de ani in 2012 de 81 de ani la barbati si 86 la femeile din populatia generala din UK. Diferenta in ce priveste speranta de viata la cei cu CD4 peste 500 celule/mm3 si cei cu CD4 intre 350 si 500 celule/mm3 nu este statistic semnificativa.   
   
Esecul in a atinge niveluri ale incarcaturii virale nedetectabile reduc cu 11 ani speranta de viata (echivalentul cu a fuma 40 de tigari pe zi) iar un CD4 de 200 celule/mm3 care creste la 500 celule/mm3 in urmatorii cinci ani, adauga 11 ani. In schimb, persoanele care inca aveau sub 200 celule/mm3 CD4 dupa o perioada de cinci ani, au o speranta de viata de inca 20 de ani (cu 24 de ani mai putin decat pacientii obisnuiti din studiul UK CHIC) aceasta insemnand ca acest grup va muri la 55 de ani.

“In varsta” poate insemna “mai sanatos” pentru persoanele care traiesc cu HIV

Staticiana Caroline Sabin a facut o recenzie despre datele in ce priveste speranta de viata, incluzand si datele UK CHIC. A accentuat factorii ca diagnosticarea tarzie, utilizarea de droguri injectabile si co-infectia cu hepatitele B si C, toate tinzand sa scada speranta de viata la persoanele care traiesc cu HIV. Aceasta insemnand o comparatie cruda intre speranta de viata a persoanelor care traiesc cu HIV si a populatiei HIV negativa, raportandu-se consecvent o speranta de viata mai scazuta la cei care traiesc cu HIV: in cazul UK-ului, o diferenta de 12 – 13 ani si o diferenta mai mare in tari ca America, din cauza accesului inegal la serviciile medicale.

Totusi, utilizarea de droguri injectabile poate reduce viata cu 10 ani, hepatita C contribuie la mortalitate cu 31,5% la persoanele care traiesc cu HIV, si chiar daca diagnosticarea tarzie a avut un impact limitat asupra duratei vietii, mortalitatea in primul an de dupa diagnostic a fost mult mai mare decat a fost in oricare dintre urmatorii ani. De exemplu, probabilitatea ca cineva diagnosticat cu 140 celule/mm3 CD4 la varsta de 30 de ani sa fie mort pana la varsta de 50 de ani a fost de cca 25%; acelasi risc pentru cineva care avea 430 celule/mm3 CD4 la diagnosticare, se reduce la 10%.

Ceea ce inseamna ca supravietuirea insasi aduce un mare plus sperantei de viata persoanelor care traiesc cu HIV, odata ce inainteaza in varsta, fata de populatia generala, iar Sabin a dezvaluit niste statistici interesante care au aratat ca speranta de viata la persoanele varstnice care traiesc cu HIV – peste 60 de ani – incepe de fapt sa depaseasca speranta de viata a populatiei generale, in special la barbati. Barbatii heterosexuali pozitivi din alta cohorta, European COHERE collaboration, care nu au avut niciodata o infectie oportunista, au o rata de deces mai scazuta decat populatia generala, posibil datorita monitorizarii frecvente a sanatatii si tratamentului.  
  

Fii constient de posibilitatea ramanerii fara optiuni de tratament

Calcularea sperantei de viata depinde de nici o intamplare neasteptata din viitor. Asa cum intamplari neasteptate ca aparitia unor noi medicamente poate creste speranta de viata, evenimente ca o noua afectiune, rezistenta la medicamente, sau dezastrele economice sau naturale pot deasemenea reduce speranta de viata.  

Cercetatorii de la Universitatea din New South Wales, Australia, au atentionat ca un eveniment neasteptat ar putea fi faptul ca, cu optiunile curente de tratament si fara aparitia a noi clase de medicamente, in 43 de ani persoanele care traiesc cu HIV ar putea ramane fara optiuni de tratament. Aceasta ar insemna o varsta de 74 de ani daca tratamentul a fost inceput la 35 de ani, 62 de ani daca a fost inceput la 20, sau 40 daca a fost inceput ca nou nascut. Mai mult, aceasta este valabila numai pentru majoritate, 10% dintre pacienti putand sa ramana fara optiuni de tratament la varsta de 28 de ani.

Tratamentul ARV a facut o mare diferenta in ce priveste durata de viata a persoanelor care traiesc cu HIV: daca nu ar fi fost deloc ARV, cercetatorii Australieni au calculat ca jumatate din grupul de persoane diagnosticate cu HIV la varsta de 20 de ani ar fi fost moarte pana la 28 de ani. Daca iau ARV si nu raman fara optiuni de tratament, atunci se asteapta sa traiasca pana la 82 de ani – la fel ca populatia generala a Australiei. Dar daca rezistenta la medicamente continua sa se acumuleze la acelasi nivel, durata medie de viata poate fi redusa la 65 de ani.
Imbunatatirile sperantei de viata sunt, prin urmare, crucial dependente de o buna aderenta, de combinatii de tratament potrivite si usor de tolerat, si de diagnostice si monitorizare buna.

Autor: Gus Cairns, NAM 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu