luni, 9 noiembrie 2009

Mentinerea in programe de substitutie cu opioide imbunatateste sansele ca tratamentul HIV sa functioneze la utilizatorii de droguri

Utilizatorii de droguri injectabile HIV-pozitivi care sunt mentinuti in programele cu terapie de substitutie cu opioide au o sansa crescuta de a mentine o incarcatura virala nedetectabila atunci cand iau tratament HIV, raporteaza investigatori francezi in editia din 1 noiembrie a Clinical Infectious Diseases.

”Studiul nostru prezinta dovezi importante despre impactul pozitiv pe care il are mentinerea pe OST (opioid subtitution treatment – tratament de substitutie cu opioide) asupra rezultatelor in ceea ce priveste HIV-ul,” scriu investigatorii. Ei de asemenea adauga: „pentru utilizatorii de droguri injectabile infectati cu HIV care primesc atat HAART (terapie antiretrovirala inalt activa), cat si OST, cu cat este mai lunga durata OST, cu atat mai mare este probabilitatea de succes virusologic.”

Mentinerea pe tratamentul de substitutie cu opioide a fost asociata cu o sansa marita de a avea o incarcatura virala nedetectabila, chiar si atunci cand aderenta a fost luata in considerare.

Utilizatorii de droguri injectabile raman unul dintre grupurile cele mai afectate de HIV. Indivizii din aceasta populatie sunt considerati a fi greu de tratat si nu au beneficiat de pe urma tratamentului HIV asa de mult ca celelalte grupuri aflate la risc.

Acest lucru se intampla adesea din cauza ca medicii sunt ingrijorati ca utilizatorii de droguri vor avea dificultati in a-si lua tratamentul lor HIV in mod corect. Medicii pot fi prin urmare reticenti in a le oferi terapie antiretrovirala pana in momentul in care indivizii isi revigoreaza cu succes comportamentele lor legate de utilizarea drogurilor.

Cu o aderenta buna, utilizatorii de droguri injectabile beneficiaza de pe urma tratamentului HIV aproape la fel de mult ca si ceilalti pacienti. Tratamentul cu substituenti opioizi, cum sunt metadona si buprenorfina, poate ajuta la stabilizarea utilizatorilor de droguri injectabile, ambele medicamente se afla pe lista cu medicamente esentiale a Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS).

Investigatori de la studiul cohorta francez MANIF 2000 au dorit sa cerceteze daca mentinerea in programele de tratament care au oferit aceste medicamente ca substituenti opioizi a imbunatatit rezultatele virusologice la utilizatorii de droguri injectabile HIV-pozitivi care luau tratament antiretroviral.

Populatia lor de studiu a inclus 113 pacienti care au fost evaluati la fiecare sase luni, timp de peste cinci ani. La fiecare vizita a studiului, au fost obtinute detalii despre terapia de substitutie cu opioide, a fost monitorizata incarcatura virala si au fost stranse informatii despre aderenta.

La intrarea in studiu, toti pacientii luasera tratament HIV timp de cel putin sase luni. Investigatorii au definit succesul virusologic ca fiind o incarcatura virala sub 50 copii/ml (o incarcatura virala nedetectabila). Raspunsul virusologic pe termen lung a fost considerat a fi o incarcatura virala nedetectabila pentru cel putin sase luni.

Doar 42% dintre utilizatorii de droguri injectabile au raportat ca au luat tot tratamentul lor HIV si doar 29% aveau o incarcatura virala nedetectabila la intrarea in studiu.

Metadona a fost oferita la 25% dintre indivizi si buprenorfina la 29%. Ceilalti nu au primit substitutie cu opioide.

Majoritatea (70%) pacientilor au obtinut o incarcatura virala nedetectabila cel putin o data pe parcursul studiului.

Analiza statistica, care a luat in considerare posibilii factori cofondatori a aratat, nesurprinzator, ca pacientii cu o aderenta mai putin decat perfecta, la fel si aceia care si-au intrerupt terapia antiretrovirala, au avut o probabilitate mai mica de a obtine o incarcatura virala nedetectabila.

Cu toate acestea, investigatorii de asemenea au descoperit ca, cu cat a fost mai lunga perioada in care un pacient a ramas in programul de substitutie cu opioide, cu atat a fost mai mare sansa lor de a obtine suprimarea HIV pe termen lung, chiar si daca a fost luata in considerare aderenta mai mica decat 100%. Fiecare sase luni de includere intr-un program de tratament a crescut cu 20% sansa de suprimare virusologica pe termen lung (RS = 1,20 [intre 1,08 si 1,32]; incredere 95%).

Rezultatele studiului de asemenea au aratat ca, cu cat a fost mai mare perioada de timp in care un pacient a fost inrolat intr-un program de substitutie cu metadona, cu atat a fost mai mare sansa lor de a avea un raspuns virusologic la terapia antiretrovirala (RS = 1,17 [intre 1,06 si 12,9] pentru fiecare sase luni; incredere 95%).

La pacientii care au luat metadona au fost observate rezultate virusologice mai bune decat la aceia care au luat buprenorfina.

”Rezultatele noastre subliniaza importanta asigurarii de modele corespunzatoare de ingrijiri multiple pentru utilizatorii de droguri injectabile HIV-pozitivi, tintite pe mentinerea optimizata pe terapia de substitutie cu opioide si HAART,” concluzioneaza investigatorii.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu