miercuri, 21 iulie 2010

Cea de-a XVIII-a Conferință Internațională SIDA, Viena, 21 iunie

NAM aidsmap

Furnizor oficial de relatări ştiinţifice online - SIDA 2010

Cea de-a XVIII-a Conferință Internațională SIDA, Viena 18-23 Iulie 2010

Miercuri, 21 iulie 2010

Extinderea accesului la tratament are un efect spectaculos, însă continuarea finanţării aduce îngrijorare

Michel Kazatchkine, Director Executiv al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei. ©IAS/Steve Forrest/Workers' Photos.

Creșterea accesului la terapia antiretrovirală în Brazilia și Africa de Sud a determinat scăderea mortalității, dar fondurile necesare pentru a consolida aceste succese la nivel internațional s-ar putea reduce.

Michel Kazatchkine de la Fondul Global a declarat participanților la conferința de la Viena că presiunea crescândă exercitată asupra sistemelor de sănătate înseamnă că trebuie să crească și contribuțiile la Fondul Global. Totuși, în 2008-2009 donațiile provenite din țările europene au scăzut cu 600 de milioane de dolari și se estimează că Fondul a atins un deficit între 4 și 6 miliarde.

Kazatchkine a estimat că, dacă nivelul curent al solicitărilor continuă pentru următorii doi ani, Fondul Global va necesita între 17 și 20 de miliarde pentru a acoperi nevoile de sănătate ale țărilor în curs de dezvoltare.

Mai mult, într-o sesiune separată, delegații au avertizat că accesul universal la tratamentul antiretroviral este amenințat de o lipsă de voință.

„Dacă nu ne permitem să tratam oamenii, ne vom permite masacrul?” a întrebat Dr. Peter Mugyenyi, Director al Centrului de Cercetare Clinică din Uganda.

Dr. Peter Mugyenyi, Director al Centrului de Cercetare Clinică din Uganda. ©IAS/Marcus Rose/Workers' Photos.

Mugyenyi a fost un pionier al asigurării terapiei antiretrovirale în Africa și a evidențiat modul în care banii de la PEPFAR și Fondul Global „au permis Ugandei și altor țări să realizeze ceea ce în mod obișnuit era considerat imposibil în Africa.”

Cu toate acestea, Mugyenyi este îngrijorat că acum apar dubii asupra posibilității de a finanța asigurarea universală a tratamentului antiretroviral.

Participanții au aflat că există o “reacție adversă” față de creșterea contribuțiilor la fondurile de ajutor. Contribuțiile Statelor Unite au fost descrise drept „minime” în raport cu ceea ce s-a promis.

Unii vorbitori din această sesiune au subliniat că stocurile de antiretrovirale se diminuează și au făcut apel la creșterea finanțărilor, excluzând sub orice formă reducerea lor.

Utilizarea medicamentelor mai noi şi cost-eficiente în ţările sărace

Utilizarea antiretroviralelor mai noi și mai puțin toxice în țările cu venit mediu și scăzut va fi eficientă din punctul de vedere al costurilor, demonstrează două studii distincte.

Noile Ghiduri de tratament ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă depășirea fazei de tratare cu d4T (stavudine, Zerit).

În plus, ghidurile sprijină principiul inițierii tratamentului în momentul în care numărul de celule CD4 este în jurul valorii de 350. Aceasta înseamnă că schemele care conțin nevirapină nu vor mai constitui o opțiune pentru femei, luându-se în considerare toxicitatea severă și interacțiunile cu medicamentele anti-tuberculoză(TB).

OMS recomandă acum ca tratamentul de primă linie să se constituie dintr-o combinație care includeefavirenz, (Stocrin) tenofovir (Viread) și 3TC (lamivudine) sau FTC (emtricitabină). O astfel de combinație este mult mai costisitoare decât cele folosite în prezent.

Cu toate acestea, UNAIDS a calculat că tratamentul cu o astfel de combinație va fi foarte eficient din punctul de vedere al costurilor. O altă echipă de cercetători a estimat că rezultatele superioare obținute cu o schemă de efavirenz/tenofovir/3TC ar însemna că se reduc și costurile reale ale acesteia.

Tratamentul HIV matern diminuează mortalitatea infantilă

Obiectivele 4 și 5 de Dezvoltare ale Mileniului. Image: © UNDP Brazil.

Mortalitatea infantilă înainte de vârsta de cinci ani este cu 75% mai mică în rândul copiilor ale căror mame HIV-pozitive au primit terapie antiretrovirală.

Cercetarea prezentată la Viena a inclus 12.000 de femei din KwaZulu Natal, Africa de Sud, care au avut nașteri între 2000 și 2006.

Investigatorii au examinat mortalitatea infantilă după introducerea terapiei antiretrovirale în regiune, în 2004. Un număr total de 300 de femei au început un astfel de tratament.

Rata mortalității pe cinci ani la copiii ale căror mame nu au primit medicamente antiretrovirale a fost de 9%, în comparație cu rata de 5.7% în rândul copiilor ale căror mame au primit antiretrovirale. Luând în calcul o serie de factori de risc, terapia antiretrovirală a condus la o reducere la 75% a mortalității la copii.

În asociere cu:

Rezultate promiţătoare la copiii HIV-pozitivi, dar probleme în diagnosticarea nou-născuţilor

Cercetările arată că tratamentul antiretroviral acționeză la fel de eficient atât la copii cât și la adulți în sudul Africii.

Studiul a inclus 1.200 de copii cu vârste sub 12 ani. Asigurarea terapiei antiretrovirale a redus mortalitatea la copii cu 50%.

Majoritatea deceselor au avut loc în primele luni de tratament, indicând importanța diagnosticării timpurii.

Cu toate acestea, alte studii au demonstrat că adesea copiii din zone cu resurse limitate nu sunt diagnosticați cu infecție HIV suficient de devreme pentru a mai putea să beneficieze de terapie antiretrovirală.

Noile ghiduri de tratament ale OMS recomandă ca toți copiii cu infecție HIV să primească terapie antiretrovirală, indiferent de stadiul bolii sau de numărul ori procentul de celule CD4. Dar nu li se poate iniția tratamentul fără să aibă diagnosticul de infecție HIV.

Studii din Cambodgia, Namibia, Senegal și Uganda au relevat că mulți copii mici din aceste țări nu au fost testați pentru HIV.

În plus, copiilor nu li s-a făcut testul suficient de prompt. Mai puțin de 50% dintre cei testați au făcut testul când aveau două luni, iar evoluția celor care au avut rezultat pozitiv a fost slabă. Numai 25 până la 45% mai erau în viață și primeau tratament la finalul studiului.

În asociere cu:

Nevoile complexe ale adolescenţilor care trăiesc cu HIV

Proiectul Pela Vidda din Brazilia lucrează cu aproximativ 150 de copii și tineri. (Image: Eduardo Martino/Salvați Copiii/Departamentul pentru Dezvoltare Internațională. Creative Commons/via Flickr)

Adolescenții HIV-pozitivi nu numai că trebuie să facă față aspectelor legate de dezvăluire și aderență, dar se confruntă cu dificultățile obișnuite ale creșterii, a arătat studiul prezentat în cadrul conferinței.

Studii efectuate în Kenya, Uganda și Statele Unite au arătat că adolescenții ar avea nevoie de sprijin pentru a crește și trăi cu HIV și pentru a face față problemelor legate de aspectul fizic, identitatea sexuală, relațiile cu cei de aceeași vârstă și planificarea viitorului.

De asemenea, pot apărea probleme în timpul tranziției de la serviciile pediatrice la cele destinate adulților iar investigatorii din România au raportat că 60% dintre adolescenți au probleme de aderență.

Participanții au aflat că sunt necesare intervenții bine gândite și bine direcționate pentru a-i ajuta pe adolescenți să facă față acestor dificultăți.

Contextul medical al acestor dificultăți a fost conturat într-o sesiune separată, în care studiile au arătat riscul de a dezvolta boli metabolice și afecțiuni cardiace pe care îl prezintă copiii HIV pozitivi.

Cercetătorii europeni au descoperit că aproximativ 57% dintre copiii și adolescenții tratați cu antiretrovirale au prezentat unele modificări de formă în anumite regiuni ale corpului, sau alte elemente metabolice anormale, precum colesterolul crescut (lipidele).

Acesta este un aspect îngrijorător deoarece copiii HIV- pozitivi au înaintea lor o viață sub terapie ARV iar nivelul ridicat al lipidelor este un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Harvard au descoperit că 4% dintre copiii HIV-pozitivi prezintă disfuncții cardiace.

În asociere cu:

Combinaţia Raltegravir/Kaletra funcţionează bine

O combinație „nuke-sparing” (n.t. fără inhibitori nucleozidici de revers-transcriptază) alcătuită din inhibitorul de integrază raltegravir (Isentress) și medicamentul inhibitor de protează lopinavir/ritonavir (Kaletra) pare foarte promițătoare, conform datelor prezentate la conferință.

Medicamentele din clasa INRT (inhibitori nucleozidici de revers-transcriptază) sunt de obicei „coloana vertebrală” a oricărei scheme de terapie antiretrovirală.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la efectele secundare pe termen lung ale multor medicamente INRT.

Așadar, investigatorii au derulat o analiză comparativă a combinațiilor tradiționale (Kaletra și Truvada) față de combinația de două medicamente care constă în Kaletra și raltegravir.

Studiul a implicat 206 pacienți care nu mai primiseră terapie antiretrovirală niciodată. După 48 de săptămâni, proporții aproape identice de pacienți din cele două brațe ale studiului aveau încărcătură viralănedetectabilă (85 față de 83%). Aceasta a demonstrat „non-inferioritatea” combinației care conținea raltegravir în raport cu combinația de trei medicamente, tradițională.

Cel mai des întâlnite efecte secundare au fost diareea (13 față de 8%) și colesterolul crescut (8% față de 5%).

Proporții similare de pacienți din cele două brațe ale studiului au încetat să-și mai ia tratamentul înainte de finalizarea studiului.

Cercetătorii propun acum extinderea perioadei de analiză la 96 de săptămâni.

Bill Gates marchează calea către o prevenire mai eficientă a infecţiei HIV

Fondatorul Microsoft, Bill Gates ©IAS/SteveForrest/Workers' Photos

La nivel global ne lipsesc mijloacele de a soluționa cu tratament și de a lăsa în urmă infecția cu HIV, a declarat luni participanților la conferință Bill Gates, fondator Microsoft și filantrop miliardar.

Cu toate acestea, el a prezentat modele care demonstreză că am putea reduce epidemia cu 40% dacă s-ar folosi eficient și bine direcționat resursele de prevenire deja existente. Adugând la acestea microbicidele șiprofilaxia pre-expunere (PPrE), care ar putea deveni disponibilă în câțiva ani, am putea chiar reduce cifrele cu 60%.

Ştiri pe scurt

Circumcizia pe bandă

Circumcizia este una dintr-o serie de metode de prevenire HIV. Este fezabil ca o echipă de cinci persoane să facă circumcizie unui număr de zece bărbați într-o oră, în condiții de siguranță. Pentru a realiza acest lucru, sarcinile sunt distribuite între medici și asistente iar procedurile au fost rafinate pentru a folosi timpul cât mai eficient posibil.

Accesaţi tot articolul >>

Tratamentul hepatitei C cu șanse mai mari de succes dacă terapia antiretrovirală include nevirapină

Persoanele cu HIV și hepatită C care primesc o schemă antiretrovirală ce include nevirapină (Viramune) prezintă o probabilitate mai mare de a avea un răspuns susținut la terapia pe bază de interferon pentru hepatita cronică C.

Accesaţi tot articolul >>

Multe ţări deportează persoane cu HIV

În toată lumea, 31 de țări au politici de deportare a cetățenilor străini cu infecție HIV. În plus, deși unele țări europene nu deportează persoane datorită HIV, sunt deportate persoane cărora li s-a refuzat solicitarea de azil și migranți fără documente, chiar și când este incert dacă persoana va obține medicamentele esențiale în țara în care este trimisă.

Accesaţi tot articolul >>

Faceţi cunoştinţă cu participanţii

La standul NAM din cadrul centrului de conferință (502), am cunoscut și am discutat cu participanți la conferință din toate colțurile lumii. Suntem foarte recunoscători pentru această ocazie de a afla despre activitatea lor, despre modul în care își fac munca și despre modul în care utilizează materialele și resursele editate de NAM și aidsmap.com.

Vizitați paginile dedicate conferinței pentru a alfa mai multe despre cei pe care i-am cunoscut.

La stand le prezentăm celor interesați noul aidsmap.com și câteva din resursele noastre tipărite sau online. Dacă vă aflați la Viena, vă invităm să ne vizitați la standul 502. Puteți de asemenea accesa toate resursele de pe site-ul nostru - vizitați www.aidsmap.com/resources.

Mai multe relatări de la conferinţă

Pentru mai multe relatări de la conferință vizitați secțiunea din site dedicată conferinței de la Viena. Îl puteți de asemenea urmări pe Keith Alcorn, pe Twitter, editorul nostru senior.

Doi alți parteneri oficiali oferă relatări și analize online, astfel încât să aveți cea mai completă imagine a conferinței. Clinical Care Options (CCO) va furniza clipuri audio, rezumate-capsulă și prezentări descărcabile, în timp ce Fundația Familiei Kaiser va furniza transmisii web de la sesiunile conferinței.

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a buletinului informativ.

Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte

Relatări de presă de la Conferinţa Internaţională SIDA 2010 în parteneriat cu:

NAM este o organizație comunitară, deținătoare de distincții, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informații de încredere și exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea și profesioniștilor care le tratează, le îngrijesc și le susțin.

NAM este o organizație caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicațiile NAM sunt bazate pe dovezi și evaluate de două comitete medicale internaționale și un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acuratețe, echilibru, relevanță și accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieți și sănătăți
  • să înțeleagă și să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viață mai sănătoasă

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați NAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu