joi, 30 iulie 2009

Studiul Mma Bana: transmiterea de la mama la copil redusa sub 1% la mamele care alapteaza si iau tratament ARV

Tratamentul antiretroviral (ARV) luat in timpul sarcinii si alaptarii a dus la o rata de transmitere de la mama la copil mai mica de 1%, arata o comparatie mare a doua triple-terapii la femei cu CD4 mai mare de 200 celule/mm3, potrivit studiului Mma Bana prezentat saptamana trecuta la a cincea conferinta a IAS, in Cape Town.

Studiul a aratat de asemenea ca un regim triplu-nucleosid analog continand abacavir este la fel de eficient ca un regim care are la baza un inhibitor de proteaza intr-o populatie de femei cu o incarcatura virala relativ mica (s-a demonstrat in trecut ca Trizivir este mai putin eficient decat efavirenz la persoanele cu o incarcatura virala peste 100.000 copii/ml, aceasta ducand la retragerea acestuia de pe lista medicamentelor de prima linie de tratament in SUA si Europa).

Cu toate astea ar trebui notat ca femeile inrolate in acest studiu au fost urmarite pe o perioada de aproape 9 luni, ceea ce ar putea sa nu fie indeajuns pentru a masura cat de bine functioneaza Trizivir ca schema de tratament pe termen lung la femeile din Africa Sub-Sahariana.

Studiul Mma Bana a fost o comparatie randomizata a eficacitatii virusologice a PMTCT (prevenirea transmiterii de la mama la copil), eficacitate a doua regimuri antiretrovirale luate pe timpul sarcinii si alaptarii de femeile cu un numar de CD4 peste 200.

Cele 560 de femei seropozitive cu un numar de CD4 peste 200 au inceput una dintre cele doua scheme de tratament intre saptamanile 26 si 34 de sarcina. Au continuat tratamentul pe o perioada de inca sase luni de la nasterea copilului.

Femeile din primul grup au primit o combinatie de medicamente formata din trei inhibitori nucleosidici de revers transcriptaza (INRT) si anume: 3TC, abacavir si AZT, dozati ca Trizivir. Nevirapina nu este recomandata femeilor care au un numar de CD4 mai mare de 250, din cauza riscului mare de toxicitate a ficatului, deci trebuie gasita o alternativa care sa fie valabila pentru femeile insarcinate cu un numar mai mare de CD4.

Femeile din celalalt grup au fost tratate cu inhibitorul de proteaza lopinavir/ritonavir (Kaletra) in combinatie cu 3TC si AZT (dozat ca Combivir).

De asemenea in studiu au mai fost incluse 170 de femei cu un numar de CD4 mai mic de 200. In concordanta cu ghidul de tratament de la acel moment, pentru a-si proteja propria sanatate au inceput un tratament combinat format din nevirapina plus 3TC si AZT intre saptamanile 18 si 34 de sarcina.

Toate mamele au primit supliment de AZT (zidovudina) in timpul travaliului.

Nou nascutii au primit o singura doza de nevirapina dupa nastere si tratament cu AZT (zidovudina) timp de o luna de zile.

Femeile din grupul randomizat au avut un numar de CD4 mediu de 400 celule/mm3 si au fost inrolate in studiu in jurul saptamanii a 27-a de sarcina. Media incarcaturilor virale a fost relativ scazuta in grupul randomizat; 13.300 si 9100 in grupul care a luat Kaletra, respectiv Trizivir, cu doar 15% femei avand o incarcatura virala mai mica de 100.000 copii/ml.

In grupul observational care a primit nevirapina, media CD4 a fost de 147 celule/mm3 iar media incarcaturilor virale a fost de 51.000 de copii/ml. 37 % au avut incarcatura virala peste 100.000 copii/ml.

Studiul a urmarit doua rezultate principale: proportia femeilor cu o incarcatura virala mai mica de 400 copii/ml la nastere si in timpul alaptarii in lunile 1, 3 si 6; si rata transmiterii de la mama la copil, evaluata la nastere si la 1, 3 si 6 luni de alaptare la san. De asemenea au fost colectate si date despre evenimentele nedorite, catalogate ca nasteri de copii morti, nasteri de copii prematuri sau cu o greutate mica la nastere.

La momentul nasterii, proportii egale dintre femeile care luau terapie tripla cu INRT (96%), tratament pe baza de inhibitor de proteaza (93%) si tratament care sa includa nevirapina (94%) au avut o incarcatura virala mai mica de 400 copii/ml. Media duratei de tratament a fost de 11 saptamani in grupul randomizat si 13 saptamani in cel observational.

In plus, o proportie similara de femei si-au mentinut incarcatura virala suprimata pe timpul alaptarii la san, indiferent de tratamentul pe care il luau (92% vs 93% vs 95%).

Rata cumulativa de transmitere de la mama la copil in cele trei grupuri a fost la fel de scazuta (2% in grupul INRT vs mai putin de 0,4% in grupul care a luat Kaletra vs 0,6% in grupul care lua nevirapina). Diferentele nu au fost semnificative statistic.

Putinele cazuri de transmitere din timpul studiului au avut loc aproape in intregime in uter, la femeile care aveau o incarcatura virala mare la inceputul studiului si au luat tratament ARV pentru o perioada mai scurta de timp, inainte de nastere, iar in unele cazuri la femeile cu o istorie personala cu probleme in ce priveste aderenta la tratament. O suprimare insuficienta a incarcaturii virale poate explica acest fel de transmitere, si indica faptul ca tratamentul ARV trebuie inceput mai repede in timpul sarcinii, pentru a obtine o suprimare rapida a incarcaturii virale inainte de nastere.

Doar doua transmiteri au avut loc in timpul alaptarii, in unul din cazuri de la o mama care avea o incarcatura virala mai mica de 50 copii/ml in lunile 1 si 3 si fara probleme in ce priveste aderenta.

Nu au fost diferente intre copiii nascuti cu probleme de greutate din cele doua grupuri, chiar daca in grupul mamelor care au luat Kaletra s-au nascut mai multi copii prematur (p = 0.04).

Mai mult, a fost o rata comparabila de copii nascuti morti intre grupul de mame care luau trei INRT (3%) si cele care au primit un inhibitor de proteaza (2%). Totusi, 7% dintre copiii ai caror mame au luat nevirapina s-au nascut morti.

Efectele secundare au cauzat schimbarea tratamentului la 2% dintre femeile care luau tratament cu INRT triplu sau tratament de baza cu inhibitor de proteaza.

Aproximativ 75% dintre femei au alaptat timp de 5 luni. Aproximativ toti sugarii au fost intarcati la 6 luni de la nastere. Mortalitatea infantila pe timpul alaptarii a fost de 2% la femeile care au luat tratament triplu cu INRT, 3% la cele care au luat inhibitor de proteaza si 4% la cele care au inceput tratamentul cu nevirapina deoarece aveau un numar scazut de CD4.

Rata transmiterii de la mama la copil in studiul Mma Bana a fost cea mai scazuta de pana acum, observata in studiile randomizate ale tratamentului antiretroviral luat pe timpul sarcinii si alaptarii, si in ciuda ratei mari de substitutie in grupul care a luat nevirapina, a aratat ca nevirapina este remarcabil de eficienta in prevenirea transmiterii de la mama la copil la femeile cu o incarcatura virala mare si un numar mic de CD4.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

A cincea conferinţă IAS ”Patogeneza, tratamenul şi prevenirea HIV”, miercuri 29 iulie 2009

Cuprins:

* »Ştiri de la Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru SIDA 2009 furnizate de NAM
* »Testarea adecvării pentru tratamentul CCR5 şi maraviroc mai bun decât s-a crezut
* »Tratamentul hepatitei B şi vaccinarea în zonele cu resurse limitate
* »Încercările de a avea copii conduc la creşterea ratei de transmitere a infecţiei în cadrul grupurilor sero-discordante
* »Tratamentul HIV reduce cazurile de malarie
* »Vârsta avansată poate fi un factor de reducere a eficienţei tratamentului HIV în zonele cu resurse limitate
* »Nevirapine versus atazanavir
* »Discuţii online
* »Expertiză online din partea Clinical Care Options

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte

Ştiri de la Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru SIDA 2009 furnizate de NAM

Acesta este ultimul buletin de informatii pe care NAM îl trimite cu ştiri de la conferinţa IAS din 2009. Dorim să mulţumim tuturor persoanelor şi organizaţiilor care s-au implicat în traducerea acestor buletine informative pentru a oferi acces mai uşor unui public cât mai larg.

Testarea adecvării pentru tratamentul CCR5 şi maraviroc mai bun decât s-a crezut

Testele de genotipare au aceeaşi acurateţe ca şi testele de tropism efectuate pentru a identifica persoanele pentru care este potrivit tratamentul cu inhibitori CCR5.

Mai mult decât atât, o reanalizare a rezultatelor unui studiu clinic care utiliza un test de tropism cu sensibilitate mai mare a arătat că maraviroc este la fel de bun ca efavirenz, şi prezintă chiar nişte avantaje în plus faţă de standardele curente de îngrijire.

Inhibitorii CCR5 pot fi o opţiune importantă pentru pacienţii care au mai făcut tratament. Cu toate acestea, inhibitorii funcţionează numai dacă la acel pacient HIV foloseşte co-receptorul CCR5 pentru a pătrunde în celulele CD4. Maraviroc (Celsentri) este singurul inhibitor CCR5 autorizat în prezent, dar mai sunt şi alţii în curs de dezvoltare.

Cercetătorii canadieni au folosit probe de sânge stocate de la 1.216 de pacienţi care au participat la studiile din cadrul dezvoltării maraviroc. Aceştia au descoperit că testarea genotipică şi a tropismului după 8 şi 24 de săptămâni de tratament, au avut aceeaşi acurateţe de predicţie privitoare la pacienţii care vor răspunde la tratamentul cu acest medicament.

Un mare avantaj al testării genotipice este că are costuri mult mai mici decât testarea tropismului.

O altă lucrare prezentată la conferinţă a arătat că terapia antiretrovirală pe bază de maraviroc este la fel de eficientă ca tratamentul pe bază de efavirenz (Stocrin) în a suprima încărcătura virală la nivele nedetectabile. În plus, pacienţii trataţi cu maraviroc au înregistrat creşteri mai mari ale numărului de celule CD4 şi creşteri mai mici ale colesterolului.

Pfizer, care produce maraviroc, a efectuat o nouă analiză a datelor din cele 96 de săptămâni ale studiului MERIT folosind un test de tropism cu o sensibilitate mai mare. Acest test a indicat cu acurateţe cine va beneficia de terapia cu maraviroc. Utilizând rezultatele acestul test îmbunătăţit, cercetătorii au descoperit că proporţii egale de pacienţi trataţi cu maraviroc şi efavirenz aveau încărcătura virală nedetectabilă după 96 de săptămâni.

Această nouă analiză este posibil să ofere un fundament suficient pentru autorizarea maraviroc la pacienţii care iniţiază tratamentul HIV.

Tratamentul hepatitei B şi vaccinarea în zonele cu resurse limitate

S-au înregistrat progrese în extinderea vaccinării pentru hepatita B în zonele cu resurse limitate. La sfârsitul anului 2007, aproximativ 88% din tările membre OMS aveau programe de vaccinare iar două treimi puteau oferi acces universal la triplu-rapel pentru nou-născuti.

Cu toate acestea, OMS a estimat că 44 de milioane de copii rămân în continuare nevaccinaţi iar 24 de milioane dintre aceştia sunt în India.

Integrarea vaccinării pentru hepatita B în cadrul programelor de sănătate poate fi o modalitate de ‘recuperare’ a vaccinărilor.

La conferinţă s-a mai comunicat că în cadrul mai multor programe de tratament HIV în zonele cu resurse limitate, pacienţii nu erau testaţi şi pentru hepatita B. Aceasta poate însemna o utilizare sub-optimală a medicaţiei eficiente împotriva ambelor virusuri, HIV şi virusul hepatitei B, precum 3TC şi tenofovir. Acest fapt poate conduce la rezistenţa virusului hepatitei B la aceste medicamente.

Încercările de a avea copii conduc la creşterea ratei de transmitere a infecţiei în cadrul grupurilor sero-discordante

Un studiu efectuat în Kenya a relevat că în cadrul cuplurilor sero-discordante - unde un partener este HIV pozitiv iar celălalt HIV negativ - încercarea de a concepe copii poate creşte riscul de transmitere a HIV cu 80%.

Studiul a implicat 532 de cupluri. Pe durata studiului, 8% dintre partenerii care erau iniţial HIV-negativi au contractat virusul.

S-au înregistrat 373 de sarcini, iar o analiză a arătat că rata infectării cu HIV a fost de 11% în cadrul cuplurilor care au conceput copii în comparaţie cu 6% dintre cei care nu au conceput.

Descoperirile studiului au implicaţii în prevenirea HIV pentru cuplurile care încearcă să conceapă copii. Unii cercetători au comunicat la conferinţă că a le spune pur şi simplu acestor cupluri să “evite sexul neprotejat” nu are şanse să fie o strategie eficientă.

Tratamentul HIV reduce cazurile de malarie

Tratamentul HIV este asociat cu o scădere cu 75% a incidenţei malariei, arată rezultatele studiului DART.

Persoanele cu HIV sunt în mod special vulnerabile la malarie dacă au un număr de celule CD4 scăzut. Cercetătorii au descoperit că s-a înregistrat o scădere semnificativă a incidenţei malariei în primul an de după iniţierea terapiei HIV. La patru ani după iniţierea terapiei, incidenţa infecţiei scăzuse cu 75%.

Tratamentul profilactic cu cotrimoxazol a fost asociat cu reducerea semnificativă a riscului de malarie.

Persoanele cu număr scăzut de celule CD4 (sub 10 celule/mm3) sunt cel mai expuse riscului de infecţie.

Vârsta avansată poate fi un factor de reducere a eficienţei tratamentului HIV în zonele cu resurse limitate

Pacienţii de peste 50 de ani care iau terapie antiretrovirală prezintă risc crescut de deces faţă de pacienţii mai tineri, conform unui studiu efectuat în Africa de vest.

Aproape 17.000 de pacienţi au fost înrolaţi în studiu între anii 1997 şi 2008. Pacienţii cu vârste peste 50 de ani prezentau un risc de deces cu 42% mai mare faţă de persoanele mai tinere. Un posibil motiv a fost că pacienţii peste 45 de ani înregistrează creşteri mai mici ale numărului de celule CD4 după începerea terapiei antiretrovirale.

Nevirapina versus atazanavir

Tratamentul HIV pe bază de nevirapina (Viramune) este tot atât de eficient în suprimarea încărcăturii virale ca şi terapia pe bază de atazanavir (Reyataz) potenţat cu ritonavir, au arătat rezultatele unui studiu.

Pacienţii au luat aceste medicamente în combinaţie cu FTC şi tenofovir (Truvada).

După un an, proporţii egale de pacienţi care luau nevirapina şi atazanavir/ritonavir aveau încărcătura virală nedetectabilă.

Pacienţii cu o încărcătură virală peste 100.000 copii/ml la începutul studiului aveau şanse usor mai crescute de a atinge nivele nedetectabile ale încărcăturii virale dacă luau nevirapina.

Rata înregistrată a efectelor secundare semnificative a fost similară pentru cele două medicamente. Totuşi, 14% dintre cei care făceau tratamentul cu nevirapina au sistat terapia în special din cauza alergiei. Această cifră poate fi comparată cu o rată de sistare a tratamentului de 4% înregistrată la persoanele tratate cu atazanavir/ritonavir.

Discuţii online

Acum, că s-a încheiat conferinţa, este momentul să aplicăm rezultatele cercetării în practică. Pentru a încuraja discutarea implicaţiilor pe care le au descoperirile comunicate la conferinţă, aidsmap.com găzduieşte o serie de forumuri.

Care sunt descoperirile cele mai importante, de luat acasă, comunicate la conferinţă, şi cum vă vor afecta acestea practica?

Cum să participaţi
Pentru a participa, vă rugăm să vă înregistraţi şi să vă alăturaţi discuţiilor aici. Vă puteţi abona ca să primiţi informări prin email şi veţi putea de asemenea să trimiteţi răspunsuri la discuţiile online prin email, fară a fi nevoie să vizitaţi site-ul web.
Vă rugăm să ţienţi cont de faptul că discuţiile se desfăşoară numai în limba engleză.

Vor avea loc discuţii moderate pe o serie de subiecte, printre care:

Care sunt implicaţiile practice ale tratamentului timpuriu? Cum putem îmbunătăţi rata de diagnosticare şi cum putem menţine continuitatea accesării serviciilor de îngrijire?

Ce modele de succes cunoaşteţi de tratament pe scară largă, folosind, de exemplu, delegarea de sarcini (task-shifting)?

Cum putem îmbunătăţi tratamentul şi îngrijirile pentru copii?
Accesul la tratament pentru copii este cu mult în urma tratamentului pentru adulţi în multe zone. Cum pot serviciile de tratament să răspundă mai bine nevoilor copiilor? Ce modele de bună practică aţi văzut?

Cum putem îmbunătăţi integrarea serviciilor pentru TB şi HIV sau sănătatea reproducerii şi HIV?
Cum putem să facem mai uşor accesul pacienţilor la îngrijiri adecvate în acest mod? Cum se pot acorda îngrijiri pentru HIV la nivelul asistenţei primare?

Cum putem face ca „prevenirea combinată” să devină realitate?
Ce aţi aflat despre cum să facem ca "prevenirea combinată" să devină realitate? Cum se încadrează "tratamentul ca prevenire" în măsurile de prevenire?

Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Ofertă specială - Anuarul tratamentelor HIV

Vă oferim o reducere de 20 GBP (lire sterline) faţă de preţul obişnuit al Anuarului tratamentelor HIV (o lucrare foarte populară, aflată acum la cea de-a 27-a ediţie).

Acest volum de 550 de pagini este un ghid de referinţă complet pentru tratamentul HIV, incluzând capitole despre sistemul imunitar, HIV şi genetică, rezistenţa la medicamente, un ghid de la A la Z al antiretroviralelor şi tratamentul HIV în timpul sarcinii.

Preţul obişnuit este de 64.95 GBP (lire sterline) - pentru a primi reducerea de 20 GBP (lire sterline), vizitaţi această pagină web şi introduceţi codul T51 când vi se cere.

Toate fondurile obţinute din vânzarea publicaţiilor noastre către specialişti sunt direct reinvestite în munca noastră de a furniza resurse de informare persoanelor direct afectate de HIV.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

* să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
* să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
* să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com

Acest buletin informativ tradus de Grantwriting.ro a fost publicat pe SENS POZITIV cu acordul Organizatiei NAM.

miercuri, 29 iulie 2009

Numarul de CD4 fundamental pentru supravietuirea fara SIDA sub tratamentul HIV

Din momentul in care se incepe terapia antiretrovirala (ARV) – mai ales la aceia care incep tratamentul dupa ce sistemul imunitar a devenit suprimat – este esential sa se mentina un numar de CD4 peste 200 celule/mm3, chiar daca incarcatura virala este nedetectabila. Aceasta este concluzia unui studiu raportat de Dr. Mona Loutfy, MD, de la Universitatea din Toronto, si colegii ei, la A Cincea Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud, luni 20 iulie a.c.

Din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca un raspuns discordant la terapia ARV – in special o incarcatura virala nedetectabila fara o imbunatatire notabila a numarului de celule CD4 – nu protejaza in mod adecvat impotriva progresiei bolii. Acest lucru se aplica in mod particular persoanelor HIV-pozitive care incep tratamentul doar in momentul in care numarul de celule CD4 se afla deja sub 200 celule/mm3.

Pentru a explora implicatiile raspunsurilor discordante la terapia ARV, grupul Dr. Loutfy a revizuit istoricele medicale de la 4.576 indivizi HIV-pozitivi care au inceput tratamentul HIV cu trei medicamente, incepand din 2000, la clinici din British Columbia, Ontario si Quebec. Aproximativ 1.700 dintre acei indivizi au fost evaluati timp de cel putin doi ani, masurandu-li-se constant si continuu incarcatura virala si numarul de CD4, si au fost inclusi astfel in analiza.

Saisprezece la suta erau femei, iar varsta medie in momentul inceperii tratamentului a fost de 41 ani. Numarul de CD4 mediu la inceperea tratamentului a fost 171 celule/mm3; incarcatura virala medie a fost 100.000 copii/ml. Dupa doi ani, numarul de CD4 mediu a fost 410 celule/mm3. In ciuda mentinerii incarcaturilor virale nedetectabile, 176 pacienti nu au putut sa aduca sau sa mentina numarul lor de CD4 peste 200 celule/mm3, dupa doi ani de tratament.

Au existat 43 de evenimente clinice – definite ca noi diagnosticari cu afectiuni legate de SIDA sau decese – dupa doi ani de urmarire. Treizeci si sase dintre evenimentele clinice raportate au fost decese.

Consumul intravenos de droguri si numarul de CD4 sub 200, dupa doi ani de tratament, au fost asociate in mod semnificativ cu un risc mai mare de evenimente clinice. In mod interesant, indivizii care au primit terapie ARV in Ontario au avut un risc mai mic de aparitie a complicatiilor legate de SIDA sau deces.

Barbatii, indivizii cu un trecut de consum intravenos de droguri, aceia care au intrat in studiu cu un numar de CD4 scazut si persoanele care au inceput tratamentul cu o schema bazata pe Kaletra (lopinavir/ritonavir) au reusit mai putin sa aiba o crestere la doi ani de peste 200 a numarului de CD4.

Loutfy si colegii sai spun ca aceste date confirma semnificatia raspunsului imunologic discordant la tratament, scotand in evidenta necesitatea de a evalua raspunsul la tratament atat prin monitorizarea incarcaturii virale cat si a celulelor CD4. Autorii subliniaza, insa, ca numarul actual de evenimente clinice a fost destul de mic si recomanda efectuarea unor analize suplimentare, care sa includa chiar cohorte mai mari, pentru a oferi concluzii ferme.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com.

Raltegravir se apropie de aprobarea pentru folosirea in prima linie in Europa

Inhibitorul de integraza raltegravir (Isentress) a facut un pas important spre aprobarea pentru utilizarea sa in terapia HIV de prima linie in Europa. Comisia pentru Produse Medicinale de Utilitate Umana (CHMP – Committee for Medicinal Products for Human Use) din cadrul EMEA (European Medicines Agency – Agentia Europeana de Medicamente) a recomandat extinderea autorizatiei de comercializare a raltegravirului ca parte din terapia antiretrovirala combinata la pacientii care incep un asemenea tratament. In prezent licenta sa europeana permite administrarea lui doar la pacientii experimentati de tratament.

Aceasta recomandare apare la cateva zile dupa ce in cadrul conferintei organizata de Societatea Internationala SIDA, in Cape Town, au fost prezentate date despre siguranta si eficienta medicamentului la pacientii naivi de tratament. Rezultatele interimare la trei ani ale unui studiu, aflat in desfasurare, au aratat ca raltegravir a fost la fel de eficient ca efavirentz, ca parte a terapiei antiretrovirale pentru pacientii care incep tratamentul HIV.

In cadrul studiului, 198 pacienti au fost randomizati sa primeasca raltegravir sau efavirenz (Stocrin) in combinatie cu FTC si tenofovir (Truvada). Studiul reprezinta un studiu de stabilire a dozei, de faza 2. Dupa 48 saptamani, toti pacientii tratati cu raltegravir au luat doza de 400mg a medicamentului, de doua ori pe zi.

Dupa 144 saptamani, 78% dintre indivizii care luau raltegravir au avut incarcatura virala sub 50 copii/ml comparativ cu 76% dintre aceia care luau efavirenz. Cresterile medii ale numarului de celule CD4, la acelasi moment, au fost de asemenea comparabile intre cele doua grupuri ale studiului (252 vs 233 celule/mm3).

Un procent mai mic dintre pacientii care luau raltegravir au raportat efecte secundare (54% vs 76%), iar profilele lipidice ale pacientilor care au luat acest medicament au fost mai favorabile decat acelea observate la pacientii care luau efavirenz.

Raltegravir a fost deja aprobat pentru utilizarea in prima linie in SUA. Acest lucru a fost bazat pe rezultatele de la saptamana 48 ale studiului STARTMRK.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

marți, 28 iulie 2009

Guvernul englez ia in considerare revizuirea politicii de taxare a cetatenilor de nationalitate straina pentru tratamentul HIV

Guvernul englez ar putea creste numarul de cetateni straini care au dreptul de a accesa fara bani tratamentul HIV in Anglia, a anuntat viceministrul sanatatii Ann Keen, luni 20 iulie 2009.

Guvernul de asemenea a anuntat o serie de alte propuneri: accesul la serviciile medicale primare nu trebuie sa mai fie restrictionat pe viitor; un numar limitat de doritori de azil refuzati ar trebui scutiti de la orice plata; cetatenilor straini cu datorii importante la NHS (National Health Service – Serviciul National de Sanatate) ar putea sa le fie refuzata permisiunea de a ramane in Marea Britanie sau de a reintra in tara.

Aceste sugestii au aparut in urma unei revizuiri comune facuta de Departamentul de Sanatate si Oficiul National si au fost descrise pe scurt intr-o declaratie catre Camera Comunelor si intr-o conferinta de presa a Departamentului de Sanatate. Unele propuneri au fost descrise in cadrul unuia dintre documente, insa nu si in celalalt. Niciunul nu a fost finalizat – consultarile sunt pe cale sa aiba loc spre sfarsitul anului. In principiu propunerile se refera la Anglia, mai degraba decat la toata Marea Britanie (UK).

In declaratia catre Camera Comunelor, Ann Keen a repetat angajamentul guvernului ca „tratamentele imediat necesare si alte tratamente urgente nu trebuie sa fie refuzate sau intarziate persoanelor care au nevoie” si a confirmat ca recomandarile NHS sunt pe cale sa fie revizuite pentru a se asigura ca acest lucru este clar.

Mai mult, ea a facut urmatoarea declaratie referitoare, in mod specific, la HIV:

”Guvernul recunoaste ca dovezile clinice despre tratament, inclusiv rolul lui in prevenire, se inmultesc in mod constant. Mai mult, HIV reprezinta o problema globala majora, controlarea sa creaza costuri financiare si umane semnificative. Vom analiza astfel ultimele dovezi de sanatate publica si medicala impreuna cu consideratia referitoare la modalitatea prin care politica actuala legata de tratament se aliniaza la strategia Guvernului referitoare la ingrijirile pentru HIV, larg raspandita international. Aceasta analiza va aduce informatii unei viitoare decizii daca politica de tratament actuala (care spune ca doar diagnosticarile initiale si consilierea sunt oferite fara bani rezidentilor din afara UK sau indivizilor care nu sunt altminteri scutiti) ar trebui revizuita”.

Ea de asemenea a anuntat ca nu planuieste vreo schimbare in cadrul sistemului actual de acces la serviciile medicale primare pentru cetatenii straini, lucru aflat la discretia medicului generalist. De-alungul ultimilor doi ani, au existat ingrijorari ca guvernul intentioneaza sa restrictioneze accesul la ingrijirile primare pentru emigrantii ilegali si alti cetateni straini.

Ea de asemenea a propus ca doritorii de azil refuzati care beneficiaza de ‚sprijinul sectiunii 4’ ar trebui sa poata sa acceseze toate serviciile NHS fara bani. Sprijinul oferit de sectiunea 4 este acordat indivizilor care sunt saraci si a caror cerere de azil a fost refuzata, insa nu sunt in stare sa se reintoarca in tara lor (adesea din cauza razboiului sau a instabilitatii, sau din cauza ca individul/a este bolnav/a sau insarcinata). Unele ziare au raportat ca aceasta schimbare ar afecta un milion de indivizi; de fapt in prezent 10.850 persoane primesc sprijin prin intermediul sectiunii 4.

Guvernul de asemenea propune oferirea tratamentului fara bani la toti copii care se afla pe teritoriul tarii fara un parinte sau un tutore.

Activistii HIV ar putea sa fie mai putin incurajati de unele alte sugestii care nu au fost incluse in declaratia Comunelor, insa au fost descrise in conferinta de presa dupa cum urmeaza:

• „colaborarea cu Agentia Vamala din UK pentru recuperarea banilor datorati NHS si evaluarea optiunilor de a modifica Regulile de Emigrare in asa fel incat vizitatorilor sa le fie refuzata permisiunea de a intra sau de a ramane in Regatul Unit daca au datorii semnificative la NHS”.
• „investigarea fezabilitatii pe termen lung de introducere a necesitatii asigurarii medicale pentru vizitatori”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Gilead si Tibotec parteneri pentru a produce un medicament anti-HIV

Gilead Sciences si Tibotec au anuntat ca vor colabora la producerea unei noi pastile HIV, combinata cu doza fixa, care va include medicamentul Gileadului Truvada (tenofovir si emtricitabina) si un medicament experimental al Tibotec numit rilpivirina (TMC-278).

Rilpivirina este un inhibitor non-nucleozidic de revers transcriptaza de generatia a doua, administrat o data pe zi, din aceeasi clasa cu Intelence (etravirina), produs tot de Tibotec. Datele timpurii publicate pana in prezent indica, ca rilpivirina, in momentul in care este combinata cu alte doua medicamente, ar putea avea aceeasi eficienta si tolerabilitate precum are o combinatie care include Stocrin (efavirenz).

Gilead a declarat ca va avea drepturi exclusive pentru producerea si comercializarea noii pastile combinata in tarile dezvoltate, in timp ce Tibotec va fi responsabila pentru comercializarea ei in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

luni, 27 iulie 2009

Atazanavir bustat si nebustat mentine suprimarea virala la fel de bine

Atazanavir (Reyataz) nebustat, luat o data pe zi ca parte dintr-o schema antiretrovirala combinata, poate mentine incarcatura virala nedetectabila la pacientii care au intrerupt ritonavirul (Norvir), au raportat cercetatori la A Cincea Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud.

In trialul ARIES, mai mult de 500 pacienti naivi de tratament HIV au inceput o schema terapeutica, care continea atazanavir bustat cu ritonavir (300/100 mg) luat o data pe zi plus tableta combinata cu doza fixa abacavir/3TC (Kivexa).

Dupa 36 saptamani, 419 participanti au fost repartizati intamplator, in numar egal, fie sa continue cu atazanavir bustat, fie sa nu mai ia ritonavirul. Toti au luat in continuare abacavir/3TC. Toti pacientii aveau o incarcatura virala nedetectabila sub 50 copii/ml la momentul randomizarii si niciunul nu a avut esec terapeutic virologic in trecut.

Majoritatea pacientilor randomizati (aproximativ 80%) erau barbati, aproape doua treimi erau albi, aproape o treime erau negrii, iar varsta medie s-a situat in jurul a 40 ani.

Majoritatea pacientilor (90%) din ambele grupuri aveau un scor Framingham scazut, un indicator al riscului cardiovascular. In grupul cu atazanavir nebustat, insa, erau de doua ori mai multe persoane care avusesera un diagnostic de SIDA in trecut.

In cadrul conferintei au fost prezentate rezultate din partea randomizata a studiului. Primul punct intermediar a analizat procentul de pacienti care aveau o incarcatura virala nedetectabila la saptamana 84, cele 36 saptamani initiale de tratament cu atazanavir bustat plus alte 48 saptamani de faza randomizata numita „TLOVR” (time to loss of virological response – timpul in care se pierde raspunsul virologic). Studiul cu concept deschis a avut posibilitatea de a arata daca atazanavir nebustat a fost noninferior medicamentului bustat.

Dupa 84 saptamani, intr-o analiza ‚intent-to-treat’ a studiului, 86% dintre pacientii care luau atazanavir nebustat aveau incarcatura virala sub 50 copii/ml, in comparatie cu 81% dintre aceia care luau atazanavir bustat cu ritonavir, o diferenta care nu a atins semnificatie statistica (p=0,140). Analizand incarcatura virala sub 400 copii/ml, ratele corespunzatoare au fost 92% vs 86%, o diferenta considerata semnificativa (p=0,036).

Cercetatorii au realizat o analiza care a separat persoanele cu incarcatura virala initiala mare si mica (peste sau sub 100.000 copii/ml), descoperind din nou ca procente similare dintre pacientii care luau atazanavir nebustat si bustat aveau suprimare virala sub 50 copii/ml la terminarea studiului.

Doar o persoana din grupul cu atazanavir nebustat a avut esec virologic confirmat, comparativ cu sapte din grupul cu atazanavir/ritonavir. Singurul pacient din grupul nebustat a dezvoltat o mutatie data de rezistenta la revers transcriptaza, insa niciunul nu a dezvoltat mutatii majore date de rezistenta la inhibitorii de proteaza.

Cresterea medie a numarului de celule CD4, de la momentul de incepere, a fost de asemenea comparabila intre grupurile nebustat si bustat, 240 celule/mm3 vs 259 celule/mm3.

Tratamentul a fost bine tolerat in ambele grupuri. Procente similare de pacienti din grupurile nebustat si bustat au experimentat efecte secundare moderate pana la severe (26% in ambele grupuri dupa cele 36 saptamani initiale, apoi 10% vs 14% in timpul urmatoareleor 48 saptamani). Frecventa hiperbilirubinemiei (un efect secundar nepericulos, insa stresant din punct de vedere estetic, al atazanavir cauzat de cresterea bilirubinei si care include ingalbenirea ochilor si a pielii) a fost de doua ori mai des intalnita in grupul cu atazanavir/ritonavir (4% vs 10%).

Comparativ cu valorile lipidice din momentul randomizarii, colesterolul total mediu a scazut pe parcursul urmatoarelor 48 saptamani la pacientii care luau atazanavir nebustat, in timp ce in grupul cu atazanavir bustat a crescut usor. Trigliceridele de asemenea au scazut mai mult in grupul cu atazanavir nebustat.

Investigatorii au concluzionat ca atazanavir nebustat si bustat a demonstrat o eficienta similara indiferent de incarcatura virala initiala, insa pacientii care au simplificat terapia prin intreruperea ritonavirului au avut un profil lipidic mai favorabil.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

vineri, 24 iulie 2009

A cincea conferinta IAS "Patogeneza, tratamentul si prevenirea HIV" - 24 iulie 2009

cuprins

»Rată foarte mică de transmitere atunci când mama ia tratament HIV pe durata sarcinii şi alăptării
»Tratamentul HIV al mamei sau profilaxia antiretrovirală administrată copilului pe perioada alăptării, ambele strategii previn transmiterea HIV
»Tratamentul HIV extins pe perioada sarcinii şi alăptării previne infectarea
»Tratamentul HIV matern reduce mortalitatea infantilă
»Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM
»Expertiză online din partea Clinical Care Options
NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

español
français
português
pусский
română

Acest buletin informativ este dedicat studiilor prezentate la Conferinţa IAS care au examinat modalităţile de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil. Mai multe dintre aceste studii au explorat utilizarea terapiei antiretrovirale extinse pe perioada sarcinii şi alăptării la sân şi efectul acestei strategii asupra riscului de transmitere HIV.

Legături către transmisiile web ale prezentărilor sunt disponibile pentru fiecare rezumat.


Rată foarte mică de transmitere atunci când mama ia tratament HIV pe durata sarcinii şi alăptării

Tratamentul antiretroviral pe perioada sarcinii şi alăptării a redus rata de transmitere HIV de la mamă la copil sub 1%, arată rezultatele unui studiu .

Toate femeile din cadrul studiului din Mma Bana aveau numărul celulelor CD4 peste valoarea de 200 celule/mm3.

Studiul a comparat siguranţa şi eficacitatea a trei combinaţii de tratament şi de asemenea a evaluat rata de transmitere de la mamă la copil a infecţiei.

Toate cele trei regimuri de tratament (terapie triplă cu inhibitori nucleozidici de revers-transcriptază [NRTI], pe bază de inhibitori ne-nucleozidici de revers-transcriptază [NNRTI], sau bazată pe inhibitori de protează) au fost la fel de eficiente în suprimarea încărcăturii virale, şi în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil (2% faţă de 0,4% şi faţă de 0,6%).

legături recomandate

Transmisia web a acestei secţiuni este disponibilă aici
legături
Tratamentul HIV al mamei sau profilaxia antiretrovirală administrată copilului pe perioada alăptării, ambele strategii previn transmiterea HIV

S-a dovedit că două strategii de tratament sunt la fel de eficiente în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil pe perioada alăptării.

Studiul BAN a comparat tratamentul HIV al mamei cu terapia profilactică a sugarului ca modalităţi de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil.

Studiul a avut şi un braţ de control, în cadrul căruia intervenţia a constat în suport nutriţional mai degrabă decât tratament HIV.

Studiul a durat 24 de săptămâni, interval în care copiii au fost hrăniţi exclusiv prin alimentaţie la sân. Copiii au fost testaţi pentru HIV la intervale regulate până la 48 de săptămâni.

La finalul studiului, 3% dintre copiii ale căror mame au luat tratament HIV au fost identificaţi ca infectaţi cu HIV, în comparaţie cu 2% dintre copiii cărora li s-a administrat tratamentul profilactic.

Diferenţa nu a fost semnificativă dar a fost mult sub valoarea de 6% a ratei de transmitere a infecţiei consemnate în rândul braţului de control.

“Rezultatele studiului BAN oferă celor care stabilesc politicile globale şi naţionale opţiuni cu privire la intervenţia pe care să o implementeze: fie terapia antiretrovirală a mamei, fie nevirapine, în funcţie de adecvarea la particularităţile fiecărei locaţii”, a declarat unul dintre cercetători.

legături recomandate

Transmisia web a acestei secţiuni este disponibilă aici
legături
Tratamentul HIV extins pe perioada sarcinii şi alăptării previne infectarea

Rata transmiterii HIV de la mamă la copil este mult mai scăzută când combinaţia de tratament HIV este utilizată din cel de-al treilea trimestru de sarcină şi pe întreaga perioadă de alăptat faţă de rata obţinută cu strategia alternativă a tratamentului de scurtă durată bazat pe monoterapia cu AZT.

Studiul Kesho Bora a fost efectuat pe femei care nu au fost eligibile pentru terapie antiretrovirală datorită faptului că toate aveau valori ale numărului de celule CD4 peste 200 de celule/mm3.

La naştere, 2% dintre copiii ale căror mame au primit terapie antiretrovirală combinată din al treilea trimestru de sarcină au fost infectaţi cu HIV, în comparaţie cu 2,2% dintre cei ale căror mame au beneficiat de profilaxie de scurtă durată. De-a lungul timpului, diferenţa privitoare la riscul de transmitere HIV a devenit evidentă. După un an, 6% dintre copiii ale căror mame au luat terapia antitrovirală combinată erau infectaţi cu HIV în comparaţie cu 10% dintre copiii ale căror mame au luat terapie de scurtă durată.

Un al doilea studiu prezentat la conferinţă a arătat de asemenea că tratamentul HIV matern extins pe perioada sarcinii şi a alăptării reduce rata transmiterii HIV la nivele foarte scăzute.

Studiul DREAM a arătat că atunci când terapia antiretrovirală a fost administrată pe perioada sarcinii şi a alăptării, rata de transmitere la 6 luni a fost de 2%, chiar dacă naşterea a avut loc pe cale vaginală.

Terapia pe baza unei combinaţii de antiretrovirale a fost de asemenea asociată cu rezultate mai bune pe perioada sarcinii.

legături recomandate

Transmisia web a acestei secţiuni este disponibilă aici
legături
Tratamentul HIV matern reduce mortalitatea infantilă

O scădere majoră a ratei mortalităţii infantile a însoţit iniţierea tratamentului antiretroviral în zona de nord a regiunii KwaZulu Natal.

Între 2001 şi 2006, mortalitatea infantilă a scăzut de la un vârf de 86 per 1000 de născuţi vii, valoare înregistrată în 2001, la 37 per 1000 de născuţi vii în 2006.

Analiza investigatorilor a arătat că o mare parte din acest declin poate fi atribuită accesului la terapia antiretrovirală maternă.

legături recomandate

Transmisia web a acestei secţiuni este disponibilă aici
legături
Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009 pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional.


Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.


Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

Newsletter tradus de Grantwriting.ro a fost publicat pe SENS PORITIV cu acordul NAM.


joi, 23 iulie 2009

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Joi 23 Iulie 2009 Iulie

cuprins:

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro -
Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Monoterapia cu darunavir/ritonavir dă rezultate

Două studii distincte au arătat că monoterapia cudarunavir (Prezista) potenţat cu ritonavir poate fi opţiune viabilă la persoanele cărora li s-a suprimat încărcătura virală până la nivele nedectabile cu ajutorul triplei terapii HIV convenţionale.

Primul dintre studii, (MONET), a implicat 256 de pacienţi din Europa.

Toţi participanţii la studiu aveau încărcătura virală suprimată la valori sub 50 de copii/ml, pentru o perioadă de cel puţin 6 luni în urma terapiei cu o combinaţie de trei medicamente care includeau darunavir/ritonavir.

Jumătate dintre pacienţi au fost randomizaţi pentru continuarea triplei terapii, în timp ce tratamentul pentru ceilalţi a constat numai în darunavir/ritonavir.

După un an, proporţii egale de pacienţi (aproximativ 85%) îşi menţineau încărcătura virală la nivele nedetectabile.

Cel de-al doilea studiu, (MONOI), a fost efectuat în Franţa şi a implicat 225 de pacienţi. Acesta a demonstrat de asemenea faptul că rezultatele obţinute în urma monoterapiei darunavir/ritonavir nu sunt inferioare în raport cu cele obţinute prin tripla terapie standard.

legături recomandate

Atazanavirul potenţat şi nepotenţat - două variante eficiente

Un studiu cu durata de doi ani a arătat că atazanavir(Reyataz), indiferent dacă este sau nu potenţat cu ritonavir, este eficient în suprimarea încărcăturii virale la nivele nedetectabile când este utilizat ca parte din triplaterapie antiretrovirală.

După 48 de săptămâni de supraveghere, 86% dintre cei la care s-a administrat atazanavir nepotenţat aveau o încărcătură virală sub 50 de copii/ml, în comparaţie cu 81% dintre cei care au fost trataţi cu versiunea potenţată a medicamentului.

Creşterile numărului de celule CD4 au fost comparabile, dar cercetările au arătat că persoanele care au luat atazanavir nepotenţat prezentau o probabilitate mai mică de a dezvolta efectul secundar de hiperbilirubinemie faţă de cei care au luat atazanavir/ritonavir (4% faţă de 10%). Mai mult, valorile colesterolului au scăzut la cei care au luat medicamentul nepotenţat şi au crescut la cei trataţi şi cu potenţatorul ritonavir.

Tratamentul HIV este adesea început târziu în Africa

Numai 42% dintre pacienţii din Africa de Sud care aunumărul celulelor CD4 sub 200 celule/mm3 în momentul diagnosticării, încep terapia antiretrovirală în interval de un an. Ghidurile de tratament HIV din Africa de Sud spun că terapia HIV trebuie iniţiată dacă persoana face o boală din cauza virusului HIV sau dacă numărul celulelor CD4 este egal sau mai mic cu 200 de celule/mm3 .

Un studiu PEPFAR efectuat în 8 ţări din Africa sub-Sahariană pentru perioada 2005 - 2008, a arătat că valoarea medie pentru numărul celulelor CD4 în momentul în care pacienţii au iniţiat terapia HIV s-a situat între 115 şi 140 de celule/mm3. Printre factorii asociaţi cu iniţierea întârziată a tratamentului HIV au fost consemnaţi rezidenţa în zone rurale şi nerespectarea întâlnirilor programate cu medicul.

Ambele studii arată că prioritatea în zonele cu resurse limitate este ca cei afectaţi să intre în tratament, mai degrabă decât iniţierea terapiei la valori mai mari ale numărului de celule CD4.

Accesibilizarea tratamentului HIV reduce TB

Accesul crescut la tratamentul HIV a generat o scădere cu 60% a numărului de cazuri noi de tuberculoză (TB) diagnosticate într-o suburbie sud-africană.

Studiul a monitorizat numărul de pacienţi care iau terapie antiretrovirală şi numărul de diagnosticări cu TB între 2005 şi 2008.

În anul 2008, 90% dintre persoanele eligibile pentru terapie HIV (conform ghidurilor de tratament sud-africane), beneficiau de terapie.

Pe măsură ce s-a extins accesul la tratamentul HIV, prevalenţa TB a scăzut de la 9% la 4%.

legături recomandate

Aciclovir reduce riscul de deces şi progresie a bolii în infecţia HIV

Tratamentul de două ori pe zi cu medicamentul anti-herpes, aciclovir, reduce semnificativ rata de deces şi de progresie a bolii în infecţia cu HIV, a arătat un studiu.

Studiul s-a efectual pe 3.408 de pacienţi HIV pozitivi. Aceştia au fost randomizaţi sa ia aciclovir (400mg) de două ori pe zi sau placebo.

Pacienţii care au luat medicamentul anti-herpes au prezentat o probabilitate cu 19% mai mică de a necesita iniţierea tratamentului HIV, o descoperire de semnificaţie discutabilă.

În plus, aceşti pacienţi prezentau o probabilitate mai mică de a înregistra scăderi ale numărului de celule CD4sub valori de 200 celule/mm3.

Deşi tratamentul cu acest medicament reduce riscul de transmitere HIV la un partener sero-negativ cu 17%, această descoperire nu a fost considerată semnificativă.

Tratamentul eficient pentru hepatita C reduce afectarea hepatică la pacienţii cu co-infecţie

Persoanele cu co-infecţie HIV - hepatită C care au avut un bun răspuns la tratamentul hepatitei C cu interferonpegilat şi ribavirină prezintă ameliorări ale fibrozei hepatice şi în anumite cazuri, chiar ale cirozei, conform noilor cercetări.

Studiul a implicat 294 de pacienţi. Tuturor li s-a efectuat biopsie hepatică şi au fost evaluaţi la 44 de luni după încheierea terapiei pentru hepatita C cu FibroScan.

S-a remarcat o ameliorare a fibrozei la 36% dintre pacienţii care au avut un răspuns susţinut la tratament. S-au consemnat chiar şi cazuri de ameliorare a cirozei.

Analizele statistice au arătat că tratamentul eficient pentru hepatita C a fost singurul factor semnificativ asociat cu ameliorarea fibrozei.

Cancerul anal

Cercetătorii din Statele Unite au arătat că numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer anal la bărbaţii HIV pozitivi este în creştere.

Rata cancerului anal a crescut de la 11 la 100.000 de persoane, cât era înainte ca tratamentul HIV să devină disponibil în 1996, la 55 la 100.000 de persoane între 1996 şi 2008.

Diagnosticul SIDA şi un număr minim absolut al celulelor CD4 au fost factorii cu semnificaţie pentru asocierea cu riscul de a dezvolta această malignitate.

Un al doilea studiu a arătat că 53% dintre bărbaţii HIV pozitivi cu infecţie anală cu human papilloma virus nu erau infectaţi cu tulpinile virale cel mai asociate cu riscul de cancer anal.

Această descoperire sugerează că multe persoane HIV pozitive ar putea beneficia de noile vaccinuri care oferă un înalt nivel de protecţie împotriva tulpinilor de HPV asociate cu cancerul genital.

Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009 pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional.

Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM

Inhibitorul de integraza experimental GSK-572 arata bine in studiile de inceput

Un inhibitor de integraza de generatia a doua – S/GSK1349572 al GlaxoSmithKline, sau pe scurt GSK-572 – a demonstrat o activitate anti-HIV foarte buna intr-un studiu cu monoterapie de 10 zile, au raportat cercetatori marti la A Cincia Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud.

Studiile de laborator si trialurile umane de inceput au aratat ca GSK-572 are un efect anti-HIV puternic si a atins niveluri inalte si stabile in organism, facandu-l potrivit pentru dozarea o singura data pe zi fara a fi nevoie de bustarea cu ritonavir.

Investigatorii au evaluat apoi siguranta si eficienta medicamentului folosit singur la indivizi HIV-pozitivi care nu fusesera tratati niciodata anterior cu un inhibitor de integraza.

Intr-un trial clinic de Faza a 2a controlat, multicentrat, 35 de participanti au fost repartizati intamplator sa primeasca GSK-572 intr-una dintre cele trei doze (2mg, 10mg, sau 50mg), sau altminteri un placebo. Toti participantii erau barbati si majoritatea erau albi.

Niciunul dintre participanti nu luasera in trecut un alt inhibitor de integraza , insa pe de alta parte, ei puteau sa fie ori exerimentati de tratament ori naivi de terapie antiretrovirala. Medicamentul experimental a fost luat timp de zece zile si pacientii nu au luat alte medicamente anti-HIV in timpul acestei perioade.

Dupa zece zile de tratament, incarcatura virala HIV medie a scazut cu intre 1,51 si 2,46 log10 copii/ml de-alungul celor trei categorii de tratament ale GSK-572. Acest lucru a contrastat cu o crestere a incarcaturii virale cu 0,5 log10 copii/ml in randul pacientilor care luau placebo.

Investigatorii au descris scaderea cu aproape 2,5 log10 copii/ml in grupul cu 50 mg ca fiind „fara precedent”. Doza de 10 mg a produs o reducere a incarcaturii virale de aproximativ 2 log10 copii/ml, similara cu scaderile observate cu ceilalti inhibitori de integraza si celelalte medicamente potente din alte clase.

In momentul in care cercetatorii au analizat incarcatura virala la pacientii care au primit doza de 50mg a GSK-572, au descoperit ca 70% au obtinut cea mai scazuta incarcatura virala sub 50 copii/ml, in timp ce 90% au avut mai putin de 400 copii/ml. In grupurile cu doze de 2 mg si 10 mg, insa, cu toate ca aproape 60% au avut cea mai scazuta incarcatura virala sub 400 copii/ml, cativa au atins un nivel sub 50 copii/ml.

Numarul de CD4 a crescut cu 15 pana la 106 celule/mm3 la pacientii care au luat GSK-572, in timp ce in grupul placebo a scazut, insa efectul clinic al schimbarilor celulelor CD4 de-alungul unei asemenea perioade scurta de timp este neclar.

Per total, GSK-572 a fost in general bine tolerat. Nu au fost raportate efecte adverse serioase si niciun pacient nu s-a retras din trial din cauza efectelor secundare sau din cauza altor motive.

Efectele secundare cel mai des raportate au fost diareea, oboseala si durerea de cap, de obicei usoare sau moderate ca severitate. Majoritatea efectelor secundare au aparut mai des in grupul placebo, insa durerea de cap a fost mai des intalnita printre persoanele care au luat cea mai mare doza de GSK-572. Investigatorii nu au gasit dovezi care sa arate ca GSK-572 ar fi cauzat vreo anormalitate cardiaca sau de laborator.

Susceptibilitatea HIV-ului la GSK-572 a ramas la fel de la inceputul pana la sfarsitul perioadei de studiu. Niciun participant nu a dezvoltat mutatii asociate cu rezistenta la GSK-572 sau alti inhibitori de integraza.

Echipa de cercetare a S/GSK1349572 de asemenea a prezentat patru postere care descriu studiile de laborator preclinice si trialurile de inceput la oameni. In testele de laborator, GSK-572 a fost activ impotriva HIV colectat de la pacientii care aveau esec terapeutic la inhibitorul de integraza deja aprobat, raltegravir (Isentress), sugerand ca ar putea fi activ impotriva virusului rezistent la raltegravir.

Intr-un studiu facut pe voluntari HIV-negativi, GSK-572 a avut o farmacocinetica (modalitatea prin care medicamentul este metabolizat in organism) stabila si constanta, poate fi luat cu sau fara mancare si nu are tendinta de a interactiona cu alte medicamente.

Luna aceasta va fi inceput un trial clinic de Faza 2b pentru a studia doza de 50 mg a GSK-572 sub forma de tableta, care va include un numar mai mare de pacienti.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Miercuri 22 Iulie 2009 Iulie
cuprins

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro -
Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Tulpinile cauzatoare de veruci genitale cresc şi riscul de infectare cu HIV

Infecţia cu una sau mai multe dintre tulpinile de human papilloma virus (HPV) asociate cu cancerul anal şi cervical, este un factor ce creşte riscul de infectare cu HIV.

Cercetătorii din studiul circumciziei "Ferma Portocalie" au colectat date despre statusul de infecţie cu HPV la 1.683 de bărbaţi.

Aceştia au descoperit că bărbaţii infectaţi cu tulpini HPV cu risc crescut, prezintă o probabilitate de 4,5 ori mai mare de a contracta HIV decât cei ne-infectaţi cu HPV.

Infectarea cu tulpini HPV cu risc scăzut nu a fost însă asociată cu un risc crescut pentru infectarea cu HIV.


Kaletra în priză unică zilnică este sigură şi eficientă la pacienţii care au mai făcut tratament

Pacienţii care au făcut tratament şi anterior pot obţine bune rezultate cu doza zilnică lopinavir/ritonavir (Kaletra) şi îşi pot creşte aderenţa.

Kaletra este aprobat pentru doza unică zilnică în combinaţie cu alte antiretrovirale la persoanele care începtratamentul HIV pentru prima dată.

Cercetătorii au dorit să afle rezultatele acestei strategii de tratament la pacienţii care au mai făcut terapie antiretrovirală anterior.

Studiul a fost efectuat pe 600 de persoane care fac tratament HIV în prezent, dar care au o încărcătură virală peste 1.000 de copii/ml. Aceştia au fost randomizaţi în două grupe egale, una din grupe luând Kaletra (lopinavir/ritonavir 400/100mg) în doza administrată de două ori pe zi, cealaltă grupă luând doza zilnică unică (lopinavir/ritonavir 800/200mg).

După 48 de săptămâni, proporţii egale de pacienţi din cele două braţe ale studiului (52% faţă de 55%) aveauîncărcătura virală nedetectabilă (sub 50 copii/ml), ţinta terapiei antiretrovirale. Creşterile valorilor pentru numărul celulelor CD4 au fost de asemenea comparabile între cele două grupe.

Un avantaj al dozei în priză unică zilnică a fost o mai bună a aderenţă a pacienţilor la tratament.

legături recomandate


Noul inhibitor de integrază dă rezultate bune în primele studii clinice

Inhibitorul de integrază experimental de a doua generaţie al companiei Glaxo SmithKline, GSK-572, a dat rezultate bune în primele studii clinice.

Într-un studiu de fază 2a, de zece zile, 35 persoane cu infecţie HIV, naive la tratament, au fost randomizate pentru a primi fie monoterapie cu acest medicament, fie placebo.

S-au consemnat scăderi semnificative ale încărcăturii virale la pacienţii care au luat toate dozele din acest medicament.

Rezultate remarcabile au fost obţinute la persoanele care au luat doza de 50mg, cu 70% dintre ei înregistrând o încărcătură virală sub 50 copii/ml la sfârşitul studiului, iar 90% o încărcătură virală sub 400 copii/ml.

Efectele secundare cel mai frecvent raportate au fost diareea, oboseala şi cefaleea. Cu excepţia cefaleei, aceste efecte secundare au fost mai frecvente în braţul căruia i s-a administrat placebo.

Doza de 50mg va fi studiată într-un studiu de fază 2b care va începe la sfârşitul acestei luni.


Costul lopinavir/ritonavir s-a dovedit eficient la femeile care au luat anterior nevirapine în doză unică

Terapia antiretrovirală de primă linie bazată pe inhibitorul de protează lopinavir/ritonavir are un cost mai eficient decât terapia cu nevirapine la femeile cărora li s-a administrat nevirapine pentru prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil.

Studiile pentru terapia optimă combinată după expunerea la Nevirapine (OCTANE) au implicat 745 de femei din zece locaţii din Africa.

Aceste studii au relevat că terapia de primă linie cu lopinavir/ritonavir conduce la rezultate mai bune decât terapia pe bază de nevirapine şi în plus, este şi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor.

legături recomandate


Numărul cazurilor de TB, diaree şi malnutriţie a crescut după colapsul economic din Zimbabwe

Criza economică din Zimbabwe a fost factorul care a condus la creşterea rapidă a cazurilor de TB, boli diareice şi malnutriţie.

Cercetătorii au examinat incidenţa acestor afecţiuni între 1995 şi martie 2009.

Ei au descoperit că între 2003 şi 2007 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului cazurilor de TB. Această creştere a fost corelată cu momentul declanşării hiper-inflaţiei. Incidenţa TB a înregistrat o creştere marcată în 2008, când a revenit hiper-inflaţia.

S-a remarcat un model sezonier în diagnosticarea TB. În perioada recoltelor când cantitatea de alimente era îndestulătoare, au fost diagnosticate mai puţine cazuri, în timp ce în perioada când alimentele erau insuficiente, s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri.

Malnutriţia şi diareea au fost de asemenea asociate cu colapsul economic al ţării.

legături recomandate


HIV şi tuberculoza rezistentă la medicamente

În suburbia Khayelitsha de lângă Cape Town se înregistrează o prevalenţă foarte ridicată a tuberculozei rezistente la medicamente, dar acest fapt nu este asociat cu HIV, s-a descoperit în cadrul unui studiu.

Studiul a inclus 544 de pacienţi cu suspiciune de TB. Mai bine de jumătate erau HIV-pozitivi.

La 11% dintre pacienţi care au luat tratament anti-TB s-a descoperit rezistenţă la principalul medicament anti-TB,rifampicin iar dintre cei care au fost diagnosticaţi pentru prima dată cu această infecţie, rezistenţa la rifampicin a fost descoperită la 5%.

Tratamentul TB anterior şi sexul feminin au fost factorii asociaţi înalt semnificativi pentru rezistenţa la rifampicin.

S-a consemnat o prevalenţă mai crescută a rezistenţei la rifampicin în rândul pacienţilor HIV-pozitivi, (9% faţă de 6%), dar acest fapt nu a fost considerat semnificativ.


Abacavirul şi atacul de cord: dezbaterea continuă

Două noi studii au raportat că nu au găsit nici o legătură între tratamentul cu abacavir (Ziagen, şi pastilele combinate Kivexa şi Trizivir) şi riscul crescut de atac de cord.

Primul studiu a fost efectuat pe un număr de peste 19.000 de veterani din Statele Unite, fiecare cu un istoric divers de tratament HIV. Primul set de rezultate a arătat că abacavir a fost asociat cu un modest procent de 17% de creştere a riscului de atac de cord. Dar când cercetătorii au verificat şi alţi factori de risc, această asociere s-a diminuat.

De remarcat, investigatorii au descoperit că pacienţii cu afecţiuni renale, care pot creşte riscul bolilor cardiovasculare, este mult mai posibil să fi făcut tratament cu abacavir. Investigatorii consideră că aceasta ar putea fi o explicaţie a asocierii dintre tratamentul cu acest medicament şi atacul de cord.

Un al doilea studiu mai mic a fost efectuat în Spania. A implicat 300 de pacienţi şi a demonstrat că tratamentul cu abacavir nu a afectat nivelul bio-markerilor predictivi pentru riscul crescut de atac de cord.


Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional. Dacă vă aflaţi la conferinţă, de ce să nu treceţi să ne cunoaşteţi la standul 301.


Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM