luni, 19 aprilie 2010

SCRISOARE DESCHISA: Întreruperea tratamentului anti-retroviral condamnă pacienţii cu HIV la moarte

Destinatar: Domnului Preşedinte Traian Băsescu
CC: Domnului Prim-Ministru Emil Boc
Domnului Ministru Sebastian Vlădescu
Domnului Ministru Cseke Attila
Domnului Preşedinte CNAS Nicolae Duţă

Întreruperea tratamentului anti-retroviral condamnă pacienţii cu HIV la moarte

Nr. 629 /15 aprilie 2010

SCRISOARE DESCHISĂ


În România anului 2010, în ciuda angajamentelor de asigurare a accesului universal la tratament al tuturor pacienţilor eligibili pentru terapie, există pacienţi care mor din cauza incompetenţei reprezentanţilor autorităţilor responsabile pentru elaborarea procedurilor de achiziţionare a medicamentelor specifice. Pacienţii din ţară care trăiesc cu HIV nu mai primesc medicamente – în unele judeţe de două săptămâni, în altele de o lună – sau sunt trimişi la Bucureşti pentru a şi le procura. Eliberarea medicamentelor la fiecare 2-3 zile, în loc de o dată pe lună, a determinat cozi imense în faţa Institutului de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.

Asociaţiile semnatare, organizaţii care reprezintă sau asigură servicii pentru persoanele care trăiesc cu HIV sau sunt afectate de SIDA, solicită Guvernului României să îşi asume responsabilitatea în cazul persoanelor infectate cu HIV, pe care acesta le condamnă la moarte prin nerespectarea angajamentelor asumate şi prin încălcarea legislaţiei în vigoare, inclusiv a Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (1)

Întreruperea furnizării tratamentului antiretroviral (TARV) pune în pericol viaţa persoanelor infectate cu HIV, în special a tinerilor infectaţi în spitalele din România în copilăria timpurie, în anii `86-`92. Aceştia sunt pacienţi care au încercat mai multe scheme de tratament, unii dintre ei neavând o altă opţiune de tratament valabilă decât cea pe care o urmează în prezent. Întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, care va împiedica pacienţii să-l reia în momentul – imprevizibil – în care statul român va relua fluxul aprovizionării.

De douăzeci de ani, este invocată lipsa de fonduri, alimentată acum şi de contextul crizei economice internaţionale. Adoptarea de proceduri financiare coerente, buna gestionare a fondurilor alocate, organizarea în timp util a licitaţiilor pentru medicamente nu sunt însă condiţionate de criză. Autorităţile responsabile uită că pot exista soluţii la îndemână, cum ar fi o negociere a Guvernului României cu companiile farmaceutice, în vederea reducerii de către acestea a preţurilor pentru TARV. Într-o situaţie similară, statul bulgar vecin s-a prevalat cu succes de recent semnata Declaraţie de la Bremen (2) (cf. Anexa 1), reuşind deblocarea crizei locale a medicamentelor destinate pacienţilor cu HIV/SIDA.

Semnatari:

Alina Dumitriu, Director Executiv, SENS POZITIV
Maria Georgescu, Director Executiv, ARAS - Asociatia Romana Anti SIDA
Alina Oancea, Director Executiv, ACCEPT
Iulian Petre, Director Executiv UNOPA – Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Tudor Kovacs, manager program, PSI- Population Services International in Romania
Valentin Simionov, Director Executiv RHRN Romanian Harm Reduction Network
Maria Popa, Director Executiv ARTEMIS Cluj - Asociatia Femeilor Impotriva Violentei
Oriana Arabela Godeanu, Presedeinte Executiv SCOP - Timisoara - Societatea pt Copii si Parinti
Ionut Jugureanu, Director Executiv PARADA
Camil Dumitriu, Director Executiv, INTEGRATION
Angela Achitei, Director Executiv, ADV –Alaturi de Voi
Florin Buhuceanu, Presedinte Executiv EPCI -Centrul Euroregional pt Initiative Publice
Ana-Maria Schweitzer Director Executiv Fundatia Baylor - Marea Neagra - BIPAI ROMANIA

1.În cazul „D. contra Marii Britanii”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancţionat autorităţile naţionale pentru încălcarea Articolului 3 al CEDO în cazul unui pacient care trăia cu HIV.
2.http://www.eu2007.de/en/News/download_docs/Maerz/0312-BSGV/070Bremen.pdf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu