sâmbătă, 9 februarie 2013

A fost conceput un vaccin anti-HIV la fel de eficient ca antiretroviralele

Un grup de experti spanioli si francezi compus din cativa din principalii cerctetatori in domeniul HIV, au descoperit un vaccin terapeutic, non curativ (nici preventiv), cu care sa reduca efectele HIV. Studiul se afla in primele faze, iar rezultatele sale, pozitive pana in acest moment, apar publicate in Journal of Infectious Diseases.
La cercetare au participat 24 de persoane care traiesc cu HIV; pana in acel moment, nu fusesera tratate. Expertii au extras o serie de probe sanguine cu ajutorul carora, in afara de cunoasterea profilului hematologic al fiecarui pacient, au fabricat vaccinurile ”personalizate”.
 
Astfel, imunizarile s-au creat pornind de la celulele dendritice (celulele defensive) cu o doza de HIV – incalzit la 56 grade pentru a-l inactiva fara a-l distruge, obtinute de la aceiasi pacienti si cultivate ulterior.
 
”Virusul, slabit, se prezinta la celulele dendritice, care sunt cele responsabile cu transportul agentilor patogeni catre sistemul imunitar”, explica Felipe Garcia, cercetator al Hospital Clínic de Barcelona si principal autor al studiului.

 
Celulele nu se infecteaza
In conditii normale, HIV infecteaza celulele mentionate, care actioneaza ca un ”cal troian”, contaminand restul sistemului imunitar dar, odata ce virusul este inactiv, celulele dendritice pot sa-si indeplineasca sarcina de prezentare fara sa infecteze”.
De fapt, dupa ce au primit 3 doze din acest vacin, pacientii au manifestat o crestere a apararii si o reducere semnificativa a incarcaturii virale (cu circa 90% mai mica la 18 dintre pacientii
tratati, intr-o perioada de un an).
Cu toate acestea, cum recunoaste si Josep Maria Gatell, seful serviciului de Boli Infectioase al spitalului mentionat, ”ideal ar fi fost ca virusul sa fi ajuns nedetectabil, lucru care nu s-a reusit inca”.

Nu ar putea inlocui tratamentele antiretrovirale
In orice caz, declara pentru ELMUNDO.es medicii Gatell si Garcia, acest vaccin terapeutic nu este conceput pentru a substitui medicamentele antiretrovirale, ci mai degraba pentru a le completa.
„De exemplu, un pacient care ia tratament de cinci ani, ar putea sa se vaccineze si sa se odihneasca de terapie alti cinci sau zece ani”, explica Felipe García.
Desi participantii in acest studiu in faza I nu au primit niciodata tratament, se asteapta deja rezultatele unui al doilea studiu cu pacienti care au primit anterior tratament antiretroviral, o situatie mai asemanatoare scenariului real in care ar putea fi utilizat vaccinul in viitor.
Dupa cum accentueza ambele cercetari, nu este vorba de un vaccin proiectat pentru a preveni infectia, dar ar putea sa aduca beneficii importante pentru cei aproximativ 30 de milioane de persoane care traiesc cu HIV in toata lumea. Totusi, admit sursele citate, ”deocamdata este o proba de concept” care va trebui sa fie imbunatatita constant incepand din acest moment.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu