luni, 11 februarie 2013

Coinfectia cu Hepatita B sau C este un factor de risc in reducerea densitatii minerale osoase la femeile care traiesc cu HIV

Co-infectia cu hepatita B sau C este asociata cu reducerea densitatii minerale osoase (BMD) la femeile care traiesc cu HIV, au raportat cercetatorii francezi in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Cercetatorii au comparat densitatea minerala osoasa la persoanele infectate doar cu HIV si persoanele co-infectate cu hepatita virala cronica.  
„Ipoteza unei asocieri epidemiologice intre hepatita virala si osteoporoza a constituit obiectivul central al studiului nostru si a fost confirmata doar la pacientele noastre care traiesc cu HIV” au scris autorii. „Este nevoie de studii longitudinale ulterioare care sa elucideze relatia intre osteoporoza si hepatita virala cronica, inclusiv in legatura cu procesele inflamatorii care accelereaza pierderea masei osoase”.  
Un numar substantial de cercetari relateaza existenta unei prevalente ridicate a densitatii masei osoase la persoanele care traiesc cu HIV. Nu se cunosc cauzele exacte dar le pot include pe cele traditionale cum ar fi imbatranirea si fumatul, precum si daunele cauzate de infectia HIV netratata, precum si efectele adverse ale unor medicamente anti-HIV. 
Multe persoane traiesc si cu HIV si cu virusul hepatic B sau C. Prevalenta osteoporozei la persoanele cu afectiune hepatica cronica poate fi pana la 56% in unele studii. Aceste date i-au facut pe cercetatorii din sudul Frantei sa isi propuna ipoteza ca persoanele care traiesc atat cu HIV cat si cu hepatita virala vor avea in mod special un risc ridicat de osetoporoza. Ca urmare au organizat un studiu in care au comparat densitatea minerala osoasa a persoanelor care traiesc cu aceste co-infectii si pe a celor care traiesc doar cu HIV. 
Participantii au fost recrutati intre 2004- 2005 si 2008-2009. Au fost scanate densitatea minerala osoasa in regiunea lombara, coapse si cea a intregului corp. Au fost inrolati in in studiu un total de 626 de persoane, dintre care 269 aveau co-infectie hepatica virala (208 cu hepatita C, 45 cu hepatita B si 16 cu amandoua).  
Participantii la studiu au avut o varsta medie de 44 ani si 27% au fost femei (31% postmenopauza). Majoritatea participantilor (71%) au avut o incarcatura virala nedectabila si nivelul mediu al CD4 a fost de 506 celule/mm3. Rata osteopeniei (reducere usoara a densitatii minerale osoase) a fost asemanatare la persoanele co-infectate si cele mono-infectate (doar HIV) (49 vs 53%). 
Cu toate acestea, prevalenta osteoporozei a fost in mod semnificativ mai ridicata intre cei co-infectati in comparatie cu cei mono-infectati (35 vs 26%, p = 0.03). Factorii asociati cu o densitate minerala osoasa scazuta intre participantii de gen masculin au fost inaintarea in varsta (cu fiecare 10 ani adaugati, OR = 2.0; 95% CI, 1.3-3.0; p < 0.001); apartenenta la grupul MSM (barbati care fac sex cu barbati) cu comportament la risc (OR = 3.6; 95% CI, 1.6-8.2; p = 0.0021); si un index al masei corporale (BMI) sub 20 kg/m2 (OR = 12.1; 95% CI, 2.6-56.2; p = 0.0015). Co-infectia cu hepatita virala nu a constituit un factor de risc.
 La femei, factorii de risc au fost varsta inaintata (cu fiecare 10 ani adaugati, OR =15.2; 95% CI, 3.6-65.5); un BMI sub 20 kg/m2 (OR = 18.4; 95% CI, 1.6-217.9; p = 0.0208) si co-infectia cu hepatita virala (OR = 19; 95% CI, 1.0=349.8; p = 0.0474).
 „Studiul nostru sugereaza cu destul de multa tarie, ca hepatita virala cronica este asociata cu osteoporoza la femeile care traiesc cu HIV”, comenteaza autorii. Acestia considera ca datele lor pot avea implicatii serioase in ingrijirea acordata pacientilor. „Pentru pacientii co-infectati care au osteopenie si osteoporoza, ar trebui sa fie luate in consideratie programe de prevenire pentru a reduce declinul densitatii minerale osoase si riscul de fracturi, in timp ce sunt luate in calcul nevoile specifice femeilor si factorii de risc bine cunoscuti (BMI scazut si varsta inaintata).”
Autor: Michael Carter
Publicat: 28 Ianuarie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu