marți, 14 august 2012

SOLICITARE

Solicitare trimisa catre:

DGASPC Constanta
Politia Romana - Constanta
ANTIP Constanta
DSP Constanta
ANTIP Centrul Regional Constanta

Organizatiile semnatare va solicita respectarea dreptului la confidentialitate si va cere sa nu publicati numele si poza minorei in varsta de 13 ani, victima a traficului de minori in baza Legii 678 / 2001, art 13, pct 1 şi 2, practicanta de sex comercial, diagnosticata cu HIV. In cazul publicarii numelui sau fotografiei, minorei din Constanta i se va incalca dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la viata privata, dreptul la protectie speciala in cazul minorilor si dreptul la nediscriminare.

Atragem atentia autoritatilor ca incalcarea confidentialitatii poate fi calificata ca abuz in serviciu. Autoritatile sunt obligate prin lege sa respecte confidentialitatea, secretul profesional si al datelor medicale ale persoanei, dezvaluirea acestora fiind sanctionate penal.


Invocarea sanatatii publice ca justificare pentru publicarea numelui si fotografiei minorei alaturi de statutul ei sero-pozitiv este nejustificata, nerezonabila, neeficienta si nu va duce decat la retraumatizarea victimei si haos social.


Intr-un caz din 1997 contra Finlandei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca respectarea caracterului confidential al datelor medicale este fundamental, inclusiv in cazul derularii unor anchete penale. Citam din decizia Curtii:

„Divulgarea unor astfel de date (referitoare la statului sero-pozitiv al reclamantei) pot afecta in mod dramatic viata ei privata si de familie, precum si ocuparea fortei de munca si situatia sociala, prin expunerea sa oprobriului si riscului de ostracism. Din acest motiv, ar putea descuraja, de asemenea, persoanele in a solicita un diagnostic sau tratament si, prin urmare ar submina eforturile de prevenire ale comunitatii pentru a contine pandemia. Interesele in protejarea confidentialitatii unor astfel de informatii vor cantari greu in balanta pentru a stabili daca interferenta a fost proportionala cu scopul legitim urmarit. Astfel de interferenta nu poate fi compatibila cu Articolul 8 din Conventie, cu exceptia cazului in care este justificata de un motiv imperativ de interes public. Avand in vedere caracterul extrem de intim si de sensibil al informatiilor privind statutul HIV al unei persoane, orice masuri intreprinse de stat, care obliga la comunicarea sau divulgarea acestor informatii fara consimtamantul pacientului, implica o examinare mai atenta din partea Curtii, asa cum o impun si garantiile menite sa asigure un sistem eficient de protectie.”


Z c. Finlandei, 25 februarie 1997, para.98.


Le reamintim autoritatilor ca, in cazul de fata, au la dispozitie si alte mijloace de a preveni extinderea infectarii cu HIV/SIDA: incurajarea prin intermediul mass mediei a persoanelor care au facut sex neprotejat cu lucratori de sex comercial sau orice alta persoana careia nu ii cunosc statusul HIV/ITS sa mearga sa se testeze la un Centru de Testare Voluntara sau in spitalele sau clinicile din Romania.

Oragnizatiile semnatare:Asociatia Sens Pozitiv

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia ACCEPT

PSI

Asociatia Romana Anti Sida

Baylor Marea Neagra

ECPI - Centrul European pentru Initiative Publice

SECS – Societate de Educatie Contraceptiva si Sexuala

Roma Education Fund Romania

Fundatia Romanian Angel Appeal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu