miercuri, 16 noiembrie 2011

O doză de 50 mg de ritonavir ar putea fi suficientă pentru a susține unii dintre inhibitorii de protează. Sunt necesare studii de confirmare

Cercetătorii britanici sugerează în cadrul ediției de pe 15 decembrie a publicației Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes că o doză de 50 mg de ritonavir ar fi suficientă ca agent de susținere pentru anumiți inhibitori de protează.

Cercetătorii de la Universitatea Liverpool și de la spitalele Chelsea și Westminster din Londra au analizat rezultatele unor studii farmacokinetice de mică amploare pentru a verifica dacă o doză de 50 mg de Ritonavir are o acțiune echivalentă cu doza de 100 mg administrată în practica curentă.

”Nu a existat nicio variație în ceea ce privește concentrația de inhibitori de protează la administrarea dozelor diferite de ritonavir” comentează cercetătorii. ”Dozele mai mici de ritonavir pot fi mai ușor de tolerat, mai ieftin de produs și mai ușor de combiat cu alți inhibitori de protează”.

Reamintim că acțiunea inhibitorilor de protează folosiți în tratamentul HIV este amplificată de ritonavir. Doza standard din acest medicament este de 100 mg o dată sau de două ori pe zi.

Medicamentul acționează prin blocarea metabolismului CYP3A4, prin aceasta crescând nivelul de substanță din sânge al inhibitorului de protează care-l însoțește. Totuși este posibil ca acțiunea CYP3A4 să fie blocată cu o doză mai mică de ritonavir.

Cercetătorii au identificat 4 studii farmacokinetice în care doze de 50mg și 100 mg de ritonavir au fost administrate ca agent de susținere pentru atazanavir (Reyataz), darunavir (Prezista), saquinavir (Invirase), și amprenavir (întrerupt în momentul de față).

Trebuie menționat faptul că nu există tablete de ritonavir de 50 mg, motiv pentru care pacienții din aceste studii au fost tratați cu formula lichidă a medicamentului, care este dificil de tolerat.

Studiul atazanavir a implicat 13 voluntari seronegativi. Aceștia au fost tratați cu o doză zilnică de atazanavir/ritonavir de 300/100 mg sau 300/50 mg. Graficele au arătat concentrații maxime echivalente de atazanavir, concentrațiile de substanță în sânge fiind și ele echivalente. S-a observat, totuși, o ușoară scădere a concentrației minime de atazanavir, în cazul administrării dozei de 50 mg de ritonavir.

Optsprezece indivizi seronegativi au fost aleși pentru studiu darunavir/ritonavir. Aceștia au primit doze de darunavir/ritonavir de 800/100 sau 800/50 mg o dată pe zi. Atât maxima cât și valorile ulterioare ale concentrației de substanță au fost egale în cazul administrării dozelor de 50 mg și 100 mg ritonavir. Totuși, nivelul minim al concentrației de medicament în sânge a scăzut semnificativ, cu 32 de procente, în cazul administrării dozei de 50 mg de ritonavir.

Un total de 18 indivizi seropozitivi au participat la studiul efectuat pentru saquinavir. Aceștia au primit o doză zilnică de 1500 mg saquinavir, susținută de doze de 100 mg, respectiv 50 mg ritonavir. Nivelul concentrației de saquinavir a crescut ușor la pacienții cărora li s-au administrat doze de 50 mg ritonavir.

Studiul efectuat pentru amprenavir a cuprins 13 indivizi seronegativi. În acest caz, dozele de 50 mg, respectiv 100 mg de agent de susținere au dovedit bioechivalență (valorile concentrației de substanță în sânge au fost foarte apropiate).

”Aceste studii sunt de amploare prea mică și de prea scurtă durată pentru a evalua posibilele diferențe de siguranță și tolerabilitate între dozele de 50, respectiv 100 mg de ritonavir administrate o dată pe zi” avertizează investigatorii. ”E nevoie de studii mai ample pentru a investiga aceste aspecte”.

Cu toate acestea, ei cred că doza de 50 mg de medicament ar avea câteva avantaje, în special în cazul uzului pediatric, ”unde e nevoie frecvent de doze sub 100 mg: ritonavirul lichid „este greu tolerat în cazul nou-născuților și copiilor”.

Investigatorii concluzionează: ”dacă dozele mai mici de ritonavir pot obține niveluri bioechivalente de medicament ale inhibitorilor de protează atazanavir, darunavir, saquinavir și amprenavir, atunci există o justificare foarte bună pentru cercetare și pentru dezvoltarea unei pilule concentrate de 50 mg de ritonavir, și/sau combinarea dozei mai mici de ritonavir cu acești inhibitori de protează”.

Un comentariu:

  1. Exista in constiinta colectiva ideea conform careia, cei care sunt infectati cu Hiv / Sida sunt persoane cu care nu...
    http://blogulautorului.blogspot.com/2011/12/de-la-un-om-pentru-oameni-gandul-bun.html

    RăspundețiȘtergere