miercuri, 21 iulie 2010

Cea de-a XVIII-a Conferință Internațională SIDA, Viena, Marţi, 20 iulie 2010

NAM aidsmap

Furnizor oficial de relatări ştiinţifice online - SIDA 2010

Cea de-a XVIII-a Conferință Internațională SIDA, Viena 18-23 Iulie 2010

Marţi, 20 iulie 2010

Microbicidul înregistrează succese

Prof. Quarraisha Abdool Karim, Director Științific Asociat al CAPRISA, explică modul de utilizare a unui aplicator pentru gel. (Image: www.caprisa.org)

Un gel microbicid vaginal ce conține antiretroviralul HIV tenofovir (Viread) reduce cu 39% riscul de infectare cu HIV la femeile care l-au utilizat, arată rezultatele unui studiu.

Riscul de infectare cu HIV a fost redus cu 54% în rândul femeilor care au folosit gelul de patru ori din cele cinci ocazii recente când au făcut sex. Microbicidul a oferit un alt beneficiu important, reducând la jumătate riscul de infecție cu herpes genital.

Studiul randomizat, controlat cu placebo – numit CAPRISA 004 – a fost efectuat în Africa de Sud. Studiul a inclus 889 de femei HIV-negative care au fost randomizate pentru a primi fie gelul cu tenofovir, fie placebo. Acestea au fost monitorizate timp de doi ani și jumătate.

Rezultatele studiului vor fi prezentate oficial astăzi la Conferința SIDA 2010 din Viena, dar au generat deja emoție și bucurie.

„Aceasta este o zi importantă”, a declarat Yasmin Halima, directorul Campaniei Globale pentru Microbicide. „Acum avem dovada că un gel vaginal poate ajuta în prevenirea infectării cu HIV. Aceasta este o veste bună pentru femei, pentru profesioniștii din domeniu și o zi bună pentru știință.”

Transmisia web a acestei sesiuni va fi disponibilă mai târziu în cursul zilei de astăzi pe site-ul Fundației Familiei Kaiser.

Evaluarea răspunsului global la HIV făcută de Bill Clinton

Fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton. ©IAS/Marcus Rose/Workers' Photos

Fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a declarat în fața participanților la Conferința din Viena că este momentul să se asigure finanțare sustenabilă pentru răspunsul global la SIDA.

Într-un discurs în general optimist, ex-Președintele Clinton a evidențiat finanțarea susținută a tratamentului antiretroviral, a programelor de îngrijire și prevenire în ultimul deceniu și a declarat că a fost „încântat” descăderea prevalenței HIV în rândul tinerelor femei din Africa de Sud.

Cu toate acestea, Clinton a subliniat că mai sunt încă multe de făcut - numai o treime dintre persoanele eligibile primește de fapt, tratamentul antiretroviral salvator.

Acesta a denunțat de asemenea eșecul unor țări în a prioritiza nevoile legate de infecția HIV în rândul unor grupuri vulnerabile și marginalizate precum bărbații care fac sex cu bărbați și utilizatorii de droguri injectabile.

Fostul președinte al Statelor Unite, a subliniat cost-eficiența acordării îngrijirilor de sănătate. „Îngrijirile de sănătate nu sunt doar un drept”, a declarat Clinton, „sunt o investiție de dezvoltare de o valoare extraordinară și cu o profitabilitate înaltă.”

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) publică noile ghiduri de tratament

Coperta ghidului OMS Terapia Antiretrovirală pentru infecția HIV la adulți și adolescenți.

Noile ghiduri de tratament antiretroviral au fost lansate oficial de către Organizația Mondială a Sănătății(OMS) în cadrul conferinței.

Ghidurile OMS sunt utilizate în principal în zonele cu resurse limitate.

Dintre schimbările importante enumerăm recomandarea ca tratamentul să fie inițiat mai devreme - la o valoare a numărului de celule CD4 de 350 față de 200, cât prevedeau ghidurile anterioare. S-a demonstrat că începerea tratamentului la valori mai mari ale numărului de celule CD4 reduce riscul bolilor asociate cu HIV, și a altor boli grave în general, precum bolile cardiovasculare.

OMS estimează că această nouă recomandare va conduce la creșterea numărului de pacienți eligibili pentru tratament de la 10 milioane la 15 milioane.

Ghidul susține de asemenea utilizarea combinațiilor mai sigure, esențială fiind depășirea fazei de terapie cud4T.

Tuturor pacienților HIV-pozitivi cu tuberculoză (TB) li se recomandă acum începerea terapiei antiretrovirale indiferent de valoarea numărului de celule CD4.

Ghidul revizuit include de altfel și recunoașterea faptului că extinderea acoperirii cu tratament prezintă beneficii pentru sănătatea publică și ar putea conduce la încetinirea epidemiei. Se manifestă un consens crescând cu privire la faptul că tratamentul anti-HIV reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului.

Dr. Kevin Moody de la Rețeaua Globală a Persoanelor care Trăiesc cu HIV/SIDA (GNP+) a salutat publicarea noilor ghiduri, spunând: „Credem că aceste noi ghiduri vor contribui la îmbunătățirea calității vieții iar oamenii vor avea o sănătate mai bună. Suntem de asemenea interesați de faptul că tratamentul timpuriu poate aduce beneficii în prevenire.”

Concomitent cu lansarea ghidurilor, OMS a făcut publice cifre conform cărora 5 milioane de persoane beneficiază de tratament antiretroviral.

Tratamentul iniţiat prompt aduce beneficii pentru creştere la copii

Un îngrijitor explică tratamentul ARV unui copil, Swaziland. (Image: Jill Granberg/via Flickr)

Adolescenții HIV-pozitivi care încep terapia antiretrovirală înainte ca numărul de celule CD4 să scadă sub 200 au un ritm de creștere semnificativ mai bun decât cei care încep tratamentul după ce sistemul lor imunitar este deja slăbit, a demonstrat un studiu sud-african.

Efectuat în Soweto, studiul a inclus 107 adolescenți care au primit terapie antiretrovirala pentru pe perioadă medie de șase ani.

Cei care au început terapia antiretrovirală înainte ca numărul de celule CD4 să scadă sub 200, au avut punctaje mai bune pentru indicele înălțime-vârstă în comparație cu cei care au început tratamentul mai târziu.

Un studiu distinct efectuat în România a descoperit că mulți copii HIV-pozitivi prezintă probleme ale sistemului nervos central.

Efectuat pe 528 de copii, studiul a fost derulat între anii 1996 și 2008. Studiul a relevat că 43% dintre copii au avut complicații la nivelul sistemului nervos central. Dar riscul pentru aceste complicații a scăzut spectaculos după introducerea schemelor combinate de tratament antiretroviral.

În asociere cu:

Răspuns variabil la tratamentul anti-HIV în rândul copiilor din ţări sărace şi cu venit mediu

Rezultatele obținute la copiii HIV-pozitivi la care s-a inițiat terapia antiretrovirală diferă semnificativ în funcție de regiune, relevă noi studii.

Studiul a implicat peste 13.000 de copii din țări cu venituri scăzute și medii care au început terapia antiretrovirală.

Rata mortalității la 18 luni după inițierea terapiei s-a situat de la 5,5% în Africa de vest, la 9% în Africa de sud.

Greutatea scăzută, anemia severă și un procent scăzut de celule CD4 în momentul în care s-a început tratamentul au fost factorii asociați cu un risc crescut de deces.

Alte studii au arătat că eșecul virusologic la copii este adesea scăpat din vedere atunci când monitorizarea se bazează pe identificarea simptomelor și verificarea numărului de celule CD4.

Puțin peste o treime dintre copiii implicați în studiu au prezentat eșec virusologic iar 90% dintre aceștia au dezvoltat rezistență la antiretrovirale.

În asociere cu:

Nivelul infecţiei cu HIV în rândul ‘tinerilor străzii’ din Europa de Est a crescut îngrijorător

Coperta Raportului UNICEF Incriminare și Marginalizare. În imagine, Slavik, 12 ani, privind afară din canalizarea în care trăiește la periferia Odesei, Ucraina. Fotografie de Michal Novotny.

Nu mai puțin de 40% dintre tinerii care trăiesc pe străzi în anumite zone din Europa de Est sunt infectați cu HIV, conform doctorilor, activiștilor și reprezentanților UNICEF. Nivelul infecției cu HIV în rândul acestui grup a fost până acum necunoscut, dar studii efectuate în ultimii cinci ani au relevat o epidemie în creștere.Incriminare și Marginalizare: Epidemia HIV subterană la copiii din Europa de Est și Asia Centrală, un raport UNICEF lansat astăzi, subliniază problematica de sănătate, socială și economică ce generează creșterea alarmantă a numărului persoanelor fără adăpost și a cazurilor de infecție HIV în rândul tinerilor.

Consumul de droguri, sexul comercial, lipsa unui adăpost, sistemele de sănătate neperformante și situațiile familiale dificile sunt factori centrali care conduc la creșterea incidenței HIV.

Printre dificultățile întâmpinate în rezolvarea acestor probleme se numără și faptul că mulți dintre acești tineri sunt greu de găsit, adesea incriminați, au un nivel scăzut de educație, pot deveni suspicioși în prezența agențiilor și autorităților oficiale și pot de asemenea prezenta probleme de sănătate mintală. De asemenea, acești tineri au dificultăți în accesarea serviciilor destinate atât adulților cât și copiilor.

Cu toate acestea, organizațiile au început să utilizeze abordări inovative pentru combaterea HIV în cadrul acestui grup și înregistrează un succes relativ. Atât UNICEF cât și UNAIDS s-au angajat că această problemă „va deveni un aspect central al acțiunilor globale”, conform declarației lui Michel Sidibé, Director Executiv UNAIDS.

În asociere cu:

Serviciul de ştiri aidsmap

Editorii NAM fac relatări de presă originale pentru aidsmap.com pe toată durata anului. Ne concentrăm pe cercetarea și evoluțiile din domeniul HIV și a domeniilor conexe.

Ca parte a lansării noii versiuni a aidsmap.com, vă oferim acum și serviciul de 'agregare de știri'. Pe lângă producerea în continuare de știri originale, acum echipa noastră selectează știri din alte surse în fiecare zi, astfel încât să puteți găsi totul în același loc.

Fie că doriți o scurtă trecere în revistă a titlurilor, fie că doriți relatări detaliate ale ultimelor evenimente, răspunsul este: www.aidsmap.com/news.

Mai multe relatări de la conferinţă

Pentru mai multe relatări de la conferință vizitați secțiunea din site dedicată conferinței de la Viena. Îl puteți de asemenea urmări pe Keith Alcorn, pe Twitter, editorul nostru senior.

Doi alți parteneri oficiali oferă relatări și analize online, astfel încât să aveți cea mai completă imagine a conferinței. Clinical Care Options (CCO) va furniza clipuri audio, rezumate-capsulă și prezentări descărcabile, în timp ce Fundația Familiei Kaiser va furniza transmisii web de la sesiunile conferinței.

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a buletinului informativ.

Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte

Relatări de presă de la Conferinţa Internaţională SIDA 2010 în parteneriat cu:

NAM este o organizație comunitară, deținătoare de distincții, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informații de încredere și exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea și profesioniștilor care le tratează, le îngrijesc și le susțin.

NAM este o organizație caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicațiile NAM sunt bazate pe dovezi și evaluate de două comitete medicale internaționale și un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acuratețe, echilibru, relevanță și accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieți și sănătăți
  • să înțeleagă și să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viață mai sănătoasă

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com

Va puteti abona pentru a primi acest newsletter accesand: http://www.aidsmap.com/cms1412669.aspx sau puteti citi zilnic stirile de la conferinta pe www.senspozitiv.blogspot.com nostru si pe www.senspozitiv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu