marți, 10 august 2010

Multi pacienti seropozitivi ar putea beneficia de aspirina pentru reducerea riscului cardiovascular

Aproape o treime din pacientii seropozitivi ar putea beneficia de tratamentul cu aspirina pentru a reduce riscul afectiunii cardiovasculare, argumenteaza cercetatorii spanioli in editia din 15 August a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Cercetatorii de la Spitalul Gandia au aplicat de curand recomandarile publicate despre utilizarea aspirinei in prevenirea primara a anumitor afectiuni cum ar fi atacul de cord sau criza de inima la populatia clinica. Astfel, au identificat ca „aspirina ar putea fi indicata la 30.8% din pacienti...dar numai 2 pacienti luau acest medicament”.

Aspirina poate preveni inchegarea sangelui, si pentru acest motiv tratamentul zilnic cu acest medicament a fost utilizat pentru a ajuta in reducerea afectiunilor cardiovasculare la unii pacienti.

Recomandarile reinnoite in ce priveste utilizarea aspirinei pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare au fost publicate in SUA in 2009.

Aceste recomandari sustin tratamentul cu aspirina pentru barbatii cu varste aflate intre 45-79 si femeile intre 55-79 care prezinta factori de risc pentru afectiuni cardio-vasculare.

Rata unor asemenea afectiuni este in crestere la pacientii seropozitivi, iar Dr. Carlos Tornero si colegii lui au dorit sa vada daca pacientii lor ar putea fi potentiali candidati pentru terapia cu aspirina.

Ca urmare au trecut in revista fisele medicale a 120 de pacienti. S-au compilat informatii demografice, inclusiv varsta si sex, impreuna cu date despre factorii de risc stabiliti pentru afectiunile cardiovasculare, cum ar fi fumatul, diabetul, lipidele si presiunea sangvina.

Analiza lor a indicat ca cu referinta la recomandarile revizuite din SUA aproape 31% din pacienti , inclusiv 40% din barbati, ar fi candidati buni pentru terapia cu aspirina.

Cu toate acestea, numai doua persoane primeau acest medicament.
Din cauza varstei inaintate a pacientilor, cercetatorii au proiectat ca inca 15% dintre pacienti ar beneficia din terapia cu aspirina in urmatorii 5 ani.

„Aplicarea recomandarilor recent publicate cu privire la utilizarea aspirinei la pacientii seropozitivi ar putea ajuta in reducerea ratei ascendente a evenimentelor cardiace descrise in unele studii”, comenteaza investigatorii.

Acestia concluzioneaza: „ prin urmare, in managementul riscului cardiovascular la pacientii seropozitivi, este necesar sa se ia in considerare aspirina ca tratament preventiv de prima mana”.

Sursa:
Tornero C et al. Aspirin is indicated for primary prevention of cardiovascular events in HIV-infected patients. J Acquir Immune Defic Syndr 54: 560, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu acordul Organizatiei NAM.
Articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu