miercuri, 14 decembrie 2011

Misiunea UNODC in Romania a luat sfarsit

Proiectul "Prevenirea HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile si in penitenciare, in Romania" a luat sfarsit. Inceput in anul 2006, a creat centre pilot in comunitate, implicand actori guvernamentali si neguvernamentali, a oferit asistenta tehnica Ministerului de Interne si servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru persoanele private de libertate. Astfel de servicii exista numai in 10 tari din intreaga lume, printre care si Romania, servicii ce pot fi considerate exemplu de buna practica. Daca in anii trecuti specialistii din Romania mergeau sa invete de la cei din afara tarii, in acest moment Autoritatea Nationala a Penitenciarelor are in mod frecvent invitati de peste hotare, specialisti care vin sa invete ce inseamna harm reduction-ul in penitenciar.

UNODC a asigurat programe de formare, o parte dintre ele derulate pentru societatea civila iar o alta parte adresata studentilor la Asistenta Sociala si Sociologie, viitorii specialisti ce vor lucra cu grupurile vulnerabile, si in special cu consmatorii de droguri injectabile - spunea Alina Bocai, National Project Officer al UNODC, care si-a aratat ingrijorarea in legatura cu ONG-urile si numarul de grant-uri foarte limitat pe care acestea il pot accesa, intrebandu-se daca serviciile implementate cu ajutorul UNODC vor fi sustenabile.
ONG-urile au ca varianta Fondurile Structurale Europene, insa acestea limiteaza complexitatea proiectelor, nefiind dedicate sanatatii in mod special.

Hubb Alberse, reprezentantul Ambasadei Olandei la Bucuresti, institutie ce a contribuit la acest proiect cu suma de 3 milioane USD si-a exprimat regretul ca acest proiect se termina si si-a oferit disponibilitatea in cazul incare societatea civila vrea sa apeleze la institutia pe care o reprezinta. Deasemenea, este interesat sa viziteze serviciile create cu ocazia derularii acestui proiect.

Diana Serban, reprezentanta Agentiei Nationale Antidrog spunea ca in tot acest timp s-au produs schimbari de mentalitate la cei care lucreaza in institutiile publice. Este firesc sa avem servicii de schimb de seringi, atat in comunitate cat si in penitenciare. In acest moment avem cam toate tipurile de servicii, mai putin camerele de injectare - subiect ce se va dezbate maine, detalii aici.

Acest proiect UNODC a permis Autoritatii Nationale a Penitenciarelor aplicarea unei legislatii deja existente, a tinut sa sublinieze Cristina Ionescu. Pentru persoanele private de libertate, acest proiect a permis accesul la programe de prevenire. ANP isi propune extinderea acestor servicii la nivelul mai multor penitenciare.
In aceasta privinta a fost creata o strategie care in momentulde fata se afla la Ministerul de Interne, strategie ce are si un buget aferent, costuri ce vor fi suportate in proportie de 80% de la bugetul de stat, asteapta sa fie aprobata pentru anul 2012. Va exista buget propriu pentru seringi, prezervative si alte servicii.

Monica Dan, presedinta Retelei Romane de Reducere a Riscurilor (RHRN) a vorbit despre faptul ca UNODC a ajutat la deschiderea, implementarea, mentinerea si salvarea unor servicii de Harm Reduction, apreciind ca foarte important fiind aportul adus la cercetarile sociale.

In ciuda serviciilor de buna calitate, ne aflam la inceputul unei epidemii HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile. Daca anul trecut au fost diagnosticati numai 5 CDI, anul acesta un numar de 80 de CDI au fost confirmati cu teste de laborator pana in acest moment.

Nicoleta Andreescu de la APADOR- CH sublinia nevoia de servicii de prevenire si tratament si in cadrul sectiilor de arest, locuri de unde aceste servicii lipsesc cu desavrasire - nu primesc tratamentul substitutiv nici cei care luau tratament inainte sa fie privati de libertate.
Se pare ca aceasta luna va avea loc o intalnire intre ANA si IGPMB in care se va atinge si acest subiect.

In ciuda serviciilor de buna calitate, nu avem acces universal nici in comunitate nici in penitenciare.

Daan Van Der Gouwe a concluzionat, printre altele: Romania, in comparatie cu Statele Baltice si Federatia Rusa, a avut cele mai bune rezultate si cea mai buna sustenabilitate.
Acesta a recomandat ca socitatea civila sa lucreze pentru schimbarea legislatiei - sa fie permisa detinerea unor cantitati mici, pentru consum personal, schimbare legislativa ce va permite si deschiderea Camerelor de consum.
Printre punctele slabe sunt numarul mic de educatori intre egali si seringi colectate.Majoritatea participantilor s-au intrebat daca astazi, cand miniunea UNODC in Romania s-a terminat, este o zi buna sau o zi rea. Este o zi buna tinand cont de programele derulate, nefasta pentru ca s-a terminat.

Multumim UNODC!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu