miercuri, 22 iunie 2011

Andrei


Andrei are 21 de ani si a absolvit 8 clase. Este in tratament substitutiv cu metadona din februarie 2011.


Andrei este o persoana linistita, parca emana si contamineaza cu liniste in jurul lui.

Este profund, preocupat in permanenta de dezvoltare interioara.

Viseaza echilibru, un loc de munca stabil si isi doreste sa fie model pentru fratele mai mic. Ii place sa joace fotbal cu fratele mai mic, sa citeasca si sa se uite la filme.

Heroina injectabila la 17 ani

Am inceput sa ma droghez cu heroina injectabila cand aveam 17 ani. Pana atunci ma drogasem cu marijuana, ketamina, ecstasy. Cand am incercat prima oara heroina a fost ca un mare boom, am avut o senzatie extrem de puternica. Am trait si mi-a placut atat de tare senzatia, incat nu m-am mai oprit.

Ghidul meu a fost frica

Imi era frica sa consum in fiecare zi iar frica a fost ca un ghid pentru mine in viata. Cand mi-era frica nu faceam anumite lucruri. Imi era frica de heroina pentru ca stiam ca, inevitabil, te duce la moarte.

Am ajuns la consum zilnic

In momentul acela nu stiam ce e ala sevraj dar am inceput sa-mi dau seama ca se intampla ceva cand m-a cuprins moleseala si plictiseala. Nu aveam chef de viata cand nu trageam marfa. Incet incet s-au inmultit zilele in care consumam si am ajuns la zi de zi. Am incercat sa mai fac si pauze din cauza fricii de moarte. Cand am gasit o sursa directa de la care sa cumpar am inceput sa consum foarte mult.

Banuielile parintilor au aparut dupa 1 an si jumatate.

La acel moment, parintii nu stiau nimic. Aveam o relatie foarte buna. Cand veneam acasa dupa ce consumam incercam sa stau de vorba cu ei ca sa nu banuiasca nimic.
Dupa 1 an si jumatate au inceput sa isi puna intrebari. Eu nu lipseam de obicei de acasa, ba chiar imi luam pranzul si cina in familie. Am inceput sa pierd noptile pe afara iar ei au inceput sa-mi caute prin lucruri. Aveau nevoie sa-si explice ce se intampla cu mine.

Am simtit rusine

Intr-o dimineata i-am gasit cautand in spatele biroului unde eu cu o seara inainte ascunsesem un pachet cu marijuana (urma sa o vand pentru a cumpara heroina). A fost primul moment cand m-a trecut un fior si cand m-am gandit ca ai mei au aflat; am simtit rusine dar in acelasi timp le-am spus sa plece de langa birou si sa ma lase cateva momente singur.

Le-am explicat ca datorez foarte multi bani

A urmat un dialog in care ai mei mi-au reprosat ca vom ajunge la puscarie cu totii. Tatal meu a fost foarte direct “spune-mi ce ai de gand cu punga si ce vrei sa faci cu ea ca trebuie sa dispara de la noi din casa!” Punga era pusa in sacul de gunoi. Le-am explicat ca nu o pot arunca pentru ca datorez foarte multi bani unor persoane si ca nu am o alta modalitate de a returna banii. Am luat punga si am plecat cu ea.

Doi ani de certuri

Dupa acest moment relatia cu ai mei a inceput sa se degradeze, au inceput sa-si piarda increderea, s-a taiat tot. A urmat o perioada cand nu am vorbit unii cu altii, nu imi dadeam seama ce rau le-am provocat. Nu imi dadeam seama ca erau zile intregi in care nu schimbat nici un cuvant. Nu stiam sa-i mint si evitam sa comunic cu ei. Asa s-au scurs inca 2 ani de certuri, minciuni intr-o viata care nu-si mai avea sensul.

Le ceream bani plingind

Parintii mei nu stiau in detaliu ce faceam dar au inceput sa se informeze. Au vorbit cu o vecina care le-a povestit cam totul despre droguri si le-a explicat cum evolueaza viata de consumator. Si-au dat seama imediat…Vedeam in ei o resemnare. Era ca si cum nu se mai asteptau la nimic bun din partea mea. Le ceream bani, incercam sa plang pentru a-I impresiona. A fost ultima perioada inainte de discutia finala in care urma sa recunosc TOT.

Pe tatal meu si l-ar fi dorit orice copil

Prima oara am vorbit cu mama pentru ca o stiam mai rabdatoare si puteam sa-i explic prin ce trec. I-am spus cum am inceput cu droguri usoare si cum nu credeam ca pot sa devin dependent sau ca ma voi injecta cu heroina. Mama a vorbit cu tata dupa aceea. Eu nu am avut puterea sa-i recunosc lui in fata pentru ca fusese genul de tata pe care si l-ar fi dorit orice copil. Nu am vorbit cu el pentru ca era mult prea afectat si era agresiv pentru ca nu stia cum sa se poarte cu mine. Pentru ca a tinut foarte multe in el si-a afectat grav sanatatea.

Tratament de pe piata neagra

Au decis sa ma ajute sa-mi cumpar tratament de pe piata neagra (le explicasem ca este aproape imposibil sa intri la un centru de tratament din cauza locurilor putine). Au trecut 6 luni in care am consumat doar suboxona din banii parintilor.

Am vazut moartea cu ochii

Consumam prea mult si am combinat-o si cu metadona. Mi-a fost foarte rau. Aratam ingrozitor. Am vazut moartea cu ochii cand mi-am injectat suboxona dupa metadona. Am simtit cum imi bubuie capul si nu mai am aer… o stare groaznica.

Tratamentul cu metadona


Am convins-o pe mama sa-mi dea bani pentru metadona incercand sa-i explic ca suboxona nu este pentru mine si ca am nevoie de metadona. Mi-a spus ca este ultimul lucru pe care il mai face pentru mine si ca trebuie sa incerc sa intru in tratament la un centru pentru ca nu mai poate sustine financiar asta. M-a ajutat 4-5 luni pana am reusit sa intru in tratament la ARAS.

Cel mai important telefon din viata mea

In octombrie 2010 am auzit prima oara ca se fac inscrieri pentru tratament substitutiv si mi-am lasat cererea si datele de contact. La finalul lunii noiembrie am primit cel mai important telefon din viata mea si am venit pentru examinarea medicala. Era vineri si mi s-a spus ca de luni am fost acceptat in programul de tratament.

“Ai scapat de mine”

Am multumim tuturor… era cea mai mare descatusare pentru ca nu mai trebuia sa ii cer mamei bani. Pe drum spre casa i-am dat telefon: I-am zis ca am fost la un centru de unde imi luam seringi ca sa nu ma imbolnavesc si acum mi-au spus ca de luni intru in tratament. La final i-am spus “Ai scapat de mine!”. Mama a inceput sa planga la telefon.

Am un loc de munca part time

Simteam ca ajunsesem o povara pentru ei, eram ca un om batran care nu poate sa faca nimic. Am ajuns acasa, m-a luat in brate si m-a pupat si mi-a zis ca o sa se imbete cand o sa ia salariul.

Dupa ce am intrat in tratament am inceput sa ma implic foarte mult in educatia fratelui meu care are 10 ani. Lipsisem ceva timp din viata lui si am incercat sa recuperez. Relatia cu parintii s-a imbunatatit considerabil, iar in prezent am un loc de munca part-time.

http://www.a-doua-sansa.ro/studii-de-caz/andrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu