luni, 2 noiembrie 2009

Cat de mult trebuie sa scada incarcatura virala pentru a reduce la jumatate riscul de transmitere a HIV?

O reducere medie de 0,74 log a incarcaturii virale este necesara in scopul de a reduce riscul de transmitere a HIV cu 50%, conform unei analize a studiului despre aciclovir ca o masura de prevenire HIV, realizat de agentia Partners in Prevention (Parteneri in Prevenire). Descoperirea a fost prezentata la conferinta AIDS Vaccine 2009, insa are de asemenea implicatii importante pentru studiile viitoare despre tratamentul HIV ca metoda de prevenire.

Legatura dintre incarcatura virala din plasma – nivelul de HIV din sange – si transmiterea sexuala a HIV este bine stabilita, iar mai multe studii au cautat sa stabileasca riscul de transmitere a HIV la diferite niveluri ale incarcaturii virale.

Cu toate acestea, pana in prezent au existat putine informatii despre limita la care grade diferite ale reducerii incarcaturii virale pot corela cu reduceri la nivelul riscului de transmitere a HIV.

Aceasta informatie ar putea fi importanta in conceperea studiilor despre impactul interventiilor, asa cum este tratamentul antiretroviral, asupra noilor infectari, sau despre vaccinurile care influenteaza incarcatura virala post-infectare chiar daca ele nu previn infectarea (asa numitele vaccinuri sterilizatoare).

Dr. Jairam Lingappa de la Universitatea Statului Washington, din Seattle, si colegii de la studiul agentiei Partners in Prevention despre tratamentul cu aciclovir la persoanele HIV-pozitive cu coinfectie HSV-2 (virus Herpes Simplex tip 2), au prezentat o analiza despre incarcatura virala la partenerii indivizilor care s-au infectat in timpul studiului.

Studiul agentiei a recrutat 3408 indivizi si a monitorizat cuplurile serodiscordante HIV la fiecare trei luni pentru a detecta noile infectari cu HIV si pentru a masura incarcatura virala la partenerul HIV-pozitiv.

Daca infectia HIV a fost detectata la parteneri seronegativi anterior, s-a efectuat secventierea virala la ambii parteneri in scopul de a determina daca partenerul initial a reprezentat sursa de infectare.

Aceasta analiza a dezvaluit 108 infectii cu legatura, masuratorile incarcaturii virale de la partenerii care au transmis fiind disponibile in ultimele trei luni.

(O limitare evidenta a acestei metoda este aceea ca nu a putut lua in considerare cresterile temporare din cauza infectiilor precum malaria, care nu ar fi captate in intregime de fereastra de trei luni dintre masuratori, sau din cauza infectiilor cu transmitere sexuala, care nu ar afecta incarcatura virala din plasma, insa ar creste incarcatura virala genitala).

In acest studiu indivizii cu HIV si HSV-2 au fost impartiti intamplator pentru a primi tratament cu aciclovir sau placebo, in scopul de a testa daca profilaxia cu aciclovir a redus riscul de transmitere a HIV.

Cu toate ca cercetatorii au observat o reducere medie de 0,25 log a incarcaturii virale la aceia care au primit aciclovir, aceasta analiza specifica nu a investigat efectele oricarei reducer a incarcaturii virale HIV, ca o consecinta a profilaxiei cu aciclovir, asupra transmiterii HIV.

Cercetatorii au impartit indivizii in functie de incarcatura lor virala de-a lungul timpului, iar apoi au calculat incidenta HIV la 100 ani persoane pentru fiecare categorie a incarcaturii virale.

Incarcatura virala

2 – 3 log

(<1.000>

3 – 4 log

(<10.000>

4 – 5 log

(<100.000>

5 – 6 log

(<1>

6 – 7 log

(<10>

Transmiteri

3

10

58

38

3

Ani persoane de urmarire

954

1382

1772

805

53

Incidenta per 100 ani persoane

0.3%

0.7%

2.9%

4.7%

5.7%


Marea majoritate a urmaririlor si a transmiterilor s-au realizat in intervalul incarcaturii virale dintre 3 si 6 log (1.000 pana la 1 milion copii/ml), cu dovezi ale reducerii substantiala la nivelul riscului de transmitere intre fiecare categorie pe masura ce incarcatura virala a scazut.

Combinand datele de la toate categoriile, cercetatorii au calculat ca indiferent de incarcatura virala de baza, o reducere medie de 0,74 log a incarcaturii virale va duce la o reducere cu 50% a riscului de transmitere HIV in cadrul intregii cohorte. Extrapoland din datele prezentate, acest grad de reducere ar avea cel mai mare impact de prevenire la persoanele cu niveluri mai mari ale incarcaturii virale, din moment ce acesta este intervalul in care au aparut peste 90% dintre transmiteri.

Jairam Lingappa a observat ca incidenta HIV de 2,1% observata in aceasta populatie de studiu a fost mai scazuta decat incidenta HIV observata in studiile recente din Uganda, Zambia si probabil poate fi atribuita consilierii intensive si furnizarii de prezervative pentru participantii la studiu.

Astfel, o reducere de 0,74 log poate duce la un numar mult mai mare de infectii evitate la niveluri mai mari ale incidentei HIV, chiar daca reducerea riscului de transmitere a ramas constant la 50%.

Totusi, aceasta ipoteza va avea nevoie sa fie testata intr-un studiu populational. Acest studiu a investigat incarcatura virala si transmiterea doar in cadrul cuplurilor serodiscordante la care transmiterea a putut fi dovedita, in care majoritatea contactelor sexuale s-au realizat in cadrul cuplurilor participante la studiu, care au beneficiat de consiliere intensiva, mai degraba decat intr-o populatie in care poate aparea o amestecare sexuala mai ampla.

O intalnire viitoare organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii va revizui intrebarile cercetarii care trebuie sa fie adresate in scopul de a stabili efectele prevenirii realizate de reducerile incarcaturii virale datorita tratamentului antiretroviral.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu