joi, 3 iunie 2010

Raspunsul Ministerului de Finante din Romania la scrisoarea deschisa trimisa de EU Civil Society Forum

In legătură cu adresa dumneavoastră nr.336606/2010 prin care transmiteţi scrisoarea deschisă a Forumului Societăţii Civile HIV/SIDA referitoare la situaţia persoanelor infestate cu HIV, vă comunicăm următoarele:
Tratamentul persoanelor infestate cu HIV se realizează prin programele naţionale de sănătate.
Programele naţionale de sănătate, în conformitate cu prevederile art.48 al Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, sunt elaborate şi derulate în mod distinct sau în comun de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după caz, şi se finanţează fie de la bugetul de stat şi din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, fie din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din transferuri de la bugetul de stat şi din venituri proprii prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Pentru anul 2010 programele naţionale de sănătate s-au aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.261/31.03.2010.
Potrivit prevederilor hotărârii susmenţionate în cadrul Programelor naţionale privind bolile transmisibile se derulează Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare) şi în structura acestuia se regăseşte "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV" finanţat de Ministerul Sănătăţii şi "Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere" finanţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Totodată, prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au aprobat Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate în anul 2010, respectiv Ordinul nr. 264/407 din 1 aprilie 2010.
De asemenea, precizăm că pentru trimestrul I 2010 prográmale naţionale de sănătate s-au derulat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Ministerul Finanţelor Publice la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a deschis credite bugetare inclusiv pentru finanţarea programelor naţionale de sănătate.
De asemenea, menţionăm că , Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, potrivit prevederilor Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, au atribuţii în domeniul asistenţei de sănătate publică şi respectiv în administrarea şi gestionarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Biroul de informare şi relaţii publice
Str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti
Tel/Fax: +40 21 319 96 83
E-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro

2 comentarii:

  1. Ministerul de Finante arunca "pisica moarta" din curtea sa in cea a Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Casa Nationala o paseaza in curtea Caselor Judetene iar acestea vorbesc de "proasta gestionare a fondurilor" de catre managerii de spital, de parca in calitate de bolnav, beneficiar al tratamentului ARV, te mai intereseaza aceste "meciuri", in care interesul pentru starea reala de sanatate a individului nici nu mai conteaza. Ti se spune cu cinism "e criza" fii fericit daca mai primesti ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este criza si in alte tari iar "sanatatea" este singurul sector care a ramas neafectat. dr nu si la noi...

    RăspundețiȘtergere