joi, 18 februarie 2010

CROI 2010 - 18 Februarie 2010


Cea de-a 17-a Conferinţă despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste, San Francisco, SUA

16-19 februarie 2010

Joi, 18 februarie 2010

cuprins

NAM îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul acordat de Merck Sharp & Dohme România pentru traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a buletinului informativ. Traducere realizată de Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte şi avizată de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Noi medicamente anti-HIV

Noua pastilă „Cvadruplă” cu agent de boostare dă rezultate promiţătoare

Două studii au arătat că noul agent de boostare, cobicistat, este la fel de sigur şi de eficace ca agentul deja consacrat, ritonavir (Norvir). Unul dintre studii a arătat, de asemenea, că o pastilă care conţine trei medicamente antiretrovirale şi cobicistat (pastila ‘Quad’) poate fi o opţiune la fel de bună ca şi Atripla.

Primul studiu a comparat pastila Quad ce conţine cobicistat, elvitegravir (un inhibitor de integrază experimental), tenofovir (Viread) şi FTC (Emtriva) cuAtripla, care conţine efavirenz (Stocrin), tenofovir şi FTC. Atât pastila Quad cât şi Atripla se administrează o dată pe zi.

După 24 de săptămâni de tratament, 90% dintre pacienţii care au primit pastila Quad aveau oîncărcătură virală sub 50 de copii/ml comparativ cu 83% dintre cei care au primit Atripla.

Cel de-al doilea studiu a comparat cobicistatul curitonavir ca agent de boostare al inhibitorului de protează atazanavir (Reyataz). Toţi pacienţii din studiu aveau în schema respectivă şi Truvada (tenofovir şi FTC).

De menţionat, un număr similar de pacienţi din ambele braţe ale studiului (84 faţă de 86%) au avut încărcătura virală nedetectabilă după 24 de săptămâni de tratament.

În ambele studii, creşterile numărului de celule CD4 au fost comparabile, indiferent de tratamentul pe care îl lua pacientul.

Cobicistatul a părut sigur, neînregistrându-se decât câteva retrageri din studiu din cauza reacţiilor adverse. Cu toate acestea, au existat temeri că la unii pacienţi care luau acest medicament s-au înregistrat uşoare creşteri ale nivelului creatininei.

Adăugarea vicrivirocului la o combinaţie potentă nu aduce îmbunătăţiri

Adăugarea antagonistului CCR5 experimental vicriviroc la un regim terapeutic care include cel puţin două medicamente active nu aduce beneficii suplimentare.

Într-un studiu randomizat la care participă pacienţimulti-experimentaţi la tratament, participanţii dintr-un braţ al studiului au luat vicriviroc în combinaţie cu o schemă optimizată, în timp ce persoanele din celălalt braţ au primit numai schema optimizată.

După 48 de săptămâni, proporţii similare de pacienţi din cele două braţe ale studiului aveau o încărcătură virală sub 50 copii/ml (64 faţă de 62%). Numărul de celule CD4 era de asemenea, similar între cele două grupuri.

Cu toate acestea, vicriviroc a demonstrat beneficii la pacienţii care au avut în schema de bază doar un medicament activ.

Pacienţii care au primit vicriviroc nu au prezentat un risc mai mare de a suferi reacţii adverse în raport cu cei care luau numai schema optimizată.

Totuşi, în lumina acestor rezultate, Merck, care fabrică vicriviroc, a declarat că nu va face demersuri pentru aprobarea medicamentului la pacienţii experimentaţi.

Un nou antagonist CCR5 este promiţător

Un nou antagonist CCR5 numit TBR-652 are un puternic efect anti-HIV şi este bine tolerat, arată rezultatele preliminare ale unui studiu clinic.

Un studiu de faza a doua cu durata de zece zile a testat mai multe doze ale acestui medicament. Scăderile cele mai substanţiale ale încărcăturii virale s-au înregistrat la dozele de 75mg administrate o dată pe zi, iar pacienţii care au primit această doză au raportat puţine reacţii adverse.

TBR-652 pare de asemenea să inhibe CCR2, un co-receptor prezent pe celulele cu rol în procesul inflamator. Cercetătorii mai cred că medicamentul ar putea avea un important rol anti-inflamator.

Darunavirul administrat o dată pe zi poate fi mai benefic decât cel administrat în două prize zilnice

Administrarea unei doze unice pe zi de darunavir (Prezista) boostat cu ritonavir este la fel de eficientă ca administrarea de două ori pe zi, care este în prezent aprobată, ambele în combinaţii HAART.

Studiul prezentat la conferinţă a fost efectuat pepacienţi experimentaţi. Aceştia au fost randomizaţi pentru a lua fie 800mg de darunavir boostat cu 100mg de ritonavir o dată pe zi, fie doza aprobată de 600mg/100mg administrată de două ori pe zi. Celelalte medicamente din schema anti-HIV au fost selectate pentru fiecare pacient individual.

După 48 de săptămâni de tratament, 72% dintre pacienţii care au primit doza unică zilnică aveauîncărcătura virală nedetectabilă faţă de 70% dintre cei care luau doza administrată de două ori pe zi. Aceste date vin să sprijine faptul că doza unică zilnică nu este inferioară.

Creşterile numărului de celule CD4 au fost comparabile între cele două braţe ale studiului.

Doza unică zilnică pare să producă mai puţine reacţii adverse.

Creşterile valorilor pentru lipide au fost mai mici la cei care au primit medicamentul o dată pe zi. De asemenea, pacienţii din acest braţ au prezentat un risc mai scăzut de a suferi vreo reacţie adversă serioasă (efect secundar) sau creşteri ale enzimelor hepatice.

HIV şi cancerul

Fumatul reprezintă un factor de risc mai mare decât HIV pentru cancerul pulmonar

Fumatul este un factor de risc mult mai mare pentru cancerul pulmonar la persoanele cu HIV decât este virusul însuşi.

S-a înregistrat o rată crescută de cancer pulmonar la pacienţii cu HIV, iar cercetătorii de la Departamentul Veteranilor din Statele Unite au încercat să identifice cauza.

Aceştia au comparat rata cancerului pulmonar la persoanele cu HIV faţă de rata înregistrată la persoanele de acelaşi sex şi de aceeaşi vârstă, dar neinfectate cu HIV.

Deşi HIV în sine pare să crească riscul pentru cancerul pulmonar, această creştere a fost mică, în comparaţie cu riscul asociat fumatului.

Cel mai mare risc a fost înregistrat la cei care sunt fumători în prezent. Unul dintre cercetători a declarat pentru aidsmap.com: “Renunţarea la fumat reprezintă acum cea de-a doua prioritate la fiecare vizită a unui pacient cu HIV şi discut asta cu fiecare pacient, la fiecare vizită, din cauza riscului de cancer şi a risculuicardiovascular.”

Screening-ul reduce rata cancerului cervical în Zambia

Un screening condus de asistente a descoperit că majoritatea femeilor HIV-pozitive din Zambia prezintă celule cervicale anormale, asociate cu un risc crescut de cancer cervical.

În perioada 2006 – 2008, peste 6500 de femei HIV-pozitive au trecut prin controale cervicale. S-au descoperit celule anormale la 54% dintre ele.

Cercetătorii estimează că programul de screening al cancerului cervical a prevenit un deces la fiecare 32 de femei care au fost evaluate.

Epidemiologie

Incidenţa HIV cel mult stabilă, în rândul bărbaţilor gay din Franţa şi Amsterdam

Numărul cazurilor noi de infectare cu HIV în Franţa, în rândul bărbaţilor gay şi a altor bărbaţi care fac sex cu bărbaţi nu dă semne de scădere iar datele din Amsterdam sugerează că incidenţa ar putea fi în creştere în rândul tinerilor gay de acolo.

Investigatorii francezi au studiat incidenţa HIV între 2003 şi 2008. Per total, numărul cazurilor noi de infecţie a scăzut, dar a rămas stabil în rândul bărbaţilor gay.

Cercetătorii din Amsterdam au urmărit incidenţa HIV în rândul bărbaţilor gay pe o perioadă de 25 de ani. Incidenţa HIV în rândul bărbaţilor gay din oraş a fost la nivelul minim de (1% pe an) între 1990 şi 1997. Cu toate acestea, a crescut apoi constant până la 2% în 2009.

În rândul bărbaţilor gay cu vârsta sub 30 de ani, incidenţa HIV a fost peste 3% la finalul studiului.

Creşterea ratei de testare HIV în Statele Unite îşi demonstrează beneficiile

Creşterea numărului de persoane care se testează pentru HIV este posibil să fi ajutat la reducerea numărului de noi infectări cu HIV în San Francisco, iar în Washington, o mare creştere a numărului de persoane care se testează a condus la reducerea cazurilor de diagnosticare târzie.

Cercetătorii consideră că scăderea numărului de noi cazuri de infecţie cu HIV din San Francisco se datorează unei reduceri a „încărcăturii virale a comunităţii” determinată de diagnosticarea precoce a celor infectaţi şi tratarea specifică a acestora. Această consideraţie va alimenta discuţiile despre impactul tratamentului antiretroviral asupra contagiozităţii.

În Washington, numărul testărilor HIV efectuate a crescut de la 35.000 în 2006, la 95.000 în 2009.

În această perioadă, numărul de celule CD4 mediu la pacienţii diagnosticaţi cu HIV a crescut de la 213 la 343 celule/mm3.

Mesaj de la organizatorii Conferinţei SIDA 2010

Cea de-a XVIII-a Conferinţă Internaţională SIDA (SIDA 2010), ce se va desfăşura în perioada 18-23 iulie la Viena, Austria, promite să fie un eveniment fertil pentru răspunsul global dat SIDA, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru accesul universal.

Structura pe două nivele a Conferinţei SIDA 2010 oferă taxe de înregistrare mai mici pentru delegaţii din ţările cu venit mediu şi mic şi pentru studenţi / post-doctorat.Înregistraţi-vă până la ora 24:00 pe 24 februarie pentru a evita taxele mari.

Vizitaţi www.aids2010.org pentru a citi mai multe despre conferinţă şi pentru detaliile de înregistrare online.

legături recomandate
Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220. Sprijiniţi activitatea noastră la www.aidsmap.com/donate.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com


Buletin informativ furnizat de la Organizatia NAM.

SENS POZITIV doreste sa multumeasca Merck Sharp & Dohme, Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte si Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru oportunitatea de a primi buletinul informativ in limba romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu