sâmbătă, 31 decembrie 2011

Un antiviral numit Draco care trateaza HIV va fi capabil sa trateze alte 15 afectiuni.

In timp ce antibioticele omoara multe tipuri de bacterii, antiviralele ar putea sa omoare virusuri multiple.

In prezent dispunem de medicamente sau injectii antivirale care sunt specifice oricarei boli sau afectiuni.

Todd Rider, un om de stiinta si cercetator la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts dezvolta un antiviral numit Draco, medicament care s-a dovedit eficient impotriva a 15 virusuri in urma unor experiente de laborator efectuate pe tesuturi umane si pe ciuperci.

Aceste virusuri includ :

 1. raceala comuna
 2. H1N1
 3. gripa porcina
 4. un virus poliomielitic
 5. febra tropicala dengue
 6. cunoscutul si fatalul virus Ebola

Cum va functiona medicamentul Draco?

Domnul Rider a “legat” doua proteine naturale – una detecteaza aparitia virusului, iar cealalta actioneaza ca un comutator “sinucigas” care omoara celula infectata.

Proteinele naturale dintr-o celula infectata detecteaza prezenta unui virus. Aceste proteine sunt sensibile la un ARN dublu stratificat, o molecula genetica unica prezenta in aproape toate virusurile.

Todd Rider a preluat una din aceste proteine naturale si a legat-o de o alta – tot naturala, prezenta de asemenea in celule – care declanseaza sinuciderea celulara.Pentru a ajuta noua proteina sa penetreze o celula, el a adaugat o proprietate care imita o parte din virusul HIV, imprumutand abilitatea acestuia de a patrunde in celule. Odata administrata, substanta calatoreste spre fiecare celula a corpului, dar se va activa doar in celulele infectate. In cateva ore, senzorul ARN al medicamentului detecteaza virusul si activeaza partea responsabila cu sinuciderea celulara. Atunci cand celula gazda moare, moare si virusul.

2 comentarii:

 1. Cand vom putea utilzia medicamentul care contine proteina Draco?

  RăspundețiȘtergere
 2. Deocamdata, asa cum reiese si din articol, este in stadiul de cercetare (studii la nivel de laborator si pe animale). O sa urmarim subiectul si vom traduce si publica noutati.

  RăspundețiȘtergere