miercuri, 17 martie 2010

Ulceratiile genitale asociate in mod frecvent cu transmiterea HIV la barbati

HIV a fost identificat in leziunile a aproximativ 50% din barbatii seropozitivi care aveau ulcer genital, raporteaza cercetatorii in editia din 1 Aprilie a Clinical Infectious Disease.

Riscul pentru transmiterea HIV a crescut atunci cand a existat un nivel mare al incarcaturii virale, leziuni mai mari, ulceratii multiple, si ulceratii care supurau.

„HIV a fost detectat in cadrul unui studiu, in leziunile a aproximativ jumatate din barbatii seropozitivi , lucru care subliniaza importanta ulceratiilor genitale in cresterea infectiozitatii HIV”, scriu autorii.

Intr-un numar de studii a fost identificat un risc crescut ca HIV sa fie transmis daca unul sau amandoi partenerii angajati in actul sexual, prezinta ulceratii genitale. Ulceratiile pot constitui o poarta de intrare pentru virus, si inflamatia asociata cu ele poate rezulta in prezenta unui numar mare de CD4 si alte celule imunitare care sunt atacate de HIV. La persoanele seropozitive , virusul poate fi prezent in ulceratii.

In studiul Rakai in care au participat cupluri serodiscordante, cercetatorii au identificat incarcatura virala si prezenta ulceratiilor genitale drept singurii doi factori asociati in mod semnificativ cu un risc crescut de transmitere HIV.

Virusul Herpes Simplex de tipul 2 (HSV-2) reprezinta intaia cauza a ulcerelor genitale , si s-a dovedit ca atat HSV-2 simptomatic precum si HSV-2 asimptomatic creste transmiterea HIV la persoanele coinfectate cu amandoua virusurile.

Biopsii prelevate din leziunile genitale ale persoanelor coinfectate indca ca HSV-2 cauzeaza inflamatia pielii sub ulceratiile vindecate, si ca acele celule avand co-receptori atacati de HIV sunt prezente in numar mare.

Echipa de cercetatorii din Marea Britanie au monitorizat existenta HIV si HSV-2 in leziunile genitale ale barbatilor coinfectati din Africa de Sud. Au examinat factorii asociati cu existenta HIV in leziuni.

Participanti in acest studiu au fost 387 de barbati seropozitivi care aveau ulceratii genitale si care, intre 2005 si 2006, au fost inclusi intr-un studiu pentru a evalua daca administrarea tratamentului antiretroviral impotriva HSV-2 reduce riscul transmiterii HIV. Acest studiu (NCT00164424) a aratat ca acest tratament nu a reprezentat o metoda eficienta de a preveni transmiterea HIV.

Cu ajutorul unui chestionar, s-au obtinut informatii demografice, despre comportamentul sexual si despre caracteristicile ulceratiilor

Cu ajutorul spalaturilor si a probelor recoltate s-a monitorizat existenta HIV si HSV.

S-au facut o serie de analize statistice pentru a determina ce factori sunt asociati cu un risc crescut de existenta a HSV-2 si HIV in ulceratiile genitale.

Barbatii participanti in studiu au avut o varsta medie de 32 de ani, iar numarul mediu de celule CD4 a fost 282 celule/ mm3, cu un nivel mediu al incarcaturii virale de 87, 200 copii/ml.

HIV a fost detectat in ulceratiile genitale a 173 (46%) din barbati, inclusiv un barbat care lua tratament antiretroviral si avea o incarcatura virala nedectabila.

Media incarcaturii virale a fost cu 0.44 log10/ml mai mare la barbatii care aveau Hiv detectabil in leziunile ulceroase, in comparatie cu cei care nu au prezentat HIV. Aceasta diferenta a fost semnificativa (p < 0.001). Cercetatorii au mai identificat si o legatura semnificativa intre prezenta HIV in ulceratiile genitale si o incarcatura virala mai mare (p < 0.001) precum si un numar al CD4 mai redus ((p < 0.001).
Analiza statistica in care s-au luat in calcul factorii potential perturbatori a indicat ca factorii care pot fi asociati cu un risc crescut ca HIV sa fie prezent in ulceratiile genitale sunt:
• Nivel crescut al incarcaturii virale in plasma (OR, 2.5; 95% CI, 1.7-3.5, p < 0.001).
• Leziuni mai mari (OR, 2.5; 95% CI, 1.5-4.2, p < 0.001).
• Ulceratii care supureaza (OR, 2.2; 95% CI, 1.1-4.2, p = 0.02).
• Cinci sau mai multe ulceratii (OR, 3.6; 95% CI, 1.6-8.4, p = 0.02).
Cercetatorii au identificat si infectia cu Trichomonas vaginalis ca fiind asociata cu un risc crescut ca HIV sa existe in leziunile ulceroase (p = 0.027).
La barbatii care au avut HIV in ulceratiile genitale, cercetatorii au identificat ca acest lucru era corelat cu incarcatura HSV-2 in aceste ulceratii (p = 0.02), o incarcatura virala HIV mai mare in plasma (p < 0.01) si un nivel al CD4 mai redus.

„Rezultatele arata ca barbatii cu leziuni care supureaza, sunt extinse si multiple, au o incarcatura virala crescuta , si seropozitivitate HSV-2 , au avut un risc crescut sa aiba HIV-1 in ulceratiile genitale” au comentat cercetatorii. Ei concluzioneaza: „Rezultatele acestui studiu, precum si a altor studii sugereaza ca pacientii cu ulceratii genitale sunt o populatie cheie asupra careia sa se intervina in prevenirea HIV”.

Sursa
Paz-Bailey G et al. Determinants of HIV type 1 shedding from genital ulcers among men in South Africa. Clin Infect Dis 50: 1060-67, 2010

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.
Articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu