marți, 23 martie 2010

Baietii seropozitivi au densitatea minerala osoasa redusa

Baietii seropozitivi aflati la pubertate au un continut mineral si o densitate osoasa reduse in comparatie cu baietii de aceeasi varsta care sunt seronegativi, raporteaza cercetatorii din Statele Unite in editia online a AIDS. Investigatorii au mai identificat ca tratamentul cu Kaletra a fost asociat cu un continut osos si o densitate osoasa reduse.

„Am evaluat masa osoasa pe parcursul diferitelor stadii puberale intr-un grup randomizat de copii infectati in timpul nasterii in comparatie cu copii seronegativi, aflati in acelasi stadiu Tanner si status sociodemografic” ,au scris investigatorii, „cea mai interesanta descoperire a noastra fiind faptul ca baietii seropozitivi au avut un nivel redus al masei minerale totale osoase si a celei de la nivelul coloanei vertebrale, in comparatie cu baietii seronegativi.

Cateva studii au gasit ca masa osoasa este redusa la copiii seropozitivi in comparatie cu cei seronegativi de aceeasi varsta si acelasi sex. Motivele pentru acest lucru si asociatiile cu riscul fracturilor pe termen lung, nu sunt inca intelese pe deplin.

Densitatea osoasa maxima se atinge in jurul varstei de 30 de ani, dar aproximativ 80% din aceasta este atinsa pana la varsta de 18 ani. Cele mai mari cresteri osoase in jurul coapselor si al coloanei vertebrale are loc in timpul pubertatii: intre 11 si 14 ani (Stagiul Tanner 2-4) pentru fete si 13-17 ani (Stagiul Tanner 4) pentru baieti.

Tratamentul antiretroviral a imbunatatit in mod semnificativ prognoza copiilor seropozitivi infectati la nastere. In Statele Unite si in tari similare , multi dintre acesti copii sunt acum la varsta pubertatii. Ca urmare, pentru a intelege mai bine impactul infectiei cu HIV asupra dezvoltarii masei osoase , investigatorii din echipa de la Pediatric AIDS Clinical Trials Group P1045 au dezvoltat un studiu transversal (cross-sectional) in care au comparat continutul mineral osos si densitatea minerala osoasa intre persoanele seropozitive intre 7 si 24 de ani si un grup de control cu persoane seronegative de aceeasi varsta si acelasi sex.

Au fost incluse in analiza 236 de persoane seropozitive si 143 de persoane seronegative in grupul de control. Toate persoanele seropozitive au fost infectate la nastere. Inaltimea si greutatea au fost masurate iar stadiul puberal (Stadiul Tanner 1-5) a fost determinat dupa o examinare medicala. S-au obtinut informatii despre factori care se stie ca afecteaza metabolismul osos, cum ar fi: aportul nutritiv, vitamina D si suplimentarea cu calciu, frecventa exercitiilor fizice, fumatul tigarilor si orele petrecute in fata televizorului ( un reper pentru viata sedentara).

Pentru persoanele seropozitive s-au strans si date despre nivelul CD4, incarcatura virala, si istoria medicala , inclusiv istoria tratamentului antiretroviral.

S-au facut scan-uri cu aparatul Dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) pentru intreg corpul pentru a estima intreg continutul mineral osos, densitatea minerala, si masa de tesut lipsit de grasime. Nu au existat diferente semnificative intre persoanele seropozitive si cele din grupul de control in termeni de apartenenta rasiala si stagii puberale.

Cu toate acestea, cele seropozitive au avut scoruri mai reduse pentru inaltimea, greutatea, si indexul masei corporale (Body Mass Index-BMI), pentru varsta lor. Aportul nutritional nu a diferit pentru cele doua grupuri, dar persoanele seropozitive luau mai multe suplimente cu Vitamina D si Calciu.

Aproximativ trei sferturi din copiii seropozitivi au avut un nivel al CD4 de peste 500 celule/mm3 si un procentaj de peste 25%. Incarcatura virala a fost sub 400 de copii/ml in 56%.

Toti copiii seropozitivi luau inhibitori nucleozidici de revers transcriptaza (NRTIs), 56% nu luasera niciodata inhibitori non-nucleozidici de revers transcriptaza (NNRTI) si 67% luasera un inhibitor de proteaza la un anumit moment.
Pentru baietii care au fost fie pre-puberali sau in stadiile foarte incipiente ale pubertatii (stadiile Tanner 1 si 2), densitatea osoasa a fost asemanatoare intre cei seropozitivi si cei seronegativi. Pana la jumatatea varstei puberale insa (stadiile Tanner 3 si 4), baietii seropozitivi aveau un continut mineral osos semnificativ redus, in comparatie cu baietii seronegativi. In stadiul final al pubertatii (Stadiul Tanner 5), densitatea osoasa corporala si cea de la nivelul coloanei vertebrale era redusa la baietii seropozitivi in comparatie cu baietii seronegativi (p < 0.011).

Atunci cand cercetatorii au comparat densitatea osoasa a fetelor seropozitive si a celor seronegative , nu au gasit diferente semnificative. Apoi cercetatorii au analizat impactul tratamentului antiretroviral asupra densitatii osoase.
Au gasit ca persoanele care au luat un NNRTI au avut un continut mineral osos semnificativ mai mare (p = 0.047) si o densitate mai mare a oaselor coloanei vertebrale (p = 0.021) decat pacientii care nu au luat medicamente din aceasta clasa.

Apoi a fost examinat impactul medicamentelor antiretrovirale individuale. Cercetatorii au identificat ca terapia cu lopinavir/ritonavir (Kaletra) a fost asociat atat cu un nivel redus semnificativ al continutului mineral osos
p = 0.008) si densitatea osoasa totala (p = 0.004).
Prin contrast, tratamentul cu nevirapine (Viramune) a fost asociat cu o densitate minerala a coloanei vertebrale osoasa marita (p = 0.039). AZT (zidovudine, Retrovir) a fost asociat cu o reducere nesemnificativa in continutul mineral osos.
Cercetatorii concluzioneaza „studiile longitudinale care examineaza schimbarile individuale vor ajuta la clarificarea efectelor pubertatii si sexului asupra achizitionarii osoase si la informarea designului studiilor si interventiilor pentru a imbuantati achizitionarea osoasa si a preveni pierderile scheletale in persoanele seropozitive”.

Sursa

Jacobson DL et al. Total body and spinal bone mineral density across Tanner stage in perinatally HIV-infected and uninfected children and youth in PACTG 1045. AIDS 24 (advance online publication), 2010.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV cu sprijinul Organizatiei NAM
Articolul original poate fi vizualizat aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu