miercuri, 24 martie 2010

Cresterea in greutate dupa initierea terapiei antiretrovirale- un predictor al supravietuirii

Cresterea in greutate dupa sase luni de la inceperea terapiei antiretrovirale a rezultat intr-o supravietuire mai buna si rezultate clinice imbunatatite, mai ales la cei care sufereau de malnutritie severa, la clinicile districtuale din Lusaka, Zambia, au raportat John R. Koethe si colegii sai intr-un studiu publicat in editia online din 1 Aprilie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Proviziile de HAART in Africa Sub-Sahariteana din 2003 pana in prezent, au imbunatatit in mod semnificativ vietile multor persoane. Cu toate acestea, cazurile de malnutritie in aceste locatii unde cazuistica mare de persoane seropozitive cat si lipsa hranei sunt preponderente, determina ca ingrijirile sa fie dificile.
Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica malnutritia dupa indexul masei corporale (Body mass index-BMI). BMI se calculeaza astfel= greutate (kg) / inaltime (metri2) si malnutritia se clasifica drept usoara (17:00-18:49), moderata (16:00-16.99), si severa (<16.00 kg/m2).

Autorii citeaza analize a rezultatelor pacientilor din Zambia, Malawi si Tanzania care au indicat ca un BMI scazut (malnutritie severa) la initierea HAART sa fie un predictor independent a decesului timpuriu.
Cu toate acestea, se cunoaste foarte putin despre efectul imbunatatirii nutritiei asupra rezultatelor clinice. Autorii noteaza ca aceasta lipsa in literatura medicala este semnificativa pentru ca beneficiile castigarii initiale in greutate asupra rezultatului clinic ar „servi ca o fundatie teoretica pentru programele pentru prescrierea hranei si programele pentru suplimentarea hranei in locatii care au resurse limitate”.

Din cei 46, 159 de pacienti care au inceput HAART la clinicile din districtul Lusaka din May 1, 2004 pana in 30 Aprilie 2008, autorii au analizat date de la 27,915 sau 68% dupa gradul de malnutritie usoara (>18.5 kg/m²), moderata (17.00-18.49 kg/m²), severa (16.00-16.99 kg/m²) si extrem de severa (<16.0 kg/m²), asa cum a fost indicat de BMI.

Criteriile de includere in studiu au implicat : o masuratoare de baza a BMI, un stadiu activ in program timp de 6 luni si o masuratoare documentata a greutatii timp de sase luni.

Rata de deces in primele 90 de zile a fost cea mai ridicata in randul celor mai malnutriti (80 pe o 100 de ani umani; cu un interval de incredere de 95%). Dupa acest nivel, nu a existat nici o diferenta reala intre grupuri, ceea ce i-a determinat pe autori sa faca mai multe analize bazate pe masuratorile de baza ale BMI.

Cu toate acestea insa, o proportie mai mare dintre cei mai malnutriti pacienti (39.2%) au luat cel mai mult in greutate (peste 10 kg) precum si cei mai putin inclinati sa nu castige nici un pic in greutate in perioada de 6 luni.

Cei care au prezentat malnutritie usoara au castigat proportional cel mai putin in greutate.

Esecul de a castiga in greutate in primele sase luni dupa inceperea HAART a crescut riscul decesului de zece ori in comparatie cu cei care au luat in greutate 10 kg. La toate categoriile, cresterea in greutate de cel putin 5 kg a dus la rezultate mai bune decat sa nu ia in greutate deloc.

Autorii au notat ca decesul este asociat mai mult cu pierderea masei de tesut neadipos decat cu pierderea in greutate. Studiul lor, adauga ei, nu a analizat la schimbarile in compozitia corpului dar probabil ca luarea in greutate a inclus si o crestere a tesutului adipos. Ei sugereaza ca sunt necesare mai multe studii pentru a investiga compozitia castigului in greutate dupa initierea HAART pentru a ajunge la o mai buna intelegere a legaturii dintre supravietuire si rezultatul tratamentului.

Autorii subliniaza ca studiul nu a fost intentionat sa analizeze daca o hrana mai buna si cresterea in greutate rezultata joaca vreun rol in supravietuirea pacientilor sever-malnutriti, sau daca cresterea in greutate dupa initierea HAART este un reper al reactiei clinice care are loc indiferent de aportul nutritiv.

Cu toate acestea, rezultatele lor sustin programele care ofera suplimente nutritive la pacientii malnutriti care iau HAART. Investigatorii concluzioneaza insa ca „ date fiind costurile, barierele logistice, si implicatiile care se suprapun pentru dezvoltarea economica si legislatia din domeniul sanatatii, este neaparata nevoie de alte studii la scara larga despre suplimentarea hranei la initierea HAART, pentru a imbunatati succesul programelor in locatii cu resurse limitate”.

Sursa:
Koether JR et al. Association between weight gain and clinical outcomes among malnourished adults initiating antiretroviral therapy in Lusaka, Zambia. J Acquir Immune Defic Syndr 53:507-513, 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM.
Articolul original poate fi vizualizat aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu