vineri, 19 februarie 2010

CROI - 19 Februarie 2010


Cea de-a 17-a Conferinţă despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste, San Francisco, SUA

16-19 februarie 2010

Vineri, 19 februarie 2010

cuprins

NAM îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul acordat de Merck Sharp & Dohme România pentru traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a buletinului informativ. Traducere realizată de Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte şi avizată de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Tratamentul anti-HIV

Kivexa şi Truvada sunt la fel de eficace

Rezultatele finale ale unui larg studiu ACTG 5202demonstrează că la pacienţii cu o încărcătură viralăiniţială cu o valoare sub 100.000 copii/ml care au primitKivexa (abacavir/3TC) sau Truvada (tenofovir/FTC) ca parte a tratamentului antiretroviral, supresia HIV se poate menţine în egală măsură de-a lungul celor doi ani de tratament.

Studiul a fost structurat pe patru braţe. Pacienţii au primit fie Kivexa, fie Truvada în combinaţie cuatazanavir (Reyataz) boostat cu ritonavir sau cuefavirenz (Stocrin).

După doi ani de tratament, proporţii similare de pacienţi (87-90%) din toate cele patru braţe ale studiului şi-au menţinut supresia HIV.

Studiul a indicat de asemenea că nu a existat nici o diferenţă a efectului anti-HIV între atazanavir/ritonavir comparat cu efavirenz, când acestea au fost administrate în combinaţie cu Kivexa sau Truvada.

O rată mai crescută a reacţiilor adverse semnificative s-a înregistrat în rândul pacienţilor care au primitKivexa, probabil datorită reacţiilor de hipersensibilitate la abacavir.

Pacienţii care au primit atazanavir/ritonavir au prezentat un profil lipidic mai bun în comparaţie cu cei care au primit efavirenz.


Iniţierea tardivă a tratamentului anti-HIV echivalează cu o creştere mai modestă a numărului de celule CD4

Este puţin probabil ca pacienţii cu valori iniţiale scăzute ale CD4, să aibă o reconstrucţie imunitară suficient de solidă astfel încât să fie protejaţi împotriva unor îmbolnăviri asociate infecţiei cu HIV, l a un an după începerea tratamentului antiretroviral

Cercetătorii din cadrul studiului DART au studiat reconstrucţia imunitară la pacienţii cărora li s-a iniţiat tratamentul anti-HIV în Uganda şi Zimbabue. Aceştia consideră că observaţia lor subliniază importanţa iniţierii prompte a tratamentului antiretroviral.

Unul dintre obiectivele cele mai importante ale tratmentului anti-HIV îl reprezintă reconstrucţia imunitară. O valoare a numărului de celule CD4 peste 200 - 250 celule /mm3 oferă protecţie împotriva infecţiilor oportuniste ameninţătoare de viaţă, iar valori mai mari ale numărului de celule CD4 oferă condiţii de protecţie împotriva unei serii de îmbolnăviri severe asociate sau ne-asociate cu HIV.

Cercetătorii au monitorizat peste 3.000 de pacienţi care primeau terapie antiretrovirală pentru prima dată. 69% dintre ei au avut valorile CD4 peste 250 celule/mm3 la distanţă de cinci ani de la momentul iniţierii terapiei. Numai 19% au atins valori normale ale numărului de celule CD4 (peste 500 celule/mm3).

Durata medie pentru ca pacienţii să ajungă la o valoare a CD4 de 250 celule/mm3 a fost de 1,8 ani.

După un an de tratament, 10% dintre pacienţi aveau încă numărul de celule CD4 sub 100 celule/mm3, iar 38% aveau numărul de celule CD4 sub 200 celule/mm3.

Accesul la tratament

Multe persoane de pe lista de aşteptare pentru terapia anti-HIV mor înainte de a o primi

Accesul la tratamentul anti-HIV se extinde în zonele cu resurse limitate.

Un studiu a demonstrat că un sfert din persoanele de pe lista de aşteptare pentru terapia anti-HIV din provincia Statelor Libere din Africa de Sud mor înainte de a primi măcar o doză.

Cercetarea a fost derulată între anii 2004 şi 2007. Pacienţii erau eligibili pentru terapia anti-HIV dacănumărul celulelor CD4 era sub 200 celule/mm3.

Un sfert dintre pacienţii eligibili au murit înainte de a primi tratament antiretroviral. O rată a mortalităţii deosebit de ridicată s-a înregistrat în rândul bărbaţilor şi a pacienţilor cu un număr de celule CD4 sub 25 de celule/mm3.

Ghidurile din Africa de Sud recomandă în prezent începerea tratamentului când numărul de celule CD4 se situează în jurul valorii de 350 celule/mm3 .

În acelaşi timp, cercetătorii au arătat că pacienţilor nu li se monitoriza numărul de celule CD4 suficient de frecvent pentru ca tratamentul să fie iniţiat prompt.

Riscul cardiovascular

Renunţarea la fumat scade riscul cardiovascular

Rezultatele unui larg studiu D:A:D au demonstrat că renunţarea la fumat reduce riscul de infarct miocardic la pacienţii cu HIV.

O mare parte dintre persoanele infectate cu HIV sunt fumătoare. Acest fapt îngrijorează, deoarece infecţia cu HIV în sine pare să crească riscul unor afecţiuni asociate fumatului, în special al afecţiunilor cardiovasculare.

Peste o treime din pacienţii din cadrul studiului D:A:D erau fumători iar riscul de infarct miocardic a fost estimat ca fiind de trei ori mai mare comparativ cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată.

Cei care au renunţat la fumat au redus acest risc crescut de infarct miocardic cu aproape o treime.

Cu toate acestea, cercetarea a relevat că cei care au renunţat la fumat tot prezentau un risc letal crescut. Cercetătorii consideră că acest fapt se datorează afectării reziduale cauzate de fumat.

Alte cercetări prezentate la conferinţă au indicat că fumatul creşte masiv riscul pentru cancer pulmonar la persoanele cu HIV.

Tuberculoza

Profilaxia cu Isoniazidă reduce riscul de tuberculoză la pacienţii cu HIV

Două noi studii au demonstrat că administrarea isoniazidei reduce riscul de tuberculoză (TB) în rândul persoanelor cu HIV, chiar dacă aceştia primesc terapie antiretrovirală.

TB este cea mai severă îmbolnăvire şi o frecventă cauză de deces în rândul persoanelor cu HIV. Spre deosebire de multe alte infecţii faţă de care persoanele cu HIV sunt vulnerabile, TB poate apărea şi la valori crescute ale numărului de celule CD4.

Epidemia HIV/TB este severă în special în Africa de Sud. Cercetările efectuate în această ţară, care au inclus 910 persoane cărora li se iniţia terapia anti-HIV, au arătat că cei care au primit şi isoniazidă prezentau o rată a mortalităţii mai mică cu 53% în comparaţie cu cei care primeau doar terapie antiretrovirală.

Studii efectuate în India au demonstrat că o cură de 6 luni de profilaxie anti-TB, cu două anti-tuberculoase, respectiv isoniazidă plus etambutol, a fost tot atât de eficace în prevenirea tuberculozei ca şi administrarea profilactică doar a isoniazidei, timp de 36 de luni.

De asemenea, nu s-au remarcat nici un fel de diferenţe în ceea ce priveşte riscul pentru reacţii adverse.

Prevenirea HIV

Extinderea terapiei antiretrovirale reduce numărul cazurilor noi de infecţie şi încărcătura virală în British Columbia

Eforturile de a creşte numărul persoanelor care primesc terapie antiretrovirală în provincia canadiană British Columbia au generat o scădere modestă a numărului de noi infectări cu HIV şi o reducere a valorii medii a încărcăturii virale în rândul comunităţii.

Tratamentul anti-HIV reduce concentraţia de virus în sânge şi în fluidele sexuale. Datorită acestui fapt, se consideră că cei care primesc terapie antiretrovirală sunt mai puţin contagioşi.

British Columbia încearcă să crească numărul persoanelor care primesc terapie anti-HIV ca măsură de a controla epidemia.

Anumite date vin să sprijine faptul că metoda funcţionează.

Între 2004 şi 2009 s-a înregistrat o scădere a numărului de noi infectări cu HIV de la 440 la 370. În timpul acestei perioade, s-au făcut deosebite eforturi pentru iniţierea terapiei anti-HIV la persoanele care folosesc droguri injectabile, iar numărul de noi infectări în cadrul acestui grup de risc a scăzut.

S-a remarcat de asemenea o creştere a proporţiei globale de la 34% la 77% a pacienţilor cu încărcătură virală sub 50 copii/ml.

Cercetătorii canadieni s-au simţit încurajaţi de aceste rezultate şi au declarat: „Rezultatele noastre indică o asociere între extinderea terapiei antiretrovirale, scăderea încărcăturii virale plasmatice la nivelul provinciei şi diagnosticarea unui număr mai mic de noi infecţii cu HIV”.

Alte cercetări prezentate la conferinţă au demonstrat că extinderea tratamentului a contribuit la reducerea numărului de noi cazuri în San Francisco, iar o semnificativă creştere a numărului de testări a redus numărul cazurilor de diagnosticare tardivă în Washington, DC.

Mesaj de la organizatorii Conferinţei SIDA 2010

Cea de-a XVIII-a Conferinţă Internaţională SIDA (SIDA 2010), ce se va desfăşura în perioada 18-23 iulie la Viena, Austria, promite să fie un eveniment fertil pentru răspunsul global dat SIDA, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru accesul universal.

Structura pe două nivele a Conferinţei SIDA 2010 oferă taxe de înregistrare mai mici pentru delegaţii din ţările cu venit mediu şi mic şi pentru studenţi / post-doctorat.Înregistraţi-vă până la ora 24:00 pe 24 februarie pentru a evita taxele mari.

Vizitaţi www.aids2010.org pentru a citi mai multe despre conferinţă şi pentru detaliile de înregistrare online.

legături recomandate

Ne puteţi ajuta să distribuim informaţiile?

Vă rugăm să ne ajutaţi să distribuim informaţii pe scară cât mai largă redirecţionând acest mesaj colegilor şi prietenilor.

Dacă aţi primit acest mesaj de la un prieten sau coleg, vă puteţi înscrie astăzi pentru a primi buletinele informative ale conferinţei lawww.aidsmap.com/croi2010

Dacă aţi dori să prezentaţi ştirile conferinţei editate de noi şi pe site-ul dumneavoastră sau să le recepţionaţi cu aplicaţia de captat ştiri, vizitaţi secţiunea flux de ştiridin cadrul paginilor web dedicate conferinţei pentru mai multe informaţii.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220. Sprijiniţi activitatea noastră la www.aidsmap.com/donate.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com


Buletin informativ furnizat de Organizatia NAM.

SENS POZITIV doreste sa multumeasca Merck Sharp & Dohme, Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte si Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru oportunitatea de a primi buletinul informativ in limba romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu