luni, 29 martie 2010

Terapia ARV incetineste progresia aterosclerozei

La cea de-a 17 a Conferință despre Retrovirusuri și Infecții Oportuniste din San Francisco cercetătorii au raportat o legătură între terapia cu antiretrovirale ce reduce încărcătura virală până la un nivel nedectabil și încetinirea progresiei aterosclerozei subclinice, fapt indicat de grosimea intima-medie a carotidei (GIM), unul dintre markerii surogati folositi mai des pentru evaluarea aterosclerozei asimptomatice sau preclinice, o modalitate de a evalua ingustarea arterelor folosind ultrasunetele.

GIM carotidiana poate fi masurata in doua feluri: la nivelul arterei carotide propriu-zise, sau la nivelul portiunii cunoscuta ca “bulb” unde se ramifica dand nastere arterei carotide interne care aprovizioneaza creierul cu sange. Bulbul este o portiune cu turbulente sanguine, facandu-l mai susceptibil pericolului aterosclerozei. Este mult mai dificil de masurat GIM in bulbul carotidei interne decat in artera carotida comuna, insa rezultatele pot fi mult mai precise.

Ateroscleroza (îngroșarea și îndurarea peretelui arterial) este o boală inflamatorie în care plăcile (acumulările de lipide, tesutul cicatrizat și reminiscențe ale celulelor) se depun pe pereții arterelor. Acest fapt duce la subțierea arterelor și ruperea plăcilor, cheagurile rezultate blocând vasele de sânge și cauzând atacuri de cord. Mai multe studii au demonstrat că persoanele seropozitive au o progresie mult mai rapidă a aterosclerozei decât cele seronegative, însă rezultatele nu au fost întotdeauna consecvente.

Jason Baker împreună cu alți cercetători au investigat schimbările la nivelul arterelor în cadrul studiului SUN (a inclus un grup de persoane seropozitive din 4 orașe americane, înscrise in studiu in era terapiei moderne cu antiretrovirale in perioada 2004-2006 ). 78% dintre participanți au fost bărbați, aproximativ 60% albi, iar media de vârstă a fost de 42 ani.

Cercetătorii au analizat ateroscleroza subclinică sau presimptomatică folosind ultrasunete pentru a măsura grosimea pereților arterelor - cunoscută sub numele de grosimea intima-medie sau GIM – în cazul arterelor carotidei ce alimentezază creierul cu sânge.

GIM a fost masurata în carotida comună, partea principală a arterei inainte de a se divide în 2 ramuri. Un alt studiu prezentat la conferinţă a demonstrat faptul că valoarea GIM poate varia în funcţie de locul în care este măsurată artera.

În cadrul studiului SUN cercetătorii au măsurat GIM la admiterea in studiu si apoi din nou după 2 ani. De asemenea s-au analizat posibilii factorii ce pot fi corelaţi cu fenomenul de îngroşare a arterei în cazul acestui grup cu un risc scazut de progresie spre SIDA.

La majoritatea participantilor s-au observat factorii obisnuiti de risc pentru bolile cardiovasculare în momentul includerii in studiu. Indexul masei musculare era aproximativ 26 (adică supraponderal), 40% erau fumători şi aproximativ 30% sufereau de hipertensiune sau sindrom metabolic. Cu toate acestea, valorile colesterolului total şi colesterolului LDL (colesterolul “rau”) erau în general scăzute sau în limite normale. Media scorului de risc Framingham (un indicator de risc cardiovascular folosit frecvent) era redusă, la valoare 2, iar 30% prezentau un scor de 5 sau chiar mai mare.

La intrarea in studiu, 78% dintre participanți urmau terapia cu antiretrovirale, jumătate din ei luând inhibitorii non-nucleozidici de revers transcriptază (NNRTI) iar cealaltă jumatate inhibitori de protează. Media nivelului CD4 era aproape de normal, 481 celule/mm3 – deși limita inferioară era de 200 celule/mm3 – și 71% prezentau o încărcătură virală de 400 unități/ml.

În 2 ani de monitorizare atentă, s-a constatat o creștere a mediei GIM de la 0.710 mm la bază până la 0.720 mm (în medie o creștere cu +0.013 mm). Totuși la majoritatea pacienților nu s-au înregistrat modificări.

Prezentatorul Jason Baker menționat că deși studiile generale asupra populației arată o creștere a valorii GIM între +0.01 și +0.02 mm, acești pacienți sunt de obicei cu 10 ani mai în vârstă decât participanții din cadrul studiului SUN.

În cazul participanților cărora li s-a suprimat în mod constant încărcătura virală la o valoare sub 400 unități/ml s-a înregistrat o creștere a GIM mai scăzută (+0.011 mm) comparativ cu valoarea obținută la cei ce au avut o încărcătură virală mai ridicată (+0.019 mm).

S-au observat însă și diferențe între diferite clase de medicamente antiretrovirale. Tratamentul cu NNRTI a fost asociat cu o creștere extrem de mică a grosimii carotidei (+0.009 mm) comparativ cu cei ce cărora li se administrau inhibitori de protează (+0.016 mm), diferența fiind de -0.007 mm.

Nu s-au notat diferențe semnificative între pacienții cărora li se administrat tratament cu Tenofovir (Viread, de asemenea în combinația Truvada și Atripla) și cei ce primeau Abacavir (Ziagen, și Kivexa în combinație cu Trizivir) (+0.013 față de +0.015).

După ce s-au luat in calcul factorii de risc cardiovascular obsinuiti, predictorii negativi ai progresiei GIM – adică cei asociați cu creșteri minore – au fost reprezentați de suprimarea incărcăturii virale de baza (o diferență de -0.010 mm), menținerea suprimarii încărcăturii virale până la finalul studiului (o diferență de -0.014 mm) și aflarea pe tratament antiretroviral la intrarea in studiu (o diferență de 0.009 mm). Desi mici, aceste diferente au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Cercetătorii din studiul SUN au observat de asemenea că atât vârsta cât și greutatea sunt factori ce influențează în mod direct valoarea GIM a carotidei. La fiecare 10 ani în plus se adaugă un plus de 0.005 mm, iar un index al masei corporale peste 25 poate aduce o creștere cu 0.013 mm. Cu toate acestea sensibilitatea crescută la Proteina C Reactivă (PCR), un biomarker al inflamațiilor, nu s-a dovedit a fi un factor important în creșterea valorii GIM.

"Menținerea sub control a încărcăturii virale duce la scăderea progresiei aterosclerozei subclinice (GIM)" – aceasta este concluzia specialiștilor. "Factorii care au legatura cu infecția HIV sau tipul medicamentelor ARV se asociază în mod independent cu rata de progresie a GIM”.

Doctorul Baker susține că studiul subliniaza modificări ale aterosclerozei la nivelul pereților arteriali care se află în relație directă cu evenimente cardio vasculare grave precum atacurile de cord observate în cadrul studiului D:A:D precum și a altor studii.

Sursa:
Baker J et al. Progression of carotid intima-media thickness in a contemporary cohort. Seventeenth Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, San Francisco, abstract 126, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.
Artiolul orginal poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu