miercuri, 10 februarie 2010

Noi criterii propuse pentru diagnosticarea tarzie a HIV

Investigatorii din UK au propus noi definitii pentru diagnosticarea tarzie a HIV si pentru diagnosticarea HIV cu afectiuni avansate.

Intr-un articol al editiei online AIDS, cercetatorii sugereaza ca pacientii care au un numar de CD4 sub 350 – limita curenta de incepere a tratamentului – la momentul diagnosticarii HIV, ar trebui definiti ca diagnosticati tarziu.

Daca la diagnosticare sunt prezenti factori ce prezinta risc mare de deces in urmatoarele trei luni – un numar de CD4 sub 200 sau o afectiune definitorie SIDA – ar trebui prezentata, sugereaza cercetatorii, ca o prezentare cu “boala avansata HIV”.

Un numar mare de Europeni sunt diagnosticati tarziu. Aceasta contribuie la mortalitatea asociata HIV inregistrata in regiune.

Diagnosticarea timpurie ar putea imputina cazurile de afectiuni asociate HIV si mortalitate. Este posibil ca sistemul de sanatatea publica sa aibe deasemenea beneficii, infectia HIV avansata avand incarcatura virala mai mare si fiind mai infectioasa.

Dar definitiile diagnosticarii tarzii difera. Investigatorii de la UK Collaborative HIV Cohort (UK CHIC) au urmarit caracteristicile unui numar de 15.774 pacienti, intre anii 1996 si 2006, pentru a identifica “o definitie care poate identifica in mod credibil un procent rificat de persoane care vor deceda la scurt timp dupa diagnosticarea lor cu HIV”.

in total, 10% din pacienti au avut un numar de CD4 sub 50 la momentul diagnosticarii, si mai mult de 17% au avut un numar de CD4 mai mic de 200 la momentul diagnosticarii cu HIV. Pentru 14% din pacienti, cercetatorii nu au putut numara nici o celula CD4 la momentul diagnosticarii.

Doar sub 10% din pacienti au avut o afectiune definitorie SIDA la momentul diagnosticului HIV. In 2,4% dintre personae, aceste afectiuni au fost moderate sau severe si prezentau un risc semnificant de deces.

Majoritatea pacientilor (78%) cu un numar de CD4 sub 50 prezinta deasemnea o afectiune asociata HIV la diagnosticare. Mai mult, 46% cu o afectiune definitoare SIDA grava au un numar de CD4 sub 200, in timp ce 79% din pacientii cu astfel de afectiuni au un numar de CD4 sub 50.

Un numar total de 206 (1,3%) pacienti au murit in urmatoarele trei luni dupa diagnosticarea cu HIV.

Totusi, rate crescute de mortalitate au fost au fost observate printer pacientii din toate categoriile investigate.

Persoanele cu un numar de CD4 sub 200 au o mortalitate de 3% si 5% dintre pacientii cu un CD4 sub 50 mor la in urmatoarele trei luni dupa diagnosticare.

Mai mult decat atat, 6% dintre cei cu un diagnostic SIDA au murit in aceasta perioada, la fel ca 10% cu o potentiala afectiune SIDA ce le ameninta viata.

Dar investigatorii au aflat ca 45% dintre pacienti au murit fara ca numarul de CD4 sa le fie masurat.

Din cauza asta, doar folosirea numarului de CD4 nu identifica toti pacientii care vor muri in urmatoarele trei luni. Doar o treime dintre persoanele care au un numar de CD4 sub 50 si 51% dintre cei cu un numar de CD4 sub 200 au fost identificate daca au fost folosite doar criteriile CD4.

In mod similar, date certe releva ca numai 43% dintre cei care au avut diagnostic SIDA si au decedat in decursul a trei luni si 18% dintre aceia cu afectiuni SIDA severe la momentul respectiv.

Totusi, combinand numaratoarea CD4 si caracteristicile clinice s-au dovedit un indicator mai cert, permitand identificarea a mai mult de doua treimi dintre pacientii care decedeaza.

”Am propus ca orice pacient care se prezinta fie cu un numar de CD4 sub 200 sau cu evenimente specifice SIDA sa fie definit ca pacient cu infectie HIV avansata”, au scris investigatorii.

In plus au sugerat ca pacientii diagnosticati cu un numar de CD4 sub 350, sau care au dezvoltat o afectiune SIDA in decursul unei luni de la diagnosticare poate fi clasificat ca diagnosticati tarziu cu HIV.

Investigatorii atentioneaza ca increderea doar in numarul de CD4 nu va identifica un numar substantial de pacienti care au o afectiune HIV avansata si un risc crescut de deces la momentul diagnosticului. Au scris “acesti pacienti pot prezenta si pot deceda fara sa aibe CD4 numarat”.

Ei spera ca definitiile propuse de ei vor facilita comparatiile trans-nationale si vor ajuta la identificarea pacientilor cu un risc crescut de afectiuni avansate la momentul diagnosticarii lor HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

3 comentarii:

  1. Perioada realizarii studiului a inceput sigur in 1966? Va rog sa verificati acuratetea datelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Perioada de inceput a studiului era sigur 1966? Va rog sa verificati acuratetea informatiilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru sesizare, a fost intr-adevar o gresala de scriere, era vorba de anul 1996. Am modificat.

    RăspundețiȘtergere