duminică, 9 mai 2010

Diferente foarte mari intre preturile platite pentru aceleasi medicamente antiretrovirale, in mai multe tari cu venituri reduse

O analiza a preturilor platite pentru medicamentele anti-HIV in 113 tari intre 2002 si 2008 arata ca preturile pentru unele medicamentele antiretrovirale generice au variat chiar si pana la de zece ori intre unele tari sarace, iar unele tari cu venituri medii au platit pana la de 16 ori mai mult decat alte tari cu acelasi nivel de dezvoltare. Analiza realizata de Brenda Waning si colegii de la Boston Univeristy School of Medicine este publicata in editia din aceasta luna a Journal of Generic Medicines.

Bazandu-se pe datele culese cu prilejul achizitiilor de tratament ARV, realizate cu banii din bursele Fondului Global in 113 tari cu venituri reduse si medii, precum si pe datele culese separat de catre OMS, analiza a cuprins preturile platite pe parcursul cumpararii a 15,000 de ARV-uri care au costat mai mult de $1 billion, intre 2002 si 2008.

In mare, doua treimi a medicamentelor cumparate au fost formule generice. Desi preturile medicamentelor generice si originale a scazut pe parcursul celor sase ani, analiza schimbarilor anuale a indicat cateva modele complexe.

Mai specific, reducerile de pret au fost mai mici pentru inhibitorii de proteaza, si pentru toate produsele de marca, in comparatie cu versiunile generice.
Au existat de asemenea diferente mari intre tari in ce priveste preturile platite pentru produsele generice si cele de marca, chiar si in cadrul aceluiasi nivel de venit. In tarile cu un nivel mediu, de exemplu, pretul pentru aproape unul in cinci produse antiretrovirale de marca a variat de cel putin trei ori in timpul achizitiilor, iar in tarile cu venituri reduse pretul a cinci produse generice a variat de cel putin trei ori numai in 2007-2008.

Desi autorii analizei nu ofera explicatii in legatura cu amploarea diferentelor de pret intre achizitii, acestia afirma ca o transparenta crescuta cu referinta la preturile care sunt platite pentru medicamentele antiretrovirale ar putea fi de mare ajutor tarilor in a face cea mai buna achizitie pentru suma alocata medicamentelor.

Acestia au mai notat ca analiza lor confirma observatia care se repeta adeseori cum ca tarile platesc mai putin pentru majoritatea versiunilor generice a medicamentelor antiretrovirale, desi noteaza ca versiunea generica a inhibitorilor de proteaza a ramas mai scumpa, in medie, decat versiunile de marca, pana spre finalul anului 2008.

Cercetatorii sugereaza ca cererea globala redusa pentru inhibitorii de proteaza, cuplata cu o gama larga de posibile produse, ar putea constitui o explicatie pentru preturile marite la aceasta clasa de medicamente. Daca achizitiile ar fi consolidata catre un numar mai mare al produselor din aceasta categorie, preturile poate ar scadea si mai mult, speculeaza autorii.

Cu toate aceastea, o competite crescuta in randul produselor generice, va fi de asemenea necesara pentru a reduce si mai mult preturile, iar acelasi lucru se aplica si in cazul abacavirului si tenofovirului, care erau inca niste produse scumpe in comparatie cu alte medicamente din clasa NRTI la sfarsitul anului 2008.

Sursa:


Waning B et al. Temporal trends in generic and brand prices of antiretroviral medicines procured with donor funds in developing countries. Journal of Generic Medicines 7 (2): 159-175, 2010.

Articolul integral in limba engleza poate fi vizualizat aici.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM
Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu