duminică, 9 mai 2010

Vaccinul terapeutic anti-TBC ar putea reduce durata tratamentului pentru TBC latent la 1 luna

Un vaccin creat pentru a fi folosit impreuna cu terapia preventiva bazata pe isoniazid in scopul de a scurta durata tratamentului medicamentos la persoanele cu TBC latent, va intra in curand in studii clinice in Africa de Sud, a anuntat producatorul Archivel Farma in cursul acestei saptamani.

Infectia latenta cu tuberculoza, in care bacteriile care cauzeaza boala sunt blocate si nu se pot multiplica in plamani, este prezenta in aproximativ o treime din populatia lumii.

TBC latent poate deveni activ foarte rapid la o persoana cu un sistem imunitar deficitar, iar TBC este cauza primordiala de deces in randul persoanelor seropozitive.

Din acest motiv, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda un tratament preventiv cu isoniazid timp de 9 luni, isoniazidul fiind un antibiotic care poate indeparta infectia latenta la orice persoana infectata HIV.

Cu toate acestea, o durata mai scurta de tratament preventiv ar fi de preferat. Nu numai ca pacientii au dificultate in a fi aderenti la tratament pe o perioada atat de lunga de timp, dar pot de asemeni suferi de toxicitate hepatica (mai ales daca mai iau si alte medicamente care ar putea cauza toxicitatea ficatului).

Cercetatorii spanioli de la Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol Foundation considera ca durata tratamentului preventiv poate fi scurtata oferind un vaccin care va stimula raspunsurile imune proprii ale corpului impotriva TBC. Acestia au dezvoltat un vaccin numit RUTI care utilizeaza forme nereplicative are bacilului Koch-TBC pentru a stimula un raspuns imunitar.

Vaccinul a indicat deja un efect imunogenic in faza 1 de studiu in randul voluntarilor neinfectati, iar acum va fi testat in 96 de persoane cu si fara infectia HIV in faza a 2-a a studiului, in trei centre din Africa de Sud.

Rezultatele studiului clinic se asteapta sa fie gata pana la sfarsitul anului 2010, iar producatorul Archivel spera ca daca se inregistreaza un succes, vaccinul sa fie gata pentru licentiere in cinci ani, ceea ce ar injumatati costurile tratatamentului infectiei cu TBC latent.

Alte vaccinuri anti-TBC sunt in curs de dezvoltare de catre Aeras Global TB Vaccine Foundation.
Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.

Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu