marți, 23 martie 2010

Efavirenz, Kaletra si atazanavir boostat sunt medicamente antiretrovirale care reduc nivelul celui mai important medicament anti-malarie

Nivelul de atovaquone/proguanil, un medicament folosit in profilaxia pentru malarie, este redus in pacientii care iau cateva din medicamentele antiretrovirale de prima linie, raporteaza cercetatorii olandezi in editia online a AIDS.

Persoanele seropozitive care calatoresc in tari unde malaria este endemica, iau frecvent atovaquone/proguanil ca profilaxie impotriva acestei boli. Cele doua medicamente vin sub forma unor doze fixe (tablete) numite Malarone, si sunt recomandate drept una dintre optiuni pentru uzul in locatii unde rezistenta la chloroquina este des intalnita (Africa Sub-Sahariteana, Asia de S-E si regiunile cu malarie din America Latina).

In rezumatul caracteristicilor de produs ale medicamentului este listata si posibila interactiune intre inhibitorul de proteaza boostat Kaletra si atovaquone/proguanil, rezultand in reducerea nivelului de atovaquone.

S-a sugerat ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca atat Kaletra cat si atovaquone duc la o crestere a glucuronidarii atunci cand sunt procesate de corp.
Niveluri reduse de atovaquone/proguanil pot fi de asemenea prezente la pacienti care iau si alte medicamente antiretrovirale. Acest lucru se intampla din cauza ca alti inhibitori de proteaza boostati si alte medicamente din clasa NNRTI, cum ar fi efavirenz (Stocrin, care apare si in pilula combinata Atripla), pot de asemenea sa induca o glucuronidare crescuta.

Pentru a intelege mai bine posibila interactiune intre inhibitorii de proteaza bustati, NNRTIs si atovaquone/proguanil, cercetatorii olandezi au desfasurat un studiu incluzand 58 de persoane seropozitive care luau HAART si 18 persoane voluntare seronegative.

Pacientii seropozitivi luau HAART compus fie din Kaletra, atazanavir boostat (Reyataz) sau efavirenz, toate in doza standard.
Atat persoanelor seropozitive cat si persoanelor seronegative din grupul de control li s-a dat o singura doza de atovaquone/proguanil 250/100ml. Aceasta doza s-a luat la micul dejun si nivelul de atovaquone/proguanil a fost monitorizat la intervale periodice in urmatoarele 168 de ore.

In comparatie cu persoanele seronegative din grupul de control, concentratiile din plasma de atovaquone au fost in mod semnificativ mai reduse la persoanele seropozitive care luau fie efavirenz fie Kaletra si au fost cu putin mai reduse la persoanele care luau atazanavir boostat.

Concentratiile de atovaquone au fost cu 75% mai reduse la pacientii care luau efavirenz sau Kaletra in comparatie cu persoanele din grupul de control, si erau cu 46% mai reduse pentru pacientii care luau atazanavir boostat.
Nivelul maxim al concentratiilor de medicamente a fost cu 49% -44% mai redus la pacientii care luau HAART.

Concentratiile in plasma de proguanil au fost de asemenea putin reduse pentru toate grupurile persoanelor seropozitive, concentratiile medicamentului fiind mai reduse cu 38%-43%.
Cu toate acestea, semnificatia clinica a acestor rezultate este nesigura.

„In ciuda expunerii reduse in plasma a atovaquone/proguanil observata in acest studiu, nu exista nici un raport clinic publicat pana acum care sa descrie esecul chimioprofilactic al atovaquone/proguanil la persoanele seropozitive care calatoresc si care sunt tratate cu inhibitori de proteaza bustati cu ritonavir sau cu NNRTIs”, au comentat investigatorii.

Acestia au mai notat ca nu a fost stabilit un nivel minim de atovaquone care protejeaza impotriva malariei, ceea ce inseamna „ca este dificil sa mentionam relevanta clinica precisa a nivelului redus al concentratiei de atovaquone in plasma”. Pentru ca nivelul de atovaquone/proguanil a fost semnificativ diferit la pacientii seropozitivi fata de pacientii seronegativi din grupul de control, cercetatorii recomanda ca medicii sa fie „ in alerta despre posibilul esec in profilaxia cu atovaquone/proguanil”.

Cercetatorii mai sugereaza ca aderenta trebuie subliniata la persoanele seropozitve care iau aceste medicamente, „acesta fiind un dozaj zilnic strict care trebuie luat in timpul mesei principale. Mai mult, o crestere in doza de atovaquone/proguanil ar trebui sa fie luata in considerare la pacientii care iau efavirenz sau lopinavir/ritonavir (Kaletra).

Sursa:

Van Luin M et al. Lower atovaquone/proguanil concentrations in patients taking efavirenz, lopinavir/ritonavir or atazanavir/ritonavir. AIDS (online edition) DOI:10.1097/QAD.0b013e3283381929, 2010.

Articol publicat de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM
Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu