vineri, 19 martie 2010

Cazurile de TBC rezistenta la medicamente a atins un nivel record, transmite Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)

Desi in unele regiuni din fosta Uniune Sovietica exista un inceput de epidemie cu tuberculoza multirezistenta, 440.000 cazuri de MDR-TB (multidrug resistant TB) sunt estimate sa fi aparut in toata lumea in 2008, a transmis OMS in aceasta saptamana.
In raportul pe 2010 despre supravegherea si raspunsul la MDR-TB , OMS evidentiaza succesul inregistrat in unele dintre cele mai afectate regiuni din Rusia, precum si statele baltice Estonia si Latvia, unde o rata foarte mare de MDR-TB a scazut in mod dramatic in ultimii cinci ani , ca rezultat al unei interventii agresive.

Cu toate acestea, OMS noteaza ca alte regiuni continua sa raporteze o rata mare de MDR-TB. In Rusia de N-V (Archangelsk, Pskov si Murmansk) , intre 23 si 28% din toate cazurile noi de TBC in 2008 au fost forme multirezistente, inregistrandu-se cea mai mare proportie din intreaga lume.

MDR si XDR (extensiv rezistenta) TB au fost cele mai raspandite forme de TBC in Europa de Est si Asia Centrala, si OMS raporteaza ca exista o posibilitate ca in Latvia, Estonia,Lithuania, Moldova si Mozambique, PLHIV sa fie mai susceptibili sa aiba forme de TBC multirezistente. „Daca aceasta suspiciune se confirma, acest lucru ar putea avea implicatii semnificative pentru controlul dual al epidemiei de TB si HIV in Africa Sub-Sahariteana”, se concluzioneaza in raportul OMS. Este mentionat si faptul ca numai 11 tari au fost capabile sa ofere date despre frecventa MDR-TB in PLHIV , astfel ingreunand o concluzionare ferma.

OMS raporteaza insa ca exista cateva motive bune pentru care se anticipeaza ca rata MDR-TB sa fie mai mare in randul PLHIV:
• Rata crescuta de utilizare a drogurilor injectabile si inchisoarea
• Marginalizare si lipsa accesului la ingrijiri medicale
• Rata crescuta a spitalizarii in apropiere de alti pacienti cu MDR-TB, alaturi de un control deficitar al infectiei in aceste facilitati
• O absorbtie scazuta a medicamentelor anti-TBC rifampicina, ceea ce duce la tratament suboptimal si rezistenta la medicamente

OMS estimeaza ca in jur de 69.000 de cazuri de MDR-TB s-au inregistrat in Africa in 2008, dar majoritatea nu au fost diagnosticate din cauza lipsei facilitatilor de diagnosticare. Jumatate din cazurile din intreaga lume au fost inregistrate in India si China.

OMS estimeaza ca numai 7% din toate cazurile de MDR-TB din intreaga lume au fost diagnosticate in 2008. OMS lucreaza in prezent cu Foundation for Innovative New Diagnostics (FIND), the Stop TB Partnership's Global Drug Facility (GDF) si Global Laboratory Initiative (GLI), cu suport financiar de la UNITAID intr-un parteneriat numit EXPAND TB pentru a innoi laboratoarele si a imbunatati modalitatea de diagnosticare.

Bacteriile TBC sunt clasificate ca multirezistente daca primele doua medicamente de prima linie-isoniazid si rifampicina esueaza sa stopeze inmultirea acestora. Sunt clasificate drept extensiv rezistente daca sunt de asemenea rezistente si la tratamentul injectabil folosit in linia a doua precum si la intreaga clasa fluoroquinolona de antibiotice.

Rezistenta la medicamente apare de cele mai multe ori din cauza dozelor pierdute sau esecul de a lua tratamentul intreaga perioada pentru care a fost prescris, dar poate fi inrautatita si de lipsa de testare la susceptibilitatea la medicamente. Daca medicii nu stiu ca pacientii au rezistenta la medicamente, au tendinta sa prescrie medicamente care intensifica rezistenta.

Mai multe informatii:
World Health Organization. Multidrug and Extensively Drug-Resistant Tuberculosis: 2010 Global Report on Surveillance and Response. March 18, 2010

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM
Articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu