vineri, 21 mai 2010

Bolnavii cu HIV, din nou fără tratament

Întârzierea alocării de fonduri pentru programul de tratament anti-HIV a lăsat fără opţiuni peste 1.000 de pacienţi seropozitivi din 15 judeţe. Medicamentele destinate tratamentelor pentru HIV/SIDA s-au epuizat deja în 15 judeţe, restul ţării urmând să ajungă în aceeaşi situaţie până la sfârşitul săptămânii, avertizează reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Potrivit acestora, românii infectaţi cu acest virus se confruntă acum cu cea mai gravă criză de medicamente din ultimii opt ani. „Întreruperea tratamentului şi schimbarea frecventă a lui duce la imunizarea pacienţilor la orice schemă de medicaţie şi, în timp, la moartea lor”, spun medicii.

Vina, pasată de la Casa de Asigurări la spitale
„Subfinanţarea, întârzierea cu peste o lună a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie, lipsa de responsabilitate” sunt doar câteva dintre motivele crizei, invocate, într-un comunicat, de reprezentanţii UNOPA.

În opinia lor, vina se află în curtea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care şi-a dat avizul pentru bugetul alocat în 2010 programelor naţionale abia vinerea trecută.
„Pentru banii aceştia spitalele trebuie să deruleze procedura de achiziţie publică. În consecinţă, medicamentele nu au cum să ajungă la pacienţi mai devreme de trei săptămâni. Asta, în condiţiile în care rezervele tuturor spitalelor se epuizează săptămâna aceasta”, atrag atenţia cei de la UNOPA. Aceştia arată că, în prezent, peste 1.000 de pacienţi nu mai au acces la tratament.
Situaţia acestor oameni este una disperată, spune, la rândul ei, Alina Dumitriu, reprezentant al Asociaţiei Române Anti- SIDA (ARAS): „Am fost sunaţi chiar şi de femei gravide, nou diagnosticate, care, pentru a preveni transmiterea la făt, ar trebui să ia tratament măcar în ultimul trimestru de sarcină. Spitalele nu le-au acordat însă medicamente. Aceste gravide sunt condamnate să dea naştere unor copii infectaţi cu HIV”.

În replică, oficialii CNAS susţin că vina pentru întârziere aparţine de fapt celor din spitale. „Banii au plecat lunar, cu o mică întârziere în aprilie. Programul pentru HIV a fost primul pentru care am livrat fondurile. Vina pentru întârzieri aparţine celor care nu au făcut achiziţiile la nivel local”, a arătat şeful Direcţiei Programe a CNAS, Dorin Ionescu. Apoi, a ţinut să adauge: „Deoarece s-au descoperit diferenţe uriaşe de la un judeţ la altul în privinţa sumelor plătite pe medicamente, de la jumătatea anului achiziţia pastilelor pentru cei cu HIV se va face centralizat”. (A contribuit Geta Roman)

DISPERARE
„Pacienţii se simt condamnaţi”

În prezent, în România se află sub tratament 7.224 de pacienţi cu HIV (dintre care 7.060 au peste 14 ani), mulţi dintre ei fiind diagnosticaţi cu virusul după ce au fost infectaţi în spitale. Aceştia sunt pacienţi multi-experimentaţi, care au schimbat de mai multe ori schemele de tratament şi pentru care cercul opţiunilor s-a restrâns dramatic.
Alina Dumitriu, reprezentant al ARAS, spune că, în acest moment, oamenii au ajuns într-o situaţie disperată: „Ani întregi le-am explicat acestor tineri că este doar un virus, că depinde de ei să trăiască, dacă îşi iau tratamentul. Acum ştiu că nu mai depinde de ei, se simt condamnaţi la suferinţă, la boală şi, în final, la moarte”.

Autor: Raluca Stepanov
http://www.evz.ro/detalii/stiri/bolnavii-cu-hiv-din-nou-fara-tratament-895526.html

2 comentarii:

 1. azi (a se intelege vineri) mai devreme postaserati un articol in care prezentati raspunsul ministerului de finante in care spuneau ca programul este finantat pana la sfarsitul anului. vad ca acum nu mai apare. din moment ce in unele judete sunt medicamente si in altele nu, poate este vina managerilor din spitalele judetene de unde nu sunt medicamente. sper sa ma insel dar din cate vad se incearca, asa cum se face in orice domeniu, crearea unei imagini mult mai negative decat este cazul asupra statului roman. departe de mine sa spun ca statul nu este de vina pentru toate problemele aparute in ultimul timp, insa poate ar fi bine sa investigati care sunt vinovatii cu adevarat. poate casa a trimis banii insa managerii din spitalele din fiecare judet nu s-au sinchisit sa procure medicamentele. s-a mai intamplat asta si in trecut nu e ceva nou.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am postat raspunsul MF referitor la scrisoarea trimisa de EU CSF inainte ca ea sa fie tradusa de noi in limba engleza (MF a trimis un raspuns in limba romana) si sa fie vazuta de cei doi co-chairi ai organizatiei respective. Am cerut permisiunea sa postam raspunsul la noi pe blog si am primit-o. Acum este din nou pe blog.

  Referitor la "crearea unei imagini mult mai negative decat este cazul asupra statului roman", pot sa va spun ca si intr-o singura zi daca nu se acorda tratament se incalca dreptul la viata al pacientuilor care nu l-au primit. Statul Roman s-a angajat in anul 2001 sa ofere ceea ce se cheama ACCES UNIVERSAL LA TRATAMENT. Au existat pauze in neacordarea acestuia in fiecare an, dar culmineaza cu pauzele lungi si fara precedent din acest an, care de altfel a fost declarat ANUL UNIVERSAL AL ACCESULUI LA TRATAMENT!

  S-a aprobat doar 60% din bugetul pentru HIV/SIDA al acestui an. CNLAS face cu succes necesarul in fiecare an, estimand foarte bine cati nou diagnosticati gata sa inceapa tratamentul vor aparea, cati dintre pacientii diagnosticati in trecut vor ajunge sa fie eligibili pentru initierea tratamentului in acest an, etc.. Statul despre care credeti ca dorim sa ii cream o imagine mult mai negativa decat ar merita nu a tinut cont de aceste estimari justificate si nu a aprobat intregul buget. Inca din acel moment a condamnat, daca nu la moarte macar la suferinta si boala, o parte dintre pacientii care traiesc cu HIV.

  Nu avem nici un interes sa cream imagini negative statului, singurul nostru interes este apararea drepturilor persoanelor care traiesc cu HIV. Daca in incercarile noastre de a apara drepturile acestor persoane carora statul Roman, prin actiunile lui, le limiteaza durata vietii, este inevitabil!

  Nu este vorba doar de unele judete, cu timpul situatia se va generaliza, daca nu se intampla deja... Iar bugetul ce va fi trimis in curand sau POATE ca tocmai ce a fost trimis, potrivit CNAS (spun poate pentru ca saptamana trecuta banii nu ajunsesera la Matei Bals de exemplu) nu va ajunge decat pentru 4 luni, iar acest an este abea la jumatate... Nici macar la matei Bals nu exista toate medicamentele (sau cel putin au existat zile in care unele medicamente au lipsit).

  Parerea noastra este ca statul, si mai exact cei care il conduc, sunt singurii responsabili pentru imaginea negativa creata.

  RăspundețiȘtergere