luni, 2 noiembrie 2009

Doza de 50 mg de ritonavir poate constitui un potentator eficient pentru unii inhibitori de proteaza

Cantitatea de ritonavir necesara pentru a potenta nivelurile altor inhibitori de proteaza difera de la medicament la medicament, se sugereaza intr-o meta-analiza publicata in editia online a AIDS.

Dozele de ritonavir (Norvir) intre 50 mg si 100 mg au fost la fel de eficiente ca dozele mai mari ale medicamentului cand a fost folosit pentru a potenta saquinavir (Invirase), fosamprenavir (Telzir) si darunavir (Prezista).

Cu toate acestea, indinavir (Crixivan), lopinavir si tipranavir (Aptivus) au fost potentate mai eficient cu doze mai mari de ritonavir.

Cercetatorii sugereaza ca o doza de 50 mg de ritonavir se poate dovedi a fi un agent de potentare eficient pentru unii inhibitori de proteaza folositi in mod frecvent si cer trialuri clinice pentru a evalua acest lucru.

Ritonavir este un inhibitor de proteaza folosit impotriva HIV. In doza intreaga, este asociat cu efecte adverse neplacute, mai ales greata, varsaturi si diaree. Din cauza acestor efecte secundare nu se mai recomanda sa fie folosita doza maxima.

Cu toate acestea, medicamentul este recomandat ca un agent de potentare pentru alti inhibitori de proteaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca ritonavir-ul blocheaza calea CYP3A4 din ficat care este implicata in metabolizarea altor inhibitori de proteaza. Acest lucru duce la concentratii ridicate ale acestor medicamente si eliminarea lor mai lenta din organism.

Toti inhibitorii de proteaza recomandati pentru uz in prezent sunt medicamente licentiate pentru a fi folosite cu un potentator cu ritonavir.

Cu toate acestea, chiar si doze de 100 sau 200 mg pe zi de ritonavir pot cauza cresteri ale lipidelor si efecte secundare ca greata si diareea. Ca urmare, reducerea dozei de ritonavir ar putea imbunatati tolerabilitatea, in acelasi timp reducand numarul de pastile si costurile.

O echipa britanica de cercetatori a realizat o meta-analiza care a inclus 17 studii cu doze diferite in care se exploreaza impactul farmacocinetic al ritonavirului asupra saquinavir-ului, fosamprenavir-ului, darunavir-ului, atazanavir-ului, indinavir-ului si tipranavir-ului. Au fost incluse si cinci studii care au analizat dozarea de lopinavir si ritonavir.

Saquinavir/ritonavir
Doze de ritonavir intre 50 si 400 mg de doua ori pe zi au fost supuse cercetarii ca un potentator pentru saquinavir.

Doza de 100 mg de ritonavir a fost la fel de eficienta ca dozele mai mari de medicament pentru a potenta nivelurile de saquinavir.

Cu toate acestea, un studiu recent din Tailanda a identificat ca o doza unica pe zi de 50 mg de ritonavir este la fel de eficienta ca doza standard de 100 mg pentru a potenta 1500 mg de saquinavir o data pe zi.

Fosamprenavir/ritonavir
Cand este luat de doua ori pe zi in combinatie cu 700 mg de fosamprenavir, o doza de 100 mg de ritonavir este la fel de eficienta ca potentator ca doza de 200 mg, au identificat cercetatorii.

Darunavir/ritonavir
O doza de 100 mg de ritonavir in combinatie cu darunavir o data sau de doua ori pe zi, a fost indicata ca un potentator eficient.

Atazanavir/ritonavir
Doza aprobata de atazanavir/ritonavir este de 300/100 mg o data pe zi. Cercetatorii au gasit un studiu care investigheaza concentratiile de medicamente in momentul in care doza de ritonavir a fost crescuta la 200 mg. Acest lucru a indicat ca nu a existat un beneficiu din utilizarea unei doze marite de ritonavir.

Indinavir/ritonavir
Un studiu a indicat ca o doza de 200 mg de ritonvir a fost asociata cu o eliminare mai inceata a indinavir-ului in comparatie cu o doza de 100 mg de ritonavir.

Tipranavir/ritonavir
Doza aprobata de tipranavir/ritonavir este de 500/200 mg de doua ori pe zi. Studiile au aratat ca utilizand un potentator de 200 mg de ritonavir a crescut nivelul de tipranavir in comparatie cu o doza de 100 mg de ritonavir.

Lopinavir/ritonavir
O meta-analiza a 5 studii in care s-a studiat dozarea de lopinavir/ritonavir a indicat ca o doza mai mare de ritonavir ar putea fi mai eficienta decat o doza mai mica de lopinavir.

Un studiu a indicat ca atunci cand este luata de doua ori pe zi, o doza de 200 mg de lopinavir a avut aceeasi arie sub curba (sub nivelurile terapeutice) si a atins aceleasi niveluri minime in sange ca doza standard de 400 mg cand a fost luata in combinatie cu o doza de 150 mg de ritonavir in comparatie cu o doza de 100 mg.

„Actuala trecere in revista din prezent a 17 studii clinice farmacologice indica ca ritonavir-ul potenteaza inhibitorii de proteaza in moduri diferite”, comenteaza investigatorii.

„Pentru saquinavir, fosamprenavir si darunavir, nu a existat o corelatie intre doze mai mari de ritonavir si concentratii mai mari de inhibitori de proteaza... pentru lopinavir, indinavir si tipranavir, utilizarea unor doze mai mari de ritonavir a dus la concentratii mai mari ale inhibitorului de proteaza potentat”.

Cercetatorii cer realizarea unor studii clinice pentru a evalua siguranta si eficacitatea dozei de 50 mg de ritonavir pentru a potenta saquinavir-ul, atazanavir-ul, fosamprenavir-ul si darunavir-ul.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu