luni, 19 aprilie 2010

Subtipul HIV influenteaza riscul de afectare a creierului la copiii seropozitivi

La copii, subtipul HIV A este asociat cu o performanta mai slaba din punct de vedere neuropsihic decat subtipul D, afirma cercetatorii din Uganda in editia online a AIDS.
Copiii infectati cu subtipul A au avut o memorie semnificativ mai slaba, abilitati reduse de solutionare a problemelor, de invatare si de analiza vizual-spatiala, in comparatie cu copiii infectati cu subtipul D.

„Subtipul A poate fi encefalopatogenic in mod mai direct decat subtipul HIV D la copii”comenteaza cercetatorii, care cer mai multe studii care sa investigheze aceasta problematica.

Exista numeroase subtipuri de HIV. Cele mai des intalnite in Africa sunt A, C, si D.

Infectia cu subtipul D la adulti a fost asociata cu o progresie mai rapida a infectiei HIV si un risc marit de dezvoltare a simptomelor neuropsihiatrice, in comparatie cu subtipul A .

Exista putine informatii despre impactul subtipurilor asupra performantelor neuropsihiatrice la copiii seropozitivi. Atat subtipurile A cat si D sunt prezente in Uganda, ca urmare investigatorii au dezvoltat un studiu cros-sectional care analizeaza performanta neuropsihiatrica a copiiilor seropozitivi cu varsta curpinsa intre 6 si 12 ani, comparand rezultatele in functie de subtip.
54 de copii au fost inclusi in studiu. Majoritatea (37) erau infectati cu subtipul A, 16 avand subtipul D si 1 subtipul C. Nici unul nu lua TARV.
S-au folosit o varietate de teste pentru a masura performanta neuropsihiatrica a acestor copii. Intre acestea au fost incluse masurarea memoriei, a abilitatii de solutionare a problemelor, invatare, planificare si atentie. S-a tinut cont de nivelul de stimulare si de oportunitatile de invatare existente in mediul familial, de numarul de CD4 si de nivelul incarcaturii virale.

Copiii cu subtipurile A si D au avut caracteristici similare. Cu toate acestea insa, incarcatura virala a fost in mod semnificativ mai ridicata la copiii infectati cu subtipul A (5.01 copii/ml/ log10 vs. 4.57 copii/ml/log10).

Copiii cu subtipul A au avut o performanta semnificativ mai slaba decat cei cu subtipul D la testele de memorie (p = 0.01), analiza spatial-vizuala (p = 0.005), invatare (p = 0.02) si atentie (p = 0.004).

Dupa ce s-a luat in calcul incarcatura virala, copiii cu subtipul A au avut o memorie semnificativ mai slaba (p = 0.05) si abilitati reduse ale analizei spatial-vizuale (p = 0.007).
Cercetatorii au calculat ca 19% din copiii cu infectia de subtipul A si 17% din cei cu subtipul D fusesera afectati din punct de vedere neurocognitiv.

„Avem dovezi ca subtipul HIV influenteaza afectarea din punct de vedere neurocognitiv la copiii seropozitivi din Uganda” au scris cercetatorii.

Cu toate acestea, spre deosebire de studii mai timpurii in care au fost inclusi adulti, subtipul A a fost asociat cu un risc mai mare de afectare decat subtipul D. „Diferenta majora in asocierea subtipurilor poate fi partial din cauza faptului ca adultii care au participat la studiu se aflau intr-un stadiu mai dezvoltat al infectiei” sugereaza cercetatorii, care considera ca datele lor pot avea implicatii clinice.

Acestia concluzioneaza : „Daca studii viitoare confirma ca subtipul HIV A este mai neuropatogenic la copii pe termen lung...ar putea sugera ca subtipul HIV poate fi luat in considerare atunci cand se decide initierea terapiei ARV si ca riscul encefalopatic al unui anume subtip ar trebui luat in considerare cand sunt selectate medicamentele antiretrovirale care au caracteristici diferite in felul cum strabat sistemul nervos central”.

Sursa:
Boivin MJ et al. HIV-subtype A is associated with poorer neuropsychological performance compared with subtype D in antiretroviral therapy-naïve Ugandan children. AIDS, online edition DOI: 10.1097/QAD.0b013e3283389dcc, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.

Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu