sâmbătă, 9 februarie 2013

Regimul antiretroviral intensiv realizeaza suprimarea rapida a HIV in lichidul seminal

Adaugarea de maraviroc si raltegravir la schemele standard de tratament HIV determina suprimarea rapida a incarcaturii virale in sperma, dupa cum declara cercetatorii canadieni in editia online a Journal of Infectious Diseases (Jurnalul pentru Boli Infectioase). Eliminarea intermitenta si redusa a HIV in sperma a aparut mult mai rar la persoanele care administreaza o terapie intensificata decat la persoanele care iau o schema de tratament bazata pe trei medicamente.  

”Am descoperit ca incidenta IHS (isolated semen HIV shedding - eliminare izolata a HIV in sperma, EIH)” a fost redusa semnificativ la participantii care iau TARi (terapie antiretrovirala intensificata)”, scriu autorii. ”Cu toate acestea, un participant a dovedit un nivel ridicat de IHS (adesea > 10,000 copii ARN HIV/ml sange) care a persistat timp de 14 luni. Acest lucru indica faptul ca transmiterea  intamplatoare a HIV ar fi totusi posibila in ciuda luarii terapiei antiretrovirale si a unei valori nedetectabile a incarcaturii virale”.  

Tratamentul HIV care suprima incarcatura virala pana la niveluri nedetectabile a demonstrat ca reduce riscul de transmitere cu pana la 96%. Exista un consens impartasit din ce in ce mai mult ca terapia antiretrovirala are un rol important in prevenire. Totusi, virusul a fost ocazional detectat in fluidele genitale ale persoanelor care aveau incarcatura virala nedetectabila si au existat raportari de cazuri izolate de transmitere in aceste circumstante. 

Cercetatorii din Toronto au descoperit anterior ca substantele antiretrovirale maraviroc (Celsentri) si raltegravir (Isentress) au o buna penetrare in lichidul spermatic. Din acest motiv, ei au dorit sa verifice daca intensificarea tratamentului antiretroviral standard prin adaugarea acestor substante reduce frecventa eliminarilor intermitente de virus in sperma.  

Esantionul de studiu a cuprins 13 barbati homosexuali care au inceput tratamentul HIV cu regim intensificat si un grup de control de 25 de persoane care au primit terapie standard bazata pe 3 medicamente (triterapie). Nici una din aceste persoane nu a avut infectii cu transmitere sexuala, acesta fiind un factor cunoscut asociat eliminarii de virus in sperma.

Mostrele imperecheate de sperma si sange au fost obtinute pe parcursul a 2 ani. 

Persoanele tratate cu regimul intensificat au avut un nivelul minim de CD4 mai ridicat si incarcatura virala (in sange) de referinta mai scazuta decat cele care au fost tratate cu combinatia standard (340 vs 213 celule/mm3; p = 0.001; 7000 vs 50,000 copii/ml, p = 0.05). cu toate acestea, nivelul de incarcatura virala in sperma a fost asemanator (5136 vs 2979 copii/ml). 

Incarcatura virala in sperma a scazut mult mai rapid la persoanele care au luat terapie intensificata, care erau mult mai predispuse decat cele tratate cu un regim standard sa aiba incarcatura virala nedetectabila in sperma dupa 2 saptamani de terapie (12/13 pers vs 20/26 pers, p = 0.036). 

”Persoanele care au inceput un regim intensificat ARV au fost mai predispuse sa aiba suprimare virologica in sperma la aproape 2 saptamani”, comenteaza investigatorii. 

Eliminare izolata de virus in sperma a fost detectata la 18% dintre participantii care au luat tratament standard comparativ cu 15% dintre barbatii care au luat tratamentul intensificat, ceea ce reprezinta o diferenta semnificativa.  

Restrangand analiza la barbatii cu incarcatura virala nedetectabila in sange, s-a demonstrat ca terapia intensificata a fost asociata cu o frecventa redusa a eliminarii de virus in sperma (15 vs 7). 

Eliminare de virus in sperma in cantitate mare (incarcatura virala peste 5000 copii/ml) a fost constatata in 16% dintre barbatii tratati cu un regim medicamentos bazat pe 3 substante si la un participant a carui schema terapeutica includea maraviroc si raltegravir. 

Un barbat cu incarcatura virala nedetectabila in sange a continuat sa aiba incarcatura virala detectabila in sperma timp de 14 luni dupa inceperea tratamentului intensificat. Aceasta i-a determinat pe cercetatori sa verifice daca virusul a continuat sa fie eliminat in sperma barbatilor care iau terapie anti-HIV pe termen lung.  

Ei au examinat mostre pereche de sange si lichid seminal obtinute de la 26 de barbati (esantion suplimentar) carora li s-a administrat terapie antiretrovirala standard timp de peste 5 ani. Toti au avut incarcatura virala nedetectabila in sange si nu au avut infectii cu transmitere sexuala.  

Aproximativ jumatate dintre barbatii care luasera tratament de mai putin de 6 luni au prezentat virus detectabil intermitent in sperma; procentul a scazut la 20% dintre barbatii care luasera tratament intre 1 si 3 ani, dar nici un barbat care fusese tratat mai mult de 3 ani nu a avut virus detectabil in sperma.  

”Este incurajator faptul ca nu s-a constatat eliminare izolata de HIV in sperma dupa terapie ARV indelungata”, comenteaza autorii studiului. Acestia cred ca rezultatele lor sustin cercetarea demonstrand ca terapia anti-HIV eficienta are un impact semnificativ asupra riscului de transmitere.

Cu toate acestea, cercetatorii concluzioneaza ca ”e clar ca eliminarea izolata de HIV in sperma, probabil la niveluri foarte ridicate, poate aparea in ciuda terapiei antiretrovirale eficiente, chiar si dupa adaugarea unui agent cu penetrare crescuta in sperma, dar ca nu se cunoaste daca fenomenul de eliminare izolata de HIV in sperma are sau nu legatura cu transmiterea reala.”

Autor: Michael Carter
Publicat: 06 Februarie 2013 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu