miercuri, 24 februarie 2010

CROI - 22 Februarie 2010

Cea de-a 17-a Conferinţă despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste, San Francisco, SUA

16-19 februarie 2010

Luni, 22 februarie, 2010

cuprins

NAM îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul acordat de Merck Sharp & Dohme România pentru traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a buletinului informativ. Traducere realizată de Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte şi avizată de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Tratamentul anti-HIV

Distribuţia ţesutului adipos şi afectările osoase: efecte ale medicamentelor anti-HIV moderne

Truvada este asociat cu o mai mare afectare osoasă decât Kivexa, relevă un studiu din Statele Unite.

Cercetarea a stabilit de asemenea că pierderile de grăsime sunt unefect advers rar întâlnit la medicamentele anti-HIV moderne, şi că tratamentul atât cu Kivexa (3TC şi abacavir) cât şi cu cel cuTruvada (FTC şi tenofovir) sunt asociate cu acumulări adipoase la nivelul membrelor.

Medicamentele antiretrovirale moderne au un efect anti-HIV foarte puternic şi durabil, iar efectele lor secundare sunt în general uşoare.

Unele date indică faptul că utilizarea noilor medicamente din clasa inhibitorilor nucleozidici de revers-transcriptază (INRT) pot ajuta la remedierea pierderilor de ţesut adipos cauzate de medicamentele antiretrovirale mai vechi precum AZT (zidovudine, Retrovir) şi d4T(stavudine, Zerit).

Se manifestă o îngrijorare crescândă că tratamentul anti-HIV ar putea cauza şi scăderea densităţii osoase.

Aşadar, cercetătorii din Statele Unite au comparat efectele pe termen lung ale tratamentului anti-HIV modern în ceea ce priveşte pierderile de ţesut adipos la nivelul membrelor şi densitatea osoasă.

Pacienţii din studiu au fost randomizaţi şi au primit fie Kivexa, fieTruvada în combinaţie cu atazanavir (Reyataz) boostat cu ritonavir sau efavirenz (Stocrin).

În general, toate medicamentele au fost asociate cu acumulări de ţesut adipos la nivelul membrelor, dar conform unor analize, s-au înregistrat rezultate uşor mai bune cu Kivexa (comparativ cuTruvada) în combinaţie cu atazanavir/ritonavir (comparativ cu efavirenz).

În ceea ce priveşte densitatea osoasă, scăderea acesteia a fost înregistrată ca efect secundar al tuturor medicamentelor, dar a fost în special asociată cu Truvada. Cu toate acestea, s-a înregistrat o rată scăzută a fracturilor.

Cercetătorii consideră că rezultatele lor îi vor ajuta pe medici şi pe pacienţi să selecteze cea mai adecvată combinaţie terapeutică anti-HIV astfel încât să poată evita efectele secundare pentru care prezintă şi alţi factori de risc.

Tratamentul anti-HIV şi riscul renal

Administrarea tenofovirului (Viread, de asemenea prezent înTruvada şi Atripla) a fost asociată cu un risc crescut de afectări renale, în cadrul unor cercetări europene.

În rândul persoanelor cu HIV se înregistrează o rată mai crescută a afecţiunilor renale în raport cu cea măsurată la populaţia generală. Infecţia cu HIV netratată este un factor de risc pentru afecţiuni renale, iar despre implicarea medicamentelor antiretrovirale în aceste complicaţii au avut loc numeroase dezbateri.

În încercarea de a găsi un răspuns acestui subiect, cercetătorii europeni au monitorizat funcţia renală la un număr de 16.500 de pacienţi cu HIV pentru o perioadă medie de patru ani.

De-a lungul acestei perioade, un procent puţin peste 3% a dezvoltat disfuncţii renale.

Cea mai mare rată a disfuncţiilor renale s-a înregistrat la persoanele tratate cu tenofovir.

Cercetătorii au descoperit de asemenea o rată crescută a afectărilor renale la persoanele care au primit atazanavir (Reyataz) şi indinavir (Crixivan).

Factori precum hipertensiunea arterială şi diabetul au fost de asemenea asociaţi cu disfuncţiile renale ca factori de risc cunoscuţi. O infecţie HIV mai avansată a fost identficată de asemenea ca factor de risc.

Pacienţii care sunt în mod special încurajaţi să înceapă precoce terapia anti-HIV sunt cei care prezintă factori de risc pentru afecţiuni renale. Deoarece în prezent sunt disponibile peste 20 de medicamente antiretrovirale, este posibil ca terapia să fie adaptată, astfel încât să se evite utilizarea medicamentelor cu risc crescut de afectare renală, şi în special în cazul pacienţilor care prezintă semne de disfuncţii renale.

Tratamentul anti-HIV ca profilaxie

Terapia antiretrovirală reduce riscul transmiterii HIV cu peste 90%, arată un studiu ce a inclus cupluri heterosexuale serodiscordante din Africa.


Studiul a inclus 3.381 de cupluri în care unul dintre parteneri este HIV-pozitiv, iar celălalt este HIV-negativ.

Administrarea tratamentului antiretroviral conduce la scădereaîncărcăturii virale atât în sânge cât şi în fluidele sexuale, ceea ce înseamnă că o persoană infectată poate deveni mai puţin contagioasă.

În cursul acestui studiu tratamentul anti-HIV a fost iniţiat la 349 de persoane.

S-au înregistrat 151 de cazuri de transmitere HIV, dar numai unul dintre acestea a implicat o persoană care primea terapie anti-HIV, respectiv un bărbat care se afla sub tratament antiretroviral de mai puţin de trei săptămâni.

Cercetătorii au calculat aşadar, că administrarea terapiei antiretrovirale reduce riscul de transmitere cu 92%. Aceştia au remarcat că terapia antiretrovirală este mai eficace în reducerea riscului de transmitere a infecţiei HIV decât folosirea prezervativului, care reduce riscul cu doar 85 %.

Partenerii HIV-pozitivi fără tratament antiretroviral şi cu un număr de celule CD4 scăzut par să transmită mai uşor HIV.

Cuplurile aflate sub terapie antiretrovirală au menţionat mai frecvent decât celelalte, utilizarea concomitentă a prezervativului, ceea ce i-a determinat pe cercetători să încurajeze sexul protejat, chiar dacă partenerul seropozitiv se află sub tratament antiretroviral.

Nivelul vitaminei D

Deficienţa de vitamina D este frecvent întâlnită la persoanele cu HIV din toate regiunile lumii.

Nivele scăzute de vitamina D sunt asociate cu o serie de afecţiuni serioase, precum cele osoase şi cardiace, precum şi afectări alesănătăţii mentale.

Studii efectuate în Statele Unite, Europa şi Africa confirmă acest lucru, respectiv 54% - 72% dintre pacienţi prezentând nivele insuficiente de vitamina D.

Un factor de risc consecvent pentru nivelul scăzut de vitamină D a fost determinat ca fiind rasa, alta decât cea albă. Dar au existat şi indicii că această carenţă poate fi asociată şi cu tratamentul conţinând inhibitori non-nucleozidici de revers-trancriptază.

S-a convenit că deficienţa de vitamină D poate fi cu uşurinţă redresată cu ajutorul suplimentelor.

HIV şi cancerul

Tratamentul anti-HIV la care se adaugă chimioterapie - cea mai bună opţiune pentru Sarcomul Kaposi sever

Asocierea terapiei antiretrovirale cu chimioterapia specifică Sarcomului Kaposi sever (SK) dă rezultate terapeutice mai bune decât terapia anti-retrovirală administrată singură.

Cercetătorii din Africa de Sud au randomizat 59 de pacienţi HIV-pozitivi cu SK pentru a le administra fie terapie antiretrovirală şi chimioterapie, fie numai tratament anti-HIV.

Majoritatea (89%) pacienţilor aveau SK avansat (stadiul T1), mai mult de jumătate aveau CD4 sub 200 celule/mm3 şi 42% aveau şi altă afecţiune gravă asociată infecţiei cu HIV.

Un răspuns mai bun la tratament s-a înregistrat la pacienţii care au primit şi chimioterapie în raport cu cei care au primit doar terapie antiretrovirală (66% faţă de 39%).

În plus, la pacienţii care au primit atât terapie anti-HIV cât şi chimioterapie s-a înregistrat şi o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii.

Aderenţa şi efectele secundare înregistrate au fost similare între cele două braţe ale studiului.

Cercetătorii au mai remarcat că administrarea chimioterapiei nu a părut să afecteze speranţa de viaţă în general. La un an după iniţierea terapiei, 76% dintre pacienţii din ambele braţe ale studiului erau încă în viaţă.

Hepatita C

Virusul poate supravieţui peste două luni în seringi

Seringile pot conţine nivele detectabile de virus hepatitic C (VHC) chiar şi după 63 de zile de la utilizare.

Cercetătorii au încărcat cu sânge infectat cu VHC atât seringi mici, cu ac fix, cât şi seringi mai mari, de tipul celor folosite pentru injectarea hormonilor sau steroizilor.

Sângele a fost apoi evacuat şi s-a monitorizat nivelul de VHC din ambele tipuri de seringi, în diverse condiţii de mediu.

La temperaturi joase, virusul a dispărut rapid din seringile mici cu ac fix.

În aceste condiţii, în aproape toate seringile mai mari, nivelul viral era încă detectabil la şapte zile după ce sângele fusese evacuat. Virusul a putut fi detectat în 50% din seringi după cinci săptămâni şi într-o mică parte din ele, chiar şi după nouă săptămâni.

La temperaturi mai mari, virusul a dovedit mai multe şanse de supravieţuire în seringile mai mari.

Cantitatea de virus hepatitic C introdusă iniţial în seringi a fost un factor important în detectarea sa pe parcursul săptămânilor de monitorizare.

Cercetătorii au afirmat că prin această lucrare au reiterat recomandarea ca pentru reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile să nu se utilizeze seringile în comun.

Sănătatea reproducerii

Majoritatea cazurilor de neurosifilis este cauzată de o singură tulpină de Treponema

O singură tulpină a bacteriei ce cauzează sifilisul a fost asociată cu 83% din cazurile de neurosifilis din Seattle.

Incidenţa sifilisului a crescut în multe ţări în ultimii ani iar focarele responsabile de declanşarea infecţiei au fost adesea bărbaţii gay HIV-pozitivi.

Infecţia poate fi vindecată cu uşurinţă cu ajutorul antibioticelor, dar neurosifilisul necesită tratament mai îndelungat şi mai intensiv.

Cercetătorii din Seattle au identificat tulpinile de Treponema pallidum prezente la 79 de persoane între 1999 şi 2008.

Aceştia au identificat 21 de tulpini diferite, dar numai una singură, tulpina 9, a fost asociată cu aproape toate cazurile de neurosifilis.

Mesaj de la organizatorii Conferinţei SIDA 2010

Cea de-a XVIII-a Conferinţă Internaţională SIDA (SIDA 2010), ce se va desfăşura în perioada 18-23 iulie la Viena, Austria, promite să fie un eveniment fertil pentru răspunsul global dat SIDA, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru accesul universal.

Structura pe două nivele a Conferinţei SIDA 2010 oferă taxe de înregistrare mai mici pentru delegaţii din ţările cu venit mediu şi mic şi pentru studenţi / post-doctorat. Înregistraţi-vă până la ora 24:00 pe 24 februarie pentru a evita taxele mari.

Vizitaţi www.aids2010.org pentru a citi mai multe despre conferinţă şi pentru detaliile de înregistrare online.

legături recomandate

Ne puteţi ajuta să distribuim informaţiile?

Vă rugăm să ne ajutaţi să distribuim informaţii pe scară cât mai largă redirecţionând acest mesaj colegilor şi prietenilor.

Dacă aţi primit acest mesaj de la un prieten sau coleg, vă puteţi înscrie astăzi pentru a primi buletinele informative ale conferinţei lawww.aidsmap.com/croi2010

Dacă aţi dori să prezentaţi ştirile conferinţei editate de noi şi pe site-ul dumneavoastră sau să le recepţionaţi cu aplicaţia de captat ştiri, vizitaţi secţiunea flux de ştiri din cadrul paginilor web dedicate conferinţei pentru mai multe informaţii.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220. Sprijiniţi activitatea noastră la www.aidsmap.com/donate.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com

Buletin informativ furnizat de Organizatia NAM.

SENS POZITIV doreste sa multumeasca Merck Sharp & Dohme, Grantwriting.ro -Surse de Finantare Proiecte si Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru oportunitatea de a primi buletinul informativ in limba romana.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu