vineri, 20 noiembrie 2009

Noul inhibitor de proteaza pentru hepatita C obtine o rata de vindecare’ de 80% la pacientii cu infectie genotipul 1

O cura de terapie combinata pentru hepatita C (HVC) care include inhibitorul de proteaza VHC experimental telaprevir (VX-950) a produs un raspuns virusologic sustinut (RVS) la peste 80% dintre pacientii mono-infectati cu VHC (virusul hepatitei C) genotipul 1, naivi de tratament.

Un alt studiu a gasit rate similare obtinute de un alt inhibitor de proteaza, boceprevir. Descoperirile au fost anuntate la intalnirea Asociatiei Americane pentru Studierea Bolii Hepatice (AASLD – American Association for the Study of Liver Disease) tinuta in Boston, SUA.

Aceasta rata de raspuns este cu cel putin 30% mai mare decat cele mai bune rate ale RVS obtinute in trialuri la care au participat pacienti cu mono-infectie genotipul 1 tratati cu schema standard formata din interferon pegylat si ribavirina.

Optzeci si doi la suta dintre pacienti au obtinut un RVS in 24 saptamani (12 saptamani pe telaprevir plus interferon/ribavirina si 12 doar pe interferon/ribavirina), in moment ce tratamentul pentru genotipul 1 dureaza 48 saptamani.

RVS, care este privit ca un echivalent pentru vindecare, este definit ca lipsa detectarii virusului hepatitei C in sange dupa sase luni de la incheierea tratamentului.

Rezultatele au fost mai bune decat cele obtinute in studiile PROVE anterioare despre telaprevir, in care ratele RVS de aproximativ 70% au fost atinse in comparatie cu o rata de sub 50% la pacientii care luau placebo.

Rezultatele finale ale studiului actual, VX950-C208, au fost anuntate intr-un comunicat de presa realizat de cele doua companii care produc medicamentul, Tibotec si Vertex, cu scopul de a acompania prezentarea de la conferinta. Acest studiu a fost diferit din patru puncte de vedere fata de studiul PROVE:

  • Nu a existat o ramura controlata placebo: toti pacientii au luat telaprevir;
  • Jumatate dintre pacienti au luat interferon-alfa-2a pegylat (Pegasys) si jumatate au luat interferon-alfa-2b pegylat (PegIntron);
  • Jumatate dintre pacienti au luat 750 mg de telaprevir de trei ori pe zi, la fel ca in studiile PROVE, in timp ce jumatate au luat 1250 mg de doua ori pe zi;
  • Daca pacientii au obtinut o incarcatura virala nedetectabila pana la saptamana patru si au mentinut-o pana la saptamana 20, li s-a permis sa opreasca tratamentul la saptamana 24. Cei 18% dintre pacientii care au reprezentat exceptia au continuat tratamentul pana la saptamana 48.


Optzeci si cinci la suta dintre pacientii care au luat telaprevir de trei ori pe zi plus Pegasys au obtinut un RVS, si 82,5% dintre aceia care au luat telaprevir de doua ori pe zi.


La persoanele care au luat PegIntron, un RVS a fost obtinut la 81% dintre aceia pe telaprevir de trei ori pe zi, si 82,1% de doua ori pe zi. Aceste diferente nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. In mod interesant, la saptamana 12 au parut a fi diferente intre rezultate, 93% dintre aceia cu telaprevir de trei ori pe zi avand VHC nedetectabil si 84% dintre aceia cu telaprevir de doua ori pe zi.

In ceea ce priveste efectele secundare, in comunicatul de presa care a acompaniat rezultatele trialului s-a mentionat ca „efectele adverse au fost asemanatoare cu acelea observate in celelalte trialuri cu telaprevir.” Singurele cifre oferite au fost pentru „evenimente adverse importante care au dus la intreruperea permanenta a tuturor medicamentelor,” ceea ce reprezinta o definitie foarte restrictiva. Trei la suta au intrerupt studiul din cauza eruptiilor cutanate, in urma acestui criteriu, si 2% din cauza anemiei. In trialurile PROVE 1 si 2, 21% respectiv 12% dintre pacientii pe telaprevir au intrerupt terapia, in comparatie cu 11% si 7% dintre cei cu placebo. Principalul efect secundar al telaprevirului este eruptia cutanata, care a fost clasificata ca fiind ‚severa’ la 7% respectiv 15% dintre pacientii din PROVE 1 si 2.

Ultimele cifre pentru progresul viral nu au fost specificate. Cifrele interimare oferite in rezumat au aratat ca noua pacienti (5,6%) au intampinat o scadere initiala dupa care au avut un recul al VHC pana la saptamana 12 si ca toti noua au avut mutatii aparute din cauza rezistentei la telaprevir.

La conferinta AASLD s-a discutat despre mai multe alte stiri referitoare la medicamentele pentru hepatita C. De asemenea au fost prezentate rezultatele PROVE 3, un trial despre telaprevir la pacientii la care esuase in trecut terapia pentru hepatita C. In acest trial, aproape 40% dintre pacientii care esuasera in trecut in a raspunde la interferon pegylat/ribavirina si aproape 70% care raspunsesera insa care au avut recaderi au obtinut un RVS in 24 saptamani de tratament, in timp ce 76% dintre aceia cu recadere au avut un RVS in 48 saptamani.

Un studiu despre boceprevir, medicament al companiei Schering-Plough, primul inhibitor de proteaza pentru hepatita C investigat, a descoperit rate ale RVS de 82% la pacientii cu genotip 1 care aveau o incarcatura virala nedetectabila la saptamana patru, si 79% la aceia care nu o obtinusera la saptamana patru, insa au avut-o la saptamana 16. Un al doilea studiu despre boceprevir a gasit o rata a RVS de 55% in randul pacientilor care esuasera in trecut in a raspunde la interferon pegylat/ribavirina. In aceste studii, interferon pegylat/ribavirina s-au administrat timp de patru saptamani, apoi s-a adaugat boceprevir pentru 24 saptamani (la pacientii naivi) si 44 saptamani (la non-responderi).

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Un comentariu: