luni, 15 martie 2010

H1N1 la persoanele seropozitive: severitatea afecţiunii în general neschimbată, răspunsul la vaccin posibil încetinit

Numeroase studii referitoare la vaccinul impotriva virusului H1N1 şi rezultatele clinice in randul persoanelor seropozitive au fost prezentate la cea de-a 17-a Conferinţă despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste (CROI). Vaccinul s-a dovedit a fi sigur, însă nu întotdeauna eficient în cazul persoanelor seropozitive. Numărul persoanelor seropozitive care au contactat virusul gripei porcine este aproximativ acelasi cu cel al persoanelor seronegative, însă impactul asupra celor cu imunitate scăzută sau a celor cu infecţii oportuniste ar putea fi mult mai mare.

Înrautăţeşte HIV infecţia cu H1N1?
Două din studiile prezentate demonstrează că HIV are un impact nesemnificativ asupra evolutiei infecţiei cu H1N1. Cu toate acestea, insuficienţa celulelor CD4 poate creşte riscul unor complicaţii si al apariţiei unor infecţii oportuniste.

Esteban Martinez împreună cu alţi cercetători de la spitalul clinic IDIBAPS din Barcelona au comparat evolutia virusului H1N1 la 56 de adulţi HIV+ cu cea a 168 adulţi HIV-. La persoanele seropozitive s-au înregistrat rezultate mai bune, cu mai puţine cazuri de pneumonie (9% faţă de 25%, p=.01) şi o functionare mai bună a plamanilor (9% faţă de 21%, p=.03), mai puţine zile de recuperare în spital (27% faţă de 42%, p=.047), şanse mai mari de a primi tratament pe baza de oseltamivir (95% faţă de 71%, p=.0003), şi un ritm mai rapid de recuperare clinică într-o saptămâna (77% faţă de 56%, p=.0056). Nu s-au semnalat diferenţe în cazul mortalităţii sau a altor complicaţii pe perioada internarii.

Gustavo Reyes-Terán împreună cu echipa spitalului de boli respiratorii din Mexic a analizat fişele a 22 de persoane seropozitive care contactaseră virusul H1N1, descoperind astfel complicaţii serioase în cazul celor cu imunitate scazută, cu infecţii oportuniste sau cei care nu primeau tratament ARV. Probabilitatea necesităţii spitalizării a fost mai ridicată în cazul celor cu infecţii oportuniste (OR>24.5, p=0.0004) şi mai scazută în cazul celor cu rezultate bune în urma tratamentului ARV (OR=0.1, p=0.03). Cercetatorii au observat că asocierea dintre H1N1 si simptomele cauzate de infecţii oportuniste la nivelul căilor respiratorii pot complica procesul diagnosticării şi întârzierea administrării tratamentului corespunzător.

Virusul H1N1 are o perioadă de incubaţie mai mare în cazul persoanelor seropozitive, iar pe parcursul tratamentului cu oseltamivir, el persistă mai mult timp în organism.

Cât de eficient este vaccinul împotriva virusului H1N1?
Numeroase studii au avut ca scop evidenţierea eficacităţii vaccinului împotriva gripei porcine în cazul persoanelor infectate HIV. Vaccinul este considerat în general a fi sigur însă reacţiile sistemului imunitar nu au fost întotdeauna suficient de puternice încât să protejeze organismul de infecţie.

Odele Launay a prezentat rezultatele pozitive ale unui studiu realizat de francezi care implică testarea unei singure doze de vaccin împotriva gripei A H1N1 pe un eşantion de 300 de pacienţi seropozitivi, care luau si nu luau tratament antiretroviral, si care au fost vaccinaţi aleatoriu cu sau fără substanţă adjuvantă AS03A. (Un adjuvant este o substanţă adăugată uneori vaccinului pentru a obţine o reacţie mai bună a sistemului imunitar). La 3 săptămâni de la vaccinare, în cazul celor care nu primiseră substanţa adjuvantă, vaccinul a generat o reacţie de protecţie a sistemului imunitar în procent de 77% (anticorpi activi 1:40 sau peste) . În cazul celor vaccinaţi cu substanţă adjuvantă reacţia a fost în procent de 95.3%. (Pragul ce trebuie atins pentru a îndeplini standardele europene este de 70%). Efectele adeverse au fost slabe până la moderate, fără a influenţa numarul celulelor CD4 sau nivelul incărcăturii virale.

Cu toate acestea, există şi cercetări ce au relevat un raspuns slab al sistemului imunitar. In cadrul unui studiu realizat în SUA (Tebas) vaccinul H1N1 2009 a fost testat pe 120 persoane seropozitive, majoritatea urmand tratament antiretroviral, cu incarcaturi virale nedetectabile. La 3 săptămâni de la vaccinare, 69% dintre participanti au indicat o reactie de protectie a sistemului imunitar (anticorpi activ ≥ 1:40). De mentionat insa ca 1 din 4 persoane prezentau anticorpi impotriva H1N1 deja inainte de vaccinare, cel mai probabil în urma unei expuneri precedente la acest virus. Acestea fiind excluse, rata răspunsului a scăzut la 61%.

Un vaccin produs recent ce are în componenţă o particulă de virus inactiv (split-virion) (A/California/7/2009) s-a dovedit a fi eficient în procent de 69% , în cazul a 160 persoane seropozitive vaccinate în cadrul unui studiu condus de Bickel et al. Participantii cu rezultate bune au avut o medie mai mare a numarului CD4 (532 faţă de 475 celule/mm3, p=.03), o medie de varsta mai mica (45.1 vs 45.8, p=.04), şi cei mai mulţi dintre ei fuseseră vaccinaţi în 2009 pentru gripa H5N1 (25% faţă de 8%, p=.009).

Investigaţiile din studiile menţionate au demonstrat că doze mai mari, doze adiţionale, sau alte formule ale vaccinului ar putea fi necesare pentru o protecţie mai bună a pacienţilor.

Alte studii realizate de International Maternal Pediatric Adolescent AIDS Clinical Trials Group (IMPAACT) au înregistrat un rezultat pozitiv în cazul femeilor seropozitive însărcinate (Nachman) după administrarea a 2 doze de Novartis – virusul H1N1 inactiv, iar în cazul copiilor infectati in timpul nasterii şi al adolescenţilor (Flynn) acelaşi rezultat a putut fi observat după injectarea a 2 doze de vaccin Novartis Influenza A (H1N1) 2009. În nici unul din studii nu s-a raportat vreun caz de sindrom Guillain-Barré. S-au inregistrat 2 posibile reacţii adverse de grad 3 la cei 155 de copii vaccinati. Datele privind eficienţa vaccinului vor fi prezentate după terminarea studiului.

Referinţe
Martinez E et al. 2009 H1N1 virus infection in HIV+ adults. 17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 802LB. San Francisco, 2010.

Reyes-Terán G et al. Clinical features of subjects infected with HIV and H1N1 influenza virus. 17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 803LB. San Francisco, 2010.

Launay O et al. Immunogenicity of one dose of influenza A H1N1v 2009 vaccine formulated with and without AS03A-adjuvant in HIV+ adults: preliminary report of the ANRS 151 randomized HIFLUVAC trial. 17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 804LB. San Francisco, 2010.

Bickel M et al. Low rate of immunoresponse to the novel split virion, inactivated, adjuvanted pandemic H1N1 influenza vaccine in HIV-1-infected patients. 17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 805LB. San Francisco, 2010.

Tebas P et al. Poor immunogenicity of the H1N1 2009 vaccine in well controlled HIV-infected individuals: interim results of an immunogenicity trial. . 17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 806LB. San Francisco, 2010.

Nachman S et al. Safety of an inactivated H1N1 2009 H1N1 vaccine in HIV-1-infected pregnant women, IMPAACT P1086.17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 808LB. San Francisco, 2010.

Flynn P et al. 2009 H1N1 immunization in HIV-1 perinatally infected children and youth .17th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, poster abstract 809LB. San Francisco, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu