miercuri, 7 septembrie 2011

Rambursarea medicamentelor in Romania si Directiva de Transparenta

Ca raspuns la criza financiara cu care Romania se confrunta, Guvernul Romaniei a luat masuri drastice de reducere a costurilor. In timp acest lucru a ajutat la tinerea sub control a catorva costuri din serviciile medicale, reformele avand deasemenea ca rezultat reducerea accesului la aceste servicii pentru pacientii romani.

Una din masurile de control a costurilor folosite de catre Gurvern a fost aceea de a bloca rambursarea unor medicamente noi, inovatoare. Din iulie 2008 pana in prezent s-au strans peste 100 de molecule, care au toate aprobarile necesare in ordine, dar care inca mai asteapta decizia finala de rambursare.

Printre produsele care asteapta decizia de rambursare sunt si medicamente cu potential mare in a salva viata pacientilor. Sunt de altfel si medicamente inovatoare, care au potential de reducere a cheltuielilor sistemului medical, implicit a finantelor publice, de exemplu, facandu-i capabili pe pacientii sa revina la un loc activ de munca, reducand zilelele de internare cat si efectele adverse etc.

Directiva de Transparenta (89/105/EEC) cere statelor membre sa aprobe decizia de rambursare in 180 de zile de la autorizatia de reglementare. Va lua comisia in considerare, in baza acestei Directive, investigarea acestei probleme de amanare arbitrara a deciziilor de rambursare, si prin aceasta cale sa ajute autoritatile romane sa gaseasca cai prin care pacientii sa aiba acces la noile medicamente aprobate?


Raspunsul Domnului Tajani, in numele Comisiei


Onorabilul Membru atrage atentia asupra intarzierilor excesive in Romania in a lua decizii cu privire la preturile si rambursarea noilor molecule medicinale inovatoare, ca parte din strategia de oprire a cheltuielilor din serviciile de sanatate. Se reclama ca autoritatile romane nu respecta termenul limita de 90/180 de zile prevazut de catre Directiva 89/105/EEC[1] in ceea ce stabilirea preturilor si luarea deciziilor de rambursare.

Pana la aceasta data, Comisia nu a primit nicio plangere care evidentiaza intarzieri repetate si sistematice cu privire la deciziile de rambursare pentru produsele medicale din Romania. Informatia disponibila arata ca termenul limita intocmit de catre Directiva 89/105/EEC a fost adecvat transpus in legislatia romana. Daca autoritatile esueaza sa se conformeze obligatiilor Directivei transpuse in legea nationala, Comisia atrage atentia asupra faptului ca partile lezate au posibilitatea sa ceara masuri legale curtilor nationale competente.

Cu toate astea, Comisia va investiga situatia impreuna cu autoritatile romane si va examina posibilele probleme in ceea ce priveste respectarea termenului limita pentru emiterea deciziilor ce privesc stabilirea pretului si rambursarea medicamentelor inovatoare.

Comisia totodata informeaza Onorabilul Membru ca a anuntat o posibila revizuire a Directivei 89/105/EEC.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu