duminică, 9 mai 2010

Progresul global in privinta deceselor materne este incetinit de HIV

În cadrul unui raport de progres global cu privire la Obiectivul nr.5 (reducerea cu 75% a mortalității materne până în 2015) din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (Millenium Development Goals) cercetătorii declară că decesele materne din întreaga lume ar putea fi reduse cu până la 60,000 pe an dacă femeile ar beneficia de diagnosticare și tratament pentru infecția HIV.

Acestă analiză publicată săptămâna trecută în The Lancet, arată de asemenea că numai 23 de țări sunt pe cale de a atinge acest obiectiv. În Africa Sub-Sahariană rata mortalității materne a crescut cu un procent de cel puțin 1% în ultimul an în Africa de Sud, Namibia, Mozambic, Lesotho, Regatul Swaziland, Botswana si Zimbabue, din cauza unui număr mare de decese din cauza HIV.

La nivel global, între 1980 și 2008, decesele materne au scăzut undeva la 180,000, de la 525,000 pe an la 340,000 pe an. Cercetătorii estimează ca în lipsa infecției HIV, decesele materne ar fi fost cu 60,000 mai puține în 2008.

Scăderea la nivel global a mortalității materne a fost datorată scăderii mortalității în două dintre cele mai populate țări din lume, India și China. În India rata mortalității a scăzut cu 4% pe an fata de 1990. În alte țări cu dezvoltare rapidă precum Brazilia, Egipt sau Turcia s-a constatat de asemenea o scădere impresionantă în rândul mortalități materne.

Acest raport a fost realizat pe baza recensămintelor, numărului de decese înregistrate, studiilor și a rapoartelor de autopsie verbală înregistrate în 181 de țări între 1980 și 2008.

Comentând lipsa progresului în cazul mortalității materne în sudul și estul Africii, Dr Christopher Murray din cadrul Institutului de Metrică și Evaluare a Sănătății al Universității din Washington declară pentru The New York Times:

“Acest raport ne aduce la cunoștință faptul că dacă vrei să lupți împotriva mortalității materne în acele regiuni, trebuie mai întâi să fii atent la modul în care sunt gestionate cazurile femeilor seropozitive însărcinate. Nu e vorba despre tratament obstetric de urgență cât despre accesul la antiretrovirale.”

Criticii programelor dedicate infecției HIV consideră investiția în tratament obstetric punctul forte care ar avea un mai mare impact asupra atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului decât cheltuirea fondurilor pe programe de testare și tratament pentru femeile însărcinate.

“Serviciile dedicate infecției HIV nu concurează cu alte priorități sanitare,” spune Robin Gorna, directorul executiv al Asociației Internaționale împotriva SIDA. “Acestea vin în sprijinul lor prin reducerea cauzelor mortalității; îmbunătățirea sănătății materne; îmbunătățirea sănătății copilului prin prevenirea și testarea pentru HIV la copii și reducerea numeroaselor altor boli printr-un proces de alăpare precaut. Acest studiu ne atenționează de faptul că cei ce pun în competiție pentru resurse sănătatea maternă și tratamentele HIV comit o mare eroare. "

Sursa:

Hogan MC et al. Maternal mortality for 181 countries, 1980-2008: a systematic analysis of progress towards Millenium Development Goal 5. The Lancet, advance online publication, April 12, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.
Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu