sâmbătă, 24 iulie 2010

Discursul Anyei Sarang - Russian Harm Reduction Network

Puteti viziona discursului Anyei Sarang, Russian Harm Reduction Network din cadrul Conferintei Mondiale HIV/SIDA care s-a desfasurat zilele acestea in Viena: http://drogriporter.hu/en/anyavienna .
Anya Sarang vorbeste pentru 20 de minute despre efectele incriminarii posesiei de droguri si a lipsei de sustinere a programelor de harm reduction in tari ca Rusia, Tailanda, China, Indonezia, unde zilnic mor zeci de oameni datorita politicilor falimentare promovate de autoritati.

In discursul sau, Anya ne avertizeaza ca epidemia poate afecta orice tara care nu implementeaza politici bazate pe evidente stiintifice, pe modele medicale recunoscute, cum ar fi tratamentul substitutiv al dependentei de opiacee, programele de schimb de sringi, tratamentul ARV pentru persoanele afectate.

Recent, Ban-Ki Moon, Secretarul General al Natiunilor Unite l-a numit pe Yuri Fedotov, fost ambasador al Federatiei Ruse la Londra ca succesor al lui Antonio Maria Costa la sefia UNited Nations on Drugs and Crime (UNODC). Dincolo de calitatile de diplomat de care cu siguranta dispune din plin, dl' Fedotov va reprezenta interesele Rusiei in cadrul UNODC, adica interesele unei tari ce respinge aplicarea masurilor de harm reduction, isi abandoneaza propria populatie in fata HIV, a drogurilor si a tuberculozei, neaga dreptul la tratament si la viata a milioane de oameni afectati de consumul de droguri si sustine actualul sistem de control al drogurilor, fondat pe ideea gresita ca represiunea si teroarea au ca efect scaderea numarului de consmatori de droguri si a traficului mondial de droguri. Toate datele arata ca aceasta politica este eronata: in loc sa scada, productia si consumul de droguri au crescut constant in utimii ani, numarul consumatorilor de droguri bolnavi de HIV este in crestere in Europa Centrala si Estica, in Asia centrala si de Sud-Est, in Africa Subsahariana. Desi ONG-urile internationale s-au opus acestei numiri care va promova politica Rusiei la nivel mondial, Yuri Fedotov va deveni noul sef al UNODC.

In acelasi timp numeroase state isi retrag sprijinul pentru atingerea obiectivului pe care si l-au asumat cu entuziasm ani in urma: accesul universal la tratament HIV, desi este demonstrat ca in conditii de acoperire cu tratament procentul de noi infectii scade cu pana 90%. Semnati declaratia de la Viena (http://www.viennadeclaration.com/ ) si alaturati-va activistilor internationali in lupta pentru viata si pentru drepturile omului.

Articol preluat de la Romanian Harm Reduction Network

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu