marți, 17 noiembrie 2009

Anumite manifestari ale stigmatizarii sunt in mod special suparatoare pentru persoanele cu HIV

Manifestari specifice ale sigmatizarii legata de HIV prezic cel mai bine suferinta psihologica la indivizii HIV-pozitivi, raporteaza investigatori olandezi in editia din noiembrie a AIDS. Acestea includ dificultatile avute cu personalul medical si lipsa de sinceritate din familie, insa de asemenea si bunatatea exagerata din partea membrilor familiei.

”Descoperirile noastre sugereaza ca anumite manifestari specifice ale stigmatizarii, legate de mediul inconjurator, sunt intr-adevar mai daunatoare din punct de vedere psihologic decat altele”, comenteaza investigatorii.

Exista multe cercetari care arata ca stigmatizarea legata de HIV cauzeaza suferinta psihologica la persoanele cu sau afectate de HIV. Cu toate acestea, nu exista nici o cercetare care sa fi explorat modalitatea prin care manifestari particulare ale stigmatizarii din anumite medii afecteaza starea de bine psihologica a persoanelor cu HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Prin urmare, in 2007, investigatori olandezi au intreprins un studiu pe sectiune incrucisata care a inclus 669 pacienti HIV-pozitivi. Acesti pacienti aveau o varsta medie de 47 de ani si erau bine educati, 50% avand o diploma universitara. Majoritatea (80%) erau barbati gay, 68% erau angajati si 48% aveau un partener.

Participantii la studiu au completat un chestionar pentru a determina manifestarile stigmatizarii legate de HIV care au fost cel mai des asociate cu suferinta in sase medii (prieteni, familie, sistem medical, partener, slujba si timp liber).

In acest chestionar au fost incluse unsprezece manifestari ale stigmatizarii (sfatul de a ascunde infectia HIV sau de a nu o dezvalui, vina, distanta fizica mare, igiena excesiva, indiferenta, excluderea, interactiunile sociale jenante, bunatatea exagerata si agresiunea).

Manifestarile stigmatizarii din partea prietenilor care au fost cel mai des asociate cu suferinta au fost bunatatea excesiva si manifestarea jenanta. Sfatuirea de a ascunde statusul HIV, evitarea si bunatatea excesiva au fost asociate cu suferinta daca ele veneau din partea membrilor familiei. Stigmatizarea in sistemul medical a fost in mod special suparatoare daca implica indiferenta si interactiuni sociale jenante. In final, sfatul de a ascunde si bunatatea exagerata au cauzat suferinta daca erau intalnite intr-o relatie.

Investigatorii au realizat o analiza statistica, care a eliminat factorii cofondatori potentiali.

Aceasta a aratat ca doar patru manifestari ale stigmatizarii au ramas asociate in mod semnificativ cu suferinta psihologica.

Trei dintre acestea au fost intalnite in mediul familial: sfatul de a ascunde (p < 0,01), evitarea (p < 0,01) si bunatatea exagerata (p < 0,05).

Ultima manifestare semnificativa pentru stigmatizarea asociata cu suferinta psihologica a inclus interactiunile sociale jenante din mediul sanitar (p < 0,05).

”Stigmatizarea din partea familiei poate fi in mod particular daunatoare din moment ce familia nu este aleasa si este adesea considerata o sursa importanta de iubire si un sprijin neconditionat”, scriu investigatorii, care sugereaza ca stigmatizarea din partea membrilor familiei poate ameninta „dorinta umana fundamentala de a exista”.

Din moment ce se asteapta ca personalul medical sa stie despre HIV, investigatorii sugereaza ca actiuni din partea lor care includ stigmatizarea sunt in mod special posibil a fi dezamagitoare pentru persoanele cu HIV si pot cauza suferinta.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu