marți, 21 iunie 2011

NU sunt un NIMENI - Comunicat de presa

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Nr. Contract POSDRU/96/6.2/S/54611
Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară nr. 6 „Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de intervenţie 6.2 „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”

ARAS lanseaza campania publica de informare „NU sunt un NIMENI”

COMUNICAT DE PRESA
Bucuresti, 21 Iunie 2011

ARAS, Asociatia Integration, Asociatia Sens Pozitiv, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, impreuna cu Vitrina Advertising au lansat astazi campania de constientizare si educare a publicului „NU sunt un NIMENI”.
Aceasta campanie de informare si constientizare este parte din proiectul „A doua sansa” care beneficiaza de cofinantare prin Fondul Social European - POSDRU, are o durata de 36 de luni (iulie 2010 – iulie 2013) si se desfasoara in Bucuresti si Ilfov, Constanta si Timis. In acest sens au fost infiintate si utilate, atat tehnic cat si din punct de vedere al resurselor umane, doua centre fixe in Bucuresti si cate unul in Constanta si Timisoara si se estimeaza ca un numar de aproximativ 3.500 de persoane vor beneficia de aceste servicii.
Aceste centre au ca rol oferirea de servicii integrate psiho-medico-sociale, tratament substitutiv cu metadona pentru consumatorii de droguri injectabile, consiliere psihologica, consiliere ocupationala, prevenirea infectiilor cu transmitere sanguina si sexuala, referire catre alte servicii (ex. formare profesionala).
In cadrul acestui proiect, ARAS si partenerii sai au initiat campania de informare si constientizare « Nu sunt nimeni » cu scopul de a sensibiliza opinia publica si angajatorii la problemele si nevoile acestor persoane si implicit de a facilita accesul pe piata muncii pentru acest gen de persoane prin cresterea nivelului de integrare socio-profesionala, intarirea increderii in sine si promovarea unui mediu de viata sanatos.
Maria Georgescu, director executiv ARAS, a subliniat importanta acestui program “ Proiectul se adreseaza unei categorii de persoane a caror vulnerabilitate este complexa - apartenenta la etnie roma, femei, persoane aflate ulterior in detentie dublate de consumul de droguri injectabile. Acest grup social dificil de abordat are nevoie de atentie speciala, fiind cauza unor probleme care ne afecteaza pe noi toti prin costuri mari suportate de sistemul sanitar in cazul imbolnavirilor, mica infractionalitate, trafic de persoane si bunuri, productivitate a muncii scazuta, saracie severa. “
Din dorinta de a a ajuta si a ajunge la cat mai multe persoane aflate in aceasta situatie, au fost realizate si doua site-uri www.a-doua-sansa.ro si www.un-nimeni.ro, care au un rol permanent de informare cu privire la problemele consumatorilor de droguri - cauzele consumului, urmarile acestuia, faptul ca exista solutii de realibilitare, stabilizarea si integrarea socio- profesionala a consumatorilor, rezultatele tratamentului substitutive, dar si informatii legate de drepturile acestora - dreptul la servicii medicale si sociale, dreptul la munca.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati departamentul de media al Vitrina Advertising, mobil 0720 293 959 sau 0740 115 768 sau email media@vitrina.ro

ARAS (www.arasnet.ro, www.hivnet.ro)
ARAS este o organizaţie non-guvernamentală înființată la 10 aprilie 1992, în Bucureşti. Misiunea organizaţiei constă în: informarea şi educarea tuturor categoriilor de populaţie asupra pericolului reprezentat de SIDA, infectii sexual transmisibile si hepatite şi asupra mijloacelor de prevenire a acestora; promovarea atitudinii de sprijin, apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor infectate şi/sau afectate de HIV; oferirea de servicii de asistenţă psiho-medico-socială pentru persoanele care fac parte din grupurile dezavantajate social.

ASOCIATIA INTEGRATION (http://www.integration.org.ro/)
Asociația INTEGRATION este singura organizație nonguvernamentală din Romania formată din persoane care au consumat sau consuma droguri. Inființată în 2004, asociația asigură atât servicii directe pentru persoanele care consumă droguri injectabile, inclusiv cele private de libertate (printr-un proiect de prevenire HIV în penitenciare) cât și activități de advocacy pentru creșterea accesului persoanelor care consumă droguri la servicii de sănătate și la servicii sociale.

ASOCIAȚIA SENS POZITIV (http://senspozitiv.blogspot.com)
Asociația SENS POZITIV există pentru a susține îmbunătățirea calității vieții tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV, indiferent de sex, etnie, religie sau credința, vârsta, orientare sexuală, situație socială, mediul de proveniență, dizabilitate sau grup vulnerabil. Obiectivele SENS POZITIV sunt susținerea unui program de mentoring pentru persoanele nou diagnosticate cu HIV/SIDA, în vederea depășirii traumei post-diagnostic, îmbunătățirea relației cu medicul curant, facilitarea accesării drepturilor ce revin persoanelor infectate HIV, asistență juridică și alte servicii, în funcție de nevoile fiecarui individ.

INBI MATEI BALS (http://www.mateibals.ro/)
Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” este instituţie de interes public naţional, în administrarea şi subordinea Ministerului Sănătăţii.
Îndeplineşte rolul de for metodologic (tehnic şi profesional) pentru elaborarea şi fundamentarea ştiinţifică şi profesională a strategiilor specifice de politică sanitară în domeniul bolilor infecţioase, a HIV/SIDA şi a prevenirii infecţiilor nosocomiale. Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals este un partener istoric al ARAS.
In anul 2007 ARAS impreuna cu INBI Matei Bals au infiintat primul centru de tratament substitutiv pentru consumatorii de droguri injectabile coordonat de un ONG.

VITRINA ADVERTISING (http://www.vitrina.ro/)
Vitrina Advertising este o agenţie full service naţională, fiind totodată singura agenţie de publicitate “multi-regională”. Compania are sediul în capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, şi o reprezentanţă în capitala ţării, la Bucureşti.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati departamentul de media
al Vitrina Advertising, mobil 0720 293 959 sau 0740 115 768 sau email
media@vitrina.ro.