joi, 12 noiembrie 2009

Celulele HIV ca terapie

Andres este un băieţel cu ALD (o formă de leucodistrofie), o boală genetică rară, care poate distruge creierul. Daca este lăsată netratată aproximativ doi ani pacientii pot intra în permanenta stare vegetativă şi chiar mor.

Andres a fost supus unui tratament nou în Franţa. Prof. Patrick Aubourg şi Doctor Nathalie Cartier-Lacave il trateaza cu celule stem, care au fost modificate prin introducerea de celule de virus inactivat HIV. Ei au tratat deja cu success, in acest mod si alti copii.

Nathalie Cartier-Lacave declara "am stabilizat complet evolutia acestei boli. Aceşti copii sunt bine, merg la şcoală, ei au o viaţă socială, o viata normala de familie, şi nu există nici un motiv să cred că acest stabilizare nu este permanentă".

Tehnica a fost dezvoltată în Facultatea de Farmacie de la Paris. În primul rând, celulele stem sunt recoltate de la tesutul moale osos al pacientului. Apoi, o genă corectata este introdusa folosind celule de virus inactivat HIV. Aceste celule sunt utilizate pentru că ele sunt singurele care pot pătrunde în nucleul celulelor stem. Reinjectate în pacienţi, celulele modificate ajung direct la creier unde corecteaza permanent gena care provoacă ALD.

Acest tip de terapie ar putea functiona pentru mai multe boli precum hemofilie, talasemie, drepanocytosis, Parkinson şi unele forme de cancer.

În cazul în care continuarea cercetării confirmă aceste rezultate, acest tratament ar putea deveni standard în viitor - înlocuind transplanturile de oase care sunt riscante, invazive, şi care necesită un donator compatibil pentru a fi eficiente.

Sursa: euronews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu