marți, 20 aprilie 2010

Este nevoie ca microbicidele si vaccinurile sa elimine contactul HIV la nivelul mucoasei

HIV poate sa dauneze peretilor celulelor la nivelul membranelor mucoase din tractul genital si din intestine, permitand virusului sa treaca peste aceste bariere si sa infecteze celulele vulnerabile aflate dedesupt, chiar si cand tesutul este intact, au raportat cercetatorii canadieni in cursul acestei saptamani in jurnalul PLoS Pathogens. Aceste rezultate sugereaza ca microbicidele si vaccinurile pot avea cea mai mare sansa de succes daca pot limita sau preveni complet contactul intre proteina de suprafata a HIV numita gp120 si celulele membranelor mucoase la nivelul tractului genital si al intestinelor.

Evenimentele care au loc atunci cand HIV vine in contact cu membranele mucoase si reactiile imune care au loc la nivelul mucoasei, se incadreaza intr-o arie critica de cercetare pentru oamenii de stiinta care spera sa dezvolte metode noi de prevenire a infectiei HIV. Transmiterea HIV are loc in toate cazurile prin intermediul membranelor mucoase. In studiul lor, grupul de la McMaster University, Ontario, impreuna cu colegii de la University of Toronto si Laval University au descoperit ca in eprubeta, proteina care inveleste HIV- gp120- a stimulat producerea de citokine inflamatoare in membrana mucoasa care au facut ca mucoasa sa fie mai permeabila decat de obicei.

Autorii afirma ca acest mecanism ar putea sa permita HIV sa patrunda in celule sub suprafata membranei mucoase, chiar si cand este nedeteriorata, si ar putea de asemenea constitui o explicatie pentru faptul ca bacteriile se localizeaza pe intreg peretele intestinal la persoanele seropozitive in mod mai frecvent decat la persoanele seronegative. Aceasta localizare a bacteriilor este responsabila pentru activarea imuna la persoanele seropozitive, in opinia unor cercetatori, si poate duce nu numai la progresia infectiei HIV, dar si la dezvotarea unor conditii grave cum ar fi ateroscleroza, care sunt promovate in starea inflamatorie existenta la persoanele cu sisteme imune puternic activate. Inainte, cercetatorii din domeniul transmiterii HIV au crezut ca transmiterea avea loc mai ales atunci cand membrana mucoasa era deteriorata (de exemplu in cazul traumei sau al ulceratiilor) sau cand numeroase celule imune activate erau prezente (cum ar fi in timpul unor infectii cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea).Insa grupul de la Unversitatea din McMaster a identificat ca HIV poate slabi integritatea celulelor de suprafata, chiar si cand nu sunt deteriorate.

„Ceea ce se intampla este ca face ca rezistenta barierei electrice a celulelor epiteliale sa scada. Avand loc acest lucru, virusul poate traversa bariera”spune cercetatorul principal Charu Kaushic, profesor asociat la Centre for Gene Therapeutics at McMaster University.

Oamenii de stiinta au trebuit sa se confrunte cu intrebarea legata de cum patrunde HIV sub celulele epiteliale pentru a infecta alte celule care sunt susceptibile la HIV”. „Nu este vorba despre celulele de la suprafata,” spune Kaushic. „Este vorba despre celule imunitare de dedesupt care au toti receptorii de care HIV se prinde si care permit virusului sa se replice si sa stabileasca infectia. Dar pentru acest lucru trebuie sa treaca intai de bariera epiteliala”.

Cercetatorii de la McMaster au crescut celule primare purificate in laborator din bucatele mici de tesut care au fost recoltate din uterele femeilor in timpul operatiilor de histerectomie, cu acordul acestora. Apoi, au inceput sa studieze cum are loc procesul prin care HIV interactioneaza cu aceste celule. Rezistenta electrica in aceste culturi este folosita in monitorizarea felului in care culturile de celule epiteliale cresc si functioneaza. Aisha Nazli, un cecetator in laboratorul lui Kaushic, a observat ca de fiecare data cand a pus HIV pe celulele epiteliale rezistenta acestora a scazut semnificativ. Testele repetate au confirmat acest lucru. Kaushic a spus ca proteina de suprafata a virusului cauzeaza bariera epiteliala sa cedeze. „Proteina de suprafata trimite semnale in interiorul celulelor epiteliale legandu-se de ea”, a spus ea. „Celulele epiteliale incep sa creeze proteine inflamatorii care cauzeaza aceste celule sa isi continue autodistrugerea”.

Cercetatorii spun ca daca incarcatura virala si timpul de expunere sunt factori suficienti, HIV poate cel mai probabil sa darame orice bariera mucoasa din corp, desi infectia nu trebuie sa se instaleze de fiecare data.„ Acesta reprezinta un pas semnificativ inainte in definirea focusului strategiilor de prevenire, cum ar fi microbicidele si vaccinurile. In loc sa incercam sa oprim HIV din infectarea celulelor tinta de sub piele, avem nevoie sa ne gandim cum sa oprim virusul de a se atasa de insasi celulele epiteliale” a spus Charu Kaushic.

Sursa:Nazli A et al. Exposure to HIV-1 directly impairs mucosal epithelial barrier integrity allowing microbial translocation. PLoS Pathogens 6 (4): e1000852, 2010.

Articol tradus de SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.
Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu