miercuri, 19 mai 2010

Pacienții seropozitivi rămân fără medicamente

Medicamentele pentru pacienţii seropozitivi din România au fost epuizate în mai mult de 15 judeţe, iar în restul ţării stocurile se vor termina în acestă săptămână, potrivit reprezentanţilor Uniunii Naționale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, citaţi de NewsIn.

"Subfinanţarea programului de tratament, întârzierea cu peste o lună a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie, lipsa de responsabilitate faţă de pacienţi, au condus la cea mai mare criză a tratamentului pentru aceşti bolnavi din ultimii opt ani. Continuitatea tratamentului este vitală pentru persoanele seropozitive, întreruperea tratamentului înseamnă pierderea şansei unor ani dintr-o viaţă oricum scurtată de boală", spun reprezentanţii UNOPA.

UNOPA arată, într-un comunicat de presă, că pacienţii seropozitivi sunt din nou în situaţia de a întrerupe tratamentul, deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat drumul filelor de buget pe anul 2010 pentru toate programele naţionale pe 14 mai, deşi aceste documente trebuiau să plece încă din luna martie. "Pentru banii aceştia spitalele trebuie să deruleze procedura de achiziţie publică, în consecinţă medicamentele nu au cum să ajungă la pacienţi mai devreme de cel puţin trei săptămâni, în condiţiile în care toate rezervele spitalelor se epuizează săptămâna aceasta", mai spun reprezentanţii Uniunii.

În prezent peste 1.000 de pacienţi nu mai au tratamentul antiretroviral, iar restul de 6.000 de pacienţi aflaţi în tratament îl vor întrerupe curând, mai spun reprezentanţii UNOPA.

Reprezentanţii Uniunii s-au întâlnit, miercuri, cu preşedintele CNAS Nicolae Lucian Duţă, cerând soluţii urgente pentru pacienţii care nu mai au tratament. "Conducerea CNAS a ridicat neputincioasă din umeri, aruncând vina pentru subfinanţarea programului şi pentru întârzierea fondurilor asupra ministerului Finanţelor, care nu a virat la timp banii colectaţi pentru CNAS", se arată în comunicatul UNOPA, în care reprezentanţii Uniunii mai spun că au primit promisiunea Casei că va trimite o instrucţiune către casele judeţene şi spitale în care se va recomanda achiziţia de urgenţă a tratamentului.

"S-a discutat şi despre faptul că banii alocaţi acum pentru tot anul 2010 nu ajung decât pentru maximum patru luni, practic s-a finanţat cam 60% din bugetul necesar. Preşedintele CNAS nu a putut să ofere un răspuns la întrebarea despre ce se va întampla peste patru luni, ne-a consolat spunându-ne că toate celelalte programe naţionale sunt în situaţia asta", mai spun reprezentanţii UNOPA.

Judeţele unde pacienţii au semnalat întreruperea tratamentului sunt: Arad, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşsov, Mureş, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeşs, Prahova, Suceava, Neamţ, Vrancea şi Bucureşti.


Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/pacientii-seropozitivi-raman-fara-medicamente-187160.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu